MAĐARI IZNENADILI HRVATSKE PRVAKE

  

1. Rally Moslavina 2014.

 

                      Prvi „Rally Moslavina 2014.“ uspješno je na širem moslavačkom području organizirao zagrebački Autoklub „Delta Sport“ uz sudjelovanje svega 23 posade. Bilo je to treće bodovno natjecanje ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske na kojem su pobjedu u ukupnom poretku slavili Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek kao članovi AKK Sveta Nedjelja. Za upravljačem „Mitsubishi Lancera EVO VII“ svojim su vožnjama iznenadili najtrofejniju hrvatsku posadu Juraja Šebalja i Tonija Klinca, inače klupske kolege, koji su u svom trofejnom, evolucijski mlađem „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ morali priznati poraz i konačni zaostatak od 21,2 sekunde iza pobjednika. Mađari su već prvim večernjim brzincem, kojim je otvoreno natjecanje ulicama Kutine, najavili da su ozbiljan konkurent za visok plasman. Međutim pobjedonosne su vožnje potvrđivali na dugim brzincima Gojlo i Popovača koji su se vozili po tri puta. Na pet brzinaca drugog dana, osim jednog prolaska BI „Popovača 2“, kojeg je dobio Šebalj, ostvarili su najbolja vremena. U trenutku kada je Šebalj bio najbrži i za 18,4 sekunde smanjio prednost Mađara, došao do dostižnih sedam sekundi, Hideg u završnici nije dozvolio iznenađenje i na cilj u središte Kutine stigao kao prvi pobjednik ovog automobilističkog natjecanja kojeg su zdušno pomogle jedinice lokalne uprave.

 

GARGULJAKU KASNONOĆINI KUTINSKI BRZINAC

 

Uz šest brzinaca koji su pripali Hidegu, te jednog Šebaljevog, iznenađenje je na drugom gradskom noćnom brzincu priredila mlada kombinirana posada Sandi Garguljak-Dina Orešić u Renault Cliu ostvarivši najbolje vrijeme. No, bio je to samo trenutni „bljesak“. Da su rezultatski u Moslavini ovog vikenda dominirali mađarski su vozači dokazali s još dva dobra rezultata. Treći ukupno bili su Janos Szilagyi-Botond Csanyi (AK Delta Sport), a na posljednjem brzincu na četvrto su mjesto stigli Miklos Maricsek i Richard Csaki, ujedno jedina gostujuća posada na ovom natjecanju sa mađarskim licencama. Od prvog se trenutka oko treće pozicije „vrtjela“ buzetsko-zagrebačka posada Autokluba „Opatija Motorsport“ Viliam Prodan-Zdravko Draženović. Sama završnica na žalost pripala je Mađarima, tako da su naši dečki prvo poslije četvrtog BI pali na četvrto,  nakon petog na peto, vratili četvrtu poziciju nakon šestog i sedmog, ali konačno zasjeli tek na peto mjesto „generalke“.

 

ŠEBALJU I KLINCU  TREĆA POBJEDA SEZONE

 

Jura Šebalj i Toni Klinc, usprkos  rezultatima ovog rallya, u svojoj su konkurenciji državnog prvenstva ostvarili treći puta ove sezone prvo mjesto ukupnog poretka, ali i najjače sportske klase 1. Time su se učvrstili na vodećoj poziciji s maksimalnim brojem bodova. Ukupno  na distanci prate ih Szilagyi i Prodan. Szilagyi je najavio i dva puta dosad ove sezone nastupio Hondom Civic u klasi 2, međutim u Moslavini se vratio u jači Mitsubishi. Time u klasama ima šaren zbroj bodova. Za vjerovati je da će u konkurenciji za PH do kraja sezone ostati i prošlogodišnji prvaci Mitropa Cupa Prodan i Draženović, obzirom da su to najavili nakon ove godine ne baš sretnih ino gostovanja (tehnički kvarovi) koji su ih udaljili od obrane tog značajnog međunarodnog kupa. Time je Ivica Siladić dobio jakog konkurenta u klasi 3, pa će vjerojatni ogled trojke Siladić-Šamec-Prodan u toj klasi biti više nego interesantan. Uostalo do kraja su čak četiri bodovna ogleda ( dvaput Croatia, Opatija i Poreč). Sve je moguće.

U klasi 4 slavio je mladi Tin Tomljanović i time se primakao do sada dvostrukom pobjedniku Marselu Katiću koji je Moslavinu propustio. A austrijski bračni par Karl i Maria Rumpler, ove godine sa hrvatskom licencom na putu su osvajanja hrvatskog prvenstva klase 5 ( tzv. kupa S). Bila bi to kruna nastupa na našim stazama za ovaj tandem.

Ekipna pobjeda u PH pripala je domaćinima Autoklubu Delta Sport koji su sa „tri igrača“ bili brojniji, time i bodovno bolji od „dvojca bez kormilara“ iz Svete Nedelje. No, ovog je puta bodovno na trećem mjestu zablistala mlada postava iz AK Zagorje-Oroslavje – Garguljak,Šamec i Combaj. Deltaši su se tako učvrstili naredna tri tjedna na vodećoj poziciji među 12 klubova.

 

SIGURNOST U POKRETU

 

Sudjelujuće 23 posade, organizatore, ali i dobar broj gledatelja duž staza dva je dana pratilo promjenjivo vrijeme. Neizostavna kiša bila je konstanta, a suhi period tek poneka varka nekim vozačima da odaberu krive gume nadajući se najboljem. Rally je bio nepoznanica i izazov za vozače. Najistočnija hrvatska rally destinacija u Hrvatskoj protekli je vikend opravdala po ocjenama mnogih svoje pokretanje.

-Rally je brz, izuzetno brz, uzbudljiv i zanimljiv. Odnos prema vozačima i mjere sigurnosti imponiraju. Rijetko se susreće takva briga o vozačima, njihovim ekipama, sigurnosti natjecatelja i gledatelja. Bio je to spektakularan, atraktivan i zabavan kraj tjedna za publiku i vozače u Kutini i širem području Sisačko-moslavačke županije koja je udomaćila automobiliste. Vozilo se po suhom, mokrom ili po užasnom pljusku. Poruka je sudionika – treba usporiti neke dionice! Sve to piše www.kutina.hr izvješćujući s ovog natjecanja.

Sigurnost u pokretu, slogan jednog od sponzora, moto je i poruka „1.Rallya Moslavina 2014.“ kojeg su uspješno uz pomoć lokalnih jedinica općina,gradova i županije odradili s jedne strane Organizacijski odbor na čelu sa predsjednikom Vladimirom Skočićem, a sportska struka i sudački kadar s druge strane na čelu s direktorom Rallya  Željkom Štefanićem,jr.

 

Rezultati – ukupno: 1.Hideg-Kerek ( Mitsubishi Lancer EVO VII) 42:27,2 minuta, 2. Šebalj-Klinc (obje posade AKK Sveta Nedjelja, Mitsubishi Lancer EVO IX) +21,2 sekunde, 3. Szilagy-Csanyi (AK Delta Sport, Mitsubishi Lancer EVO IX) +2:07,7 minuta, 4. Maricsek- Csaki (Mađarska, Mitsubishi Lancer EVO VI/IX) +2:51,8, 5.Prodan-Draženović (AK Opatija Motorsport, Peugeot 208 R2) +3:15,9, 6.Siladić-Durak (AK Rally Baba, Škoda Fabia R2) +4:37,4, 7. Varkonyi-Berendi (AK Delta Sport/SRT KFT H, Honda Civic TypeR R3) +4:53,3, 8. Ivšić-Vahtarić (AK Opatija, Subaru Impreza) +6:00,7, 9. Jemrić-Stiperski (AK AD Astra Kastav, Škoda Fabia 1.9RS TDi) +6:50,2, 10. K. Rumpler-M.Rumpler (AK Delta Sport, Mitsubishi Lancer EVO V) +7:25,3;

Prvenstvo Hrvatske: ukupno 1. Šebalj-Klinc, 2.Szilagyi-Csanyi, 3.Prodan-Draženović, 4.Siladić-Durak, 5.Varkonyi-Berendi; klase PH 1-1.Šebalj-Klinc, 2. Szilagy-Csanyi; klasa 2-1. Varkonyi-Berendi, 2.Garguljak-Orešić (AK Zagorje Oroslavje/AMK Dugo Selo), 3. Mateša-Harapin (AK Delta Sport); klasa 3-1.Prodan-Draženović, 2.Siladić-Durak, 3.Šamec-Šams ( Zagorje Oroslavje/Stubaki); klasa 4 – 1.Tomljanović-Tomašković (AK Delta Sport/AKK Zanatlija),2.Poredski-Šivak (Delta Sport); klasa 5-1.Hideh-Kerek, 2.Ivšić-Vahtarić, 3.Jemrić-Stiperski; ekipe AK Delta Sport Zagreb 68 bodova, 2.AKK Sveta Nedjelja 50, 3.AK Zagorje-Oroslavje 41 bod; proizvođači 1.Mitsubishi 68, 2.Škoda 51, 3.Honda 40 bodova.

Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a: ukupno 1.Hideg-Kerek, 2. Šebalj-Klinc, 3.Szilagyi-Csanyi, 4.Siladić-Durak, 5.Varkonyi-Berendi; ekipe  1.AK Delta Sport 51, 2.AK Zagorje-Oroslavje 50, 3.AKK Sveta Nedjelja 43.

(mik)

Snimci: www.kutina.hr