MUGEBA I ŽBANDAJ PRVI ISPITI

  

42.Croatia rally 2015.

 

                    42.Croatia rally 2015. što nastavlja slavnu tradiciju bodovnog natjecanja u sustavu FIA ove godine Europskog rally trofeja (koeficijent 4) otvoren je kasnovečernjim ceremonijalnim startom sa porečkog Trga Slobode. U ime organizatora Hrvatskog auto i karting saveza suorganizatori porečki Autoklub „D.T.“ i zagrebački Autoklub „Cro Dakar Team“ pobrinuli su se da ovogodišnjem izdanju ove najznačajnije rally priredbe u nas pridodaju pomalo glamura, a sve sa ciljem da već iduće godine kandidaturom za FIA WRC organizacijski zadovolji sve kriterije kako bi Hrvatska dobila domaćinstvo jednog od rallya Svjetskog prvenstva već 2017.godine.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a uz euro bodove 49 prijavljenih posada iz sedam zemalja borit će se i za bodove FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, te dva državna prvenstva Hrvatske i Slovenije. Croatia rally 11. je u nizu natjecanje (od 14) ovogodišnjeg FIA ERT-a a tri vodeća vozača stižu na istarske, svake jeseni skliske i zahtjevne dionice brzinskih ispita. Turčin Murat Bostanci uz Onura Vatansevera u Ford Fieste R5 bodovno je znatno odmakao konkurenciji. U identičnom automobilu suprotstavit će mu se drugoplasirani Rashid Al-Ketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji vozi uz Njemicu Karinu Hepperle. Veliki broj ljubitelja rallya iz Slovenije posebno će privući nastup trenutno trećeplasiranog u ERT-u Roka Turka koji uz Martinu Lazar nastupa  Peugeotu 208 R5.

Domaći adut je prošlogodišnji pobjednik i višestruki državni prvak Juraj Šebalj koji će uz Tonija Klinca s Mitsubishi Lancerom Evo IX pokušati proboj na pobjedničko postolje, a dobrom se rezultatu nada i Porečanin Daniel Šaškin koji je osobno i nositelj projekta ovogodišnjeg Cro rallya, ali i kandidature za WRC. Među elitnih 20 posada u konkurenciji ERT-a je i Buzećanin Viliam Prodan koji sa Zdravkom Draženovićem ove sezone izvrsno stoji u jakom međunarodnom Mitropa Cupu.

U hrvatskom prvenstvu sudjeluje 25 posada iz 12 klubova, a upravo je u toj konkurenciji i jedina ženska posada na rallyu Dugoselka Gorana Hunić (AK Ina Delta) i Riječanka Maja Redžić (AK RI autosport) u Ford Escortu.

Prvi natjecateljski dan, petak 2.listopada kreće od 17 sati a sudionike očekuju po dva puta brzinci u zaleđu Poreča BI Stranići (14,91 km) sa startom u 17,19 i 19,39 sati, te Antonci (14,89 km) čiji je start u 17,57 i 20,08 sati.

U cjelodnevnom subotnjem programu vozi se na četiri dionice po dva puta, a sve u buzetskom okruženju. U prijepodnevnom dijelu brzinski ispiti Butoniga (15,22 km) i Martinci (12,65 km), dok je poslijepodne na rasporedu najduži BI Abrami (26,47 km) i Buzet (11,69 km) koji se vozi poznatom brdskom stazom ali nizbrdo. Veči dio brzinaca je nizbrdo pa će opstojnost posada na itinereru  ukupne duljine 454,36 km sa 191,26 km brzinaca biti izuzetno zanimljiva. Vremenska prognoza najavljuje mokar kolnik, a to je opasnost više.

Pobjedničku posadu 42.Croatia rallya na ciljnoj rampi Trga Slobode u Poreču očekuje se u subotu u 20 sati. Za večeri u petak i subotu u centru Poreča pripremljen je bogat zabavni program riječke legendarne skupine „Let 3“, odnosno Magic Seventy Benda.

(mik)