KUP SIGURNOST NA CESTAMA BRDSKE UTRKE - Međunarodna CEZ utrka u Cazinu

  

BROJNA  HRVATSKA EKSPEDICIJA

 

                     Međunarodna brdska automobilistička utrka „11. Velika nagrada Cazina 2011.“ u susjednoj Bosni i Hercegovini održava se  ovog vikenda ( 23. i 24. srpnja). U organizaciji  Auto moto kluba „Extra Sport“ vozi se  na stazi „Sedra – Ostrožac“ zvanoj „Krajiška zmija“ dugoj 4.100 metara, a očekuje se nastup 82 vozača iz deset europskih zemalja ( BiH, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Austrija, Crna Gora, Srbija, Portugal i Makedonija). Utrka se boduje za Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske za sportska i povijesna vozila i Šampionat  Bosne i Hercegovine, te kao treća brdska utrka ovogodišnjeg Kupa Sigurnost na cestama.  Pažnju privlači  čak 15 prijavljenih hrvatskih automobilista iz deset klubova, što je posljednjih sezona jedan od najmasovnijih „egzodusa“ hrvatskih automobilista na inozemne staze. Naime, prošle je godine na jubilarnoj cazinskoj utrci među 53 prijavljena „na papiru“ bilo 17 hrvatskih vozača, no do „Krajiške zmije“ stigla je tek polovica. Gdje su se putem izgubili teško je odgonetnuti, ali možda ovogodišnji interesanti koji su se našli na Listi prijava ipak pronađu pravi put.

Brojne hrvatske automobiliste  predvodi najbolji automobilist 2010. u nas Riječanin Siniša Krainc (AK Klek Ogulin) kojem će ovo biti treći nastup izvan hrvatskih granica i drugi u okviru Međunarodnog kupa „Sigurnost na cestama“. Krainc je na otvorenju sezone Kupa u svibnju nadomak Banja Luke slavio pobjedom što ga trenutno drži na drugoj poziciji ukupnog poretka Kategorije I turističkih automobila. Izjednačen je bodovno sa pobjednikom druge utrke u Crnoj Gori (Glava Zete) Crnogorcem Dankom Bakračem, a obojica zaostaju za vodećim Crnogorcem Dejanom Bulatovićem koji je u dva nastupa osvojio jedno četvrto i jedno treće mjesto nakon čega ima 27 bodova. Krainc i Bakrač izjednačeni su na čelu ljestvice grupe H/E1/GT, pa se upravo među njima očekuje najveća borba. U nadi da će Kraincov Ford escort RS poslije kvara na Učki raditi besprijekorno i suprotstaviti se Bakračevoj Hondi Accord.

Krainc predvodi i najjači klupski sastav hrvatskih klubova u Cazinu. Tako se uz njega očekuje nastup Jurice Majića, Marjana Rubelja i Bojana Tomića. Mišćenić i Alen Peruč brane boje čabarskog „Zrinskog“, iz pazinskog „Istra racing teama“ stižu Maksim Šetić i Sandro Miskić, Saša Černeka iz „Buzet autosporta“. Sa riječkog područja u Cazin stižu Tomislav Muhvić (M.R.C. Sport), Mario Jurišić (RI autosport) i Mladenm Sigurnjak (Matulji racing). Preostaje još spomenuti Tomislava Škalića (Sveta Nedjelja) u „Ladi VFTS“, Šibenčanina Borisa Belamarića i jedinu hrvatsku amazonku Marinu Miše iz Trogira koja je ujedno jedina prijavljena vozačica.

Dio je to  mnogobrojne vozačke ekspedicije , a u organizaciji utrke radi i dio hrvatskih sudaca predvođenih direktorom utrke Splićaninom Antom Baumgartnerom, dok mjerenje vremena i obradu rezultata  obavlja zagrebački „Adriatic timing“ predvođen Goranom Grabarom.

Prijem vozača i tehnički pregled vozila odvijao  se u petak od 17 do 19,30 sati, a nastavljen  sutradan od 8 do 10 sati. U poslijepodnevnim satima voze se dva treninga, a prvi je na rasporedu u 14 sati. U nedjelju se voze dvije bodovne utrke čija se vremena zbrajaju za konačni poredak. Prva je u 11,30 sati, a druga oko 13,30 sati. Svečana dodjela priznanja biti će u cazinskom hotelu „Sedra“ u 17 sati. (mik)

 

 

          FOTO GALERIJA