NIKO PULIĆ, BOJAN TOMIĆ I IVA PERUŠKO – AUTOMOBILISTI GODINE

  

U Vodičkom hotelu Olympia proglašeni najuspješniji  automobilisti  2011.

                  

Hrvatski auto i karting savez i Odbor za autošportove HAKS-a u hotelu „Olympia“ u Vodicama zaključili su prošlogodišnju sezonu automobilističkih

 

natjecanja u Hrvatskoj. Treću godinu za redom Vodice su bile domaćin svečanosti najuspješnijim sudionicima sezone 2011. kojom prigodom su dodijeljena čak 373 zaslužena

 

priznanja. Odnosi se to na natjecanja Državnog prvenstva Hrvatske, Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske ili kup natjecanja u sedam automobilističkih disciplina – kružne i brdske utrke, rally, autocross, ocjenski auto rally, autoslalom i kronometar vožnje.

NIKI PULIĆU - DIJAMANTNA KACIGA HAKS-a

Prvaci, drugi i treći brojnih klasa i konkurencija slavili su na noći automobilista. Vrhunac ugodne petosatne svečanosti, što je potom uz zagrebački glazbeni sastav „EuroArt Band“ prerasla u slavlje do ranih jutarnjih sati, gosti su doživjeli za dodjele  posebnih priznanja.

Najuspješnijim hrvatskim automobilistom sezone 2011. proglašen je Dubrovčanin Niko Pulić, član Autokluba „Dubrovnik racing“. No, uz ovu laskavu titulu, do koje je Pulić došao osvojivši u hrvatskom prvenstvu  naslov prvaka na brdskim stazama Kategorije II, te dvostrukog naslova viceprvaka ukupnog poretka i grupe N hrvatskog prvenstva u auto rallyu. Pulić je za treći uzastopni naslov ( 11. ukupno u 30-godišnjoj karijeri ) na brdskim stazama osvojio i treću Zlatnu kacigu HAKS-a koja mu je ujedno donijela i najviše pojedinačno prestižno priznanje – Dijamantnu kacigu HAKS-a. Pulić je tijekom sezone branio boje dva kluba – za matični AK Dubrovnik racing nastupao je na brdskim stazama, dok je u rallyu najzaslužniji donoseći  bodove ekipnom državnom prvaku riječkom Autoklubu „M.R.C. Sport“.

Najuspješnijim automobilistom – juniorom prošlogodišnje sezone proglašen je Bojan Tomić, član AK „Klek“ Ogulin – državni prvak grupe H/E1 na brdskim stazama. Puljanki Ivi Peruško ( AK Pula-Rovinj) naslovi prvakinje HAKS-a u konkurenciji vozačica u dvije discipline – autoslalomu i kronometar vožnjama donijeli su laskavi naslov najuspješnije automobilistkinje Hrvatske za 2011.

OSAM  ZLATNIH TROFEJA HAKS-a 

Uspjehu i tituli prvaka ili pobjednika u pojedinoj sezoni teži svaki vozač ili vozačica, a samo onim najboljima pođe za rukom tri godine uzastopno  biti prvakom. „Zlatni trofej HAKS-a“ u obliku kacige za uspjehe u vrhunskim disciplinama ili u obliku volana za tehničke discipline dodjeljuje se i za pet naslova prvaka s prekidima. U 2011. čak je osam vozača i vozačica  osvojilo ovo najviše priznanje HAKS-a za pojedinačne uspjehe. Uz Niku Pulića  Zlatnom kacigom  nagrađeni su za uspjehe u auto rallyu Toni Klinc (AK Sljeme Zagreb), te braća Ivan i Mario Bahorić (AK Delta Sport Zagreb), dok su Zlatni volan primili u ocjenskom auto rallyu bračni par Luisa i Vlado Božičević (AK RI autosport) i u  autoslalomu Sandi Jugovac (Istra racing team Pazin) i Nino Andrejević (AK Buzet autosport).

Uz pojedinačne dodjeljuju se i „Zlatne plakete HAKS-a“ ekipnim ili timskim prvacima i organizatorima natjecanja. Za trogodišnji uzastopni naslov ekipnih prvaka Hrvatske jedini je i to u ocjenskom auto rallyu plaketu primio Autoklub „RI autosport“, dok su za uspješne organizacije natjecanja isto primili AK Matulji racing (kružne auto utrke), AK Delta Zagreb ( auto rally i autoslalom), te AKK Zanatlija Zagreb (autoslalom).

DELMORO I BUZET - JUBILARCI

Posebnim priznanjem  Odbora za auto športove HAKS-a za višegodišnje medijsko praćenje oktanskih sportova nagrađena je Autoškola „Remetinec“, dok je za promociju HAKS-a na inozemnim natjecanjima nagrađen mladi riječki automobilist Dino Butorac, član AK Matulji racing. Za jubilej 30. godišnjice organizacije međunarodne brdske auto utrke „Buzetski dani“ nagrađen je organizator Auto moto klub „Buzet“, a za još jedan jubilej – 40 godina aktivnog bavljenja oktanskim sportovima uspješni istarski automobilist i veteran Mario Delmoro, član AK Pula-Rovinj. HAKS je u znak zahvalnosti na suradnji uručio i priznanje HOK Osiguranju, te predsjedniku Marijanu Kostrenčiću koji je iz osobnih razloga odnedavno u ostavci.

Za uspješnu i najbolju organizaciju automobilističkih natjecanja u 2011. godini plaketama su nagrađeni: AMK Buzet ( brdska utrka Prvenstva Europe), AK Delta Zagreb ( brdska utrka izvan sustava PE), AK „M.R.C. Sport“ Rijeka za auto rally ukupno i za natjecanje izvan sustava PE, AK Svigo Rijeka (autocross), AK Delta Sport Zagreb (ocjenski auto rally) i AK Dubrava Zagreb (autoslalom).

Dvostruki ekipni prvaci u dvije vrhunske discipline postali su vozači Autokluba „Dubrovnik racing“ i to za uspjehe na kružnim i brdskim stazama. Njihov je uspjeh posebno popraćen velikim ovacijama prijatelja kluba. Prvaci u auto rallyu su članovi AK „M.R.C. Sport“ iz Rijeke, a njihovi sugrađani iz AK „RI autosport“ u disciplini ocjenski auto rally. U autocrossu AK „Ozalj“, a u autoslalomu AK „Buzet autosport“, dok su ekipni pobjednici Kupa Hrvatske u kronometar vožnjama automobilisti „Istra racing teama“ iz Pazina.

Pri kraju svečanosti premijerno je prikazan i dokumentarni film i niz fotografija povodom nedavne 20. godišnjice rada Hrvatskog auto-moto športskog saveza, odnosno sljednika Hrvatskog auto i karting saveza koji samostalno bilježi već 15 izuzetno  uspješnih godina.

I tako i formalno je zaključena sada već „stara“ sezona. Predstoji nova. Kuju se planovi za novu po svemu sudeći nimalo laku sezonu kako za organizatore natjecanja, tako i za same vozačice i vozače. A start je već za malo više od 50 dana !

 

Snimci: Goran Petrović

                                                                                                               Miroslav KRPAN