KUP SIGURNOST NA CESTAMA - POKOS POBIJEDIO U BANJOJ LUCI

  

                    Hrvatskim automobilistima izgleda odgovara podneblje Banja Luke. U samo dva vikenda na dvije utrke, prvo brdskoj, a potom i kružnoj pobijedili su hrvatski vozači u utrkama što se boduju za ove godine ustanovljeni međunarodni automobilistički Kup „Sigurnost u prometu“ što se na područjima Hrvatske, Bosne i Hercegocine, Srbije, Crne Gore i Makedonije odvija u dvije vrhunske discipline na brdskim i kružnim stazama.

                    Zagrebački automobilist Ivan Pokos, član Auto karting kluba „Zanatlija“, višestruki pobjednik i prvak raznih automobilističkih kup i prvenstvenih natjecanja poslije jednogodišnjeg izbivanja sa staze u „Zalužanima“ nadomak Banja Luke vratio se pobjedom u utrci grupe N. U konkurenciji 16 vozača Pokos je u „Honda Civic TypeR“ startao tek sa devete pozicije. No, neposredno poslije starta krenuo je u lov na što bolju poziciju da bi se već u trećem krugu probio na vodeću, čelnu na kojoj se zadržao sve do prolaska ciljem. Pokos je izvrsnom vožnjom prvog vozača iza sebe mladog bosanskohercegovačkog debitanta Borisa Sikimića ( Honda Civic) ostavio poslije 14 krugova za 22,612 sekundi. No u istoj grupi još jednu izvrsnu poziciju na kraju je trećim mjestom ostvario mladi zagrebački automobilist Autokluba „Info Kart“ Filip Magdić koji je nastupio u „VW Polo 1.4 16V“. Bio je to poslije uspjeha i pobjede na brdskoj utrci samo sedam dana ranije Riječanina Siniše Krainca novi uspješan međunarodni vikend, malobrojnih, ali izvrsnih i odlučnih hrvatskih automobilista.

Ivan Pokos je ovim nastupom poslije dvije bodovne utrke (Kragujevac i Banja Luka) vodeći u Kupu sa 25 bodova ispred Crnogorca Željka Božovića koji u dva nastupa ima 20,5 bodova. Filip Magdić je u svojoj grupi peti.

U preostale dvije bodovne grupe Kupa „Sigurnost na cestama“ pobjedama su slavili srpski automobilisti. Tako je u utrci grupe A/SP pobijedio Aleksandar Tošić (Honda Civic) ispred sunarodnjaka Dragana Stojkovića i Rudolfa Pešovića, obojice u „Alfama 147“. U grupi ST/H/F iskusni i trofejni Milovan Vesnić (Opel Vectra) upisao je još jednu u nizu svojih pobjeda posljednjih godina, dok su drugo, odnosno treće mjesto osvojili Crnogorci Danko Bakrač (Honda Accord) i Željko Ivanović (Vauxhall Vectra). Bakrač je za pobjednikom zaostao svega 4,001 sekundu.

U konkurenciji državnih reprezentacija pobijela je Srbija sa 68 bodova, ispred Crne Gore 45 i Bosne i Hercegovine 42. Sa samo dva sudionika Hrvatska je bila četvrta sa 40 bodova.

Slijedeća kružna utrka na rasporedu je kroz nepuna tri tjedna na Automotodromu Grobnik kada se 2. i 3. srpnja u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza vozi „Nagrada Hrvatske 2011.“. (mik)