MERLI UKUPNI POBJEDNIK BUZETA

  

35.Buzetski dani – FIA Prvenstvo Europe

Kiša režirala dio rezultata 250 sudionika jubilarne buzetske utrke, Trojica hrvatskih vozača među deset najboljih - Pereković peti ukupno, Kavecz šesti, Dimitrijević deseti

                       Talijanski automobilistički as Christian Merli u prototipu „Osella FA 30“ ukupni je pobjednik jubilarne međunarodne brdske utrke 35.Buzetski dani što je uz izvrsnu organizaciju Autokluba Buzet održana na stazi Most-Peničići.

Nedjeljno jutro u Buzetu najavljivalo je izvrsne uvjete za vožnju suho uz tračak sunca, no vremenska prognoza se obistinila pa je pri kraju prve bodovne vožnju počela padati kiša što je uzrokovalo potrebu promjene guma sa slick na kišne upravo za skupnu najbržih bolida 30-tak formula i prototipova. Mokra staza bila je razlogom da favorit utrke Merli ostvari tek ćetvrto vrijeme prve vožnje u kojoj je po suhoj stazi najbolje prošao njegov sunarodnnjak Stefano Di Fulvio u povijesnom prototipu „Osella PA9/90“ vozeći 2:22,888 minuta prosjekom 125,997 km/sat što se na kraju dana pokazalo najboljim rezultatom ovogodišnje utrke.

Cjelokupna druga vožnja provedena je po kiši namočenoj stazi što nije omelo kasnijeg pobjednika Christiana Merlija da, obzirom na uvjete, izvrsnim vremenom 2:31,604 minute, ujedno najboljim u drugoj vožnji ostvari ukupnu pobjedu zbirnim rezultatom 5:08,699 minuta uz 8,093 sekunde prednosti ispred do sada 2013. i 2015.godine dvostrukog buzetskog pobjednika Čeha Miloša Beneša (Osella FA 30).

 

REKORD DANA VRIJEDIO SAMO ZA 4.MJESTO

 

Kako je kiša bila režiserom većed dijela rezultata ovogodišnjeg buzetskog spektakla vrijedi zabilježiti i ukupno treće mjesto Austrijanca Karla Schagerla u „VW Golfu Rallye TF SI-R“ čime je polučio pobjedu Kategorije I turističkih automobila. Rekorder dana Di Fulvio na kraju je zauzeo četvrto mjesto čime će ostati upamćen u povijesti 35 buzetskih utrka da je najbolje vrijeme dana vlasništvo tek četvrtoplasiranog vozača.

Hrvatski su automobilisti ove godine ostvarili skektakularan rezultat. Među desetoricom najboljih čak su trojica i to svi iz Kategorije I turističkih vozila. Peto mjesto geleralke pripalo je mladom vozaču zagrebačkog AKK Zanatlija Domagoju Perekoviću koji je u Mitsubishi Lanceru Evo IX tako ostvario treću pobjedu u nizu ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske Kategorije I. U obje je vožnje bio brži od vodećeg u prvenstvu Mađara Istvana Kavecza, člana AK Dubrovnik racing“ koji je u BMW-u E90 samo jedno mjesto slabiji od Perekovića.Tercet hrvatskih asova među desetoricom na toj je poziciji zaokružio još jedan mladi Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) za upravljačem Seat Leona.

Pobjedom u Buzetu najmlađim prvakom Europe Kategorije I postao je srpski automobilist Nikola Miljković (Mitsubishi  Lancer evo IX) i tako nastavio šestu godinu za redom niz tijekom kojeg su naslove prvaka osvajali vozači s prostora bivše Jugoslavije, prvo Prek, potom Borković, naš Muhvić i dva Stefanovski.

U dvobojima hrvatskih vozača zapažena je prednost Bojana Juranića (AKK Petar Klepac) ispred Maria Jurišića (AK RI autosport), te treća u nizu pobjedan klase N3 PH mladog povratnika na staze Puljanina Saše Radole (AK Pula-Rovinj). Uz to znakovita je i pobjeda u Kategoriji II Petra Dajaka (AK Ragusa racing) u formuli Gloria 1000 nad višestrukim prvakom Hrvatske Mađarom Laszlom Szasom (AK Dubrovnik racing) u znatno jačoj Formuli Zytek F3000.

U hrvatskom prvenstvu povijesnih vozila bez poteškoća očekivana pobjeda pripala je najiskusnijem i najtrofejnijem Mladenu Sigurnjaku članu AK Učka Sport. Pobjednik Business VIP Seat Kupa je Opatijac Rajmond Terčić (AKK Zanatlija).

MRGUD S RIMČEVIM BOLIDOM – ZA POVIJEST

 

Trodnevni program najveće u nas, a na brdu najstarije automobilističke priredbe  uz večernje zabavne programe na stazi je s posebnom pažnjom ljubitelja oktana, u konkretnom brzina i automobilskih ljepotana uveličao nastup prestižnog hrvatskog izuma i svjetski priznatog, jednog od najbržih električnih automobila svijeta,  Rimac E-Runner One Concept za čijim se upravljačem nalazio trofejni hrvatski drifter i vrhunski novinar Miroslav Zrnčević Mrgud. Gotovo bešumna vožnja buzetskom „bob“ stazom bila je nešto spektakularno i do sada nedoživljeno. Buzetskom se stazom tako provezao najskuplji bolid tijekom svih 35 godina. Vrijednost mu je oko tri milijuna dolara.

 

Usprkos kiši i otežanim uvjetima dan je protekao bez nesreća. Utrkom u Buzetu bodovanom u 11 različitih kategorija zaključeno je FIA Europsko prvenstvo na brdskim stazama, dok hrvatsko završava 9.listopada u Dubrovniku.

 

SUBOTNJI TRENINZI NAJAVLJIVALI  REKORDE

 

                 Christian Merli najboljom vožnjom treninga oduševio je brojne ljubitelje brzina koji su se u velikom broju okupili uz stazu Most-Peničići po izvrsnom sunčanom i toplom vremenu. Rekordan broj u 3,5 desetljeća Buzetskih dana, njih 217 borilo se za bodove čak 11 konkurencija, od europskog,CEZ srednjeeuropskog, državnih prvenstava Austrije, Slovenije i Hrvatske, te više kupova.

Merli je izvrsnim vremenom 2:13,362 minuta prosječnom brzinom 134,987 km/sat na stazi dugoj 5.001 metar najavio mogućnost obaranja apsolutnog rekorda staze što ga od 2014.godine drži europski prvak Simone Faggioli (2:11,661 minut) koji je zbog nastupa na talijanskom prvenstvu i obrane nacionalnog prvaka propustio nastup u Buzetu, a titulu prvaka Europe već osigurao. Vremenske prilike, suho i sunčano vrijeme poštedilo je buzetsku kotlinu najavljenih kiša što je bilo poželjno i za nedjeljni program.

Samo 3,068 sekundi slabije vrijeme od Merlija ostvario je dvostruki buzetski pobjednik 2013. i 2015.godine Čeh Miloš Beneš u identičnom prototipu. Trećim vremenom dana proslavio se  najbolji slovenski automobilist Patrik Zajelšnik, jedan od dvojice sinova Josefa Zajelšnika koji je ostao upamćen kao apsolutni rekorder kraće dionice buzetske staze od 4.209 metara prije bodovanja za PE i burno je pozdravljen u Buzetu. On je prototip Norma M20F vozio u vremenu 2:17,715 minuta i time naznačio mogućnost pobjedničkog postolja u nedjelju poslijepodne.

Na desetom mjestu ukupnog poretka najbolje je plasirani sudionik Kategorije I turističkih automobila Austrijanac Karl Schagerl koji je VW Golfom Rallye TFSI-R vozio brže od rekorda staze ove skupine vozila pa se i od njega očekivalo nedjeljno rekordno vrijeme.

 

SZASZ NA TRENINZIMA IZVRSTAN

 

Mađar Laszlo Szasz, član AK Dubrovnik racing koji je formulom Zytec F3000 očekivano najbolje plasirani hrvatski vozač ostvario je 14.vrijeme (2:32,152), dok je među našim „turistima“ pomalo iznenađujuće najbolje vrijeme imao Dejan Dimitrijević  (AKK Velika Gorica) u Seat Leonu (2:41,920), čak bolje od favorita Istvana Kavecza (AK Dubrovnik racing, BMW E90) i Domagoja Perekovića (AKK Zanatlija, Mitsubishi Lancer Evo IX).

Tijekom oba treninga bilo je nekoliko težih izlijetanja srećom bez posljedica po vozače.

Dan prije zbog lošeg je vremena morala biti otkazana najavljivana četvrta u nizu Parada vozila.

(mik)

Snimci:M.Krpan