NAGRADA GRADA ČABRA 2014

  

Najavljena brdska utrka

 

                       Susretom s novinarima u sjedištu Primorsko-goranske županije najavljena je četvrta ovogodišnja automobilistička utrka Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama što će se u Gorskom kotaru održati 12. i 13. srpnja.

„Nagrada Grada Čabra 2014.“ naziv je dvodnevne manifestacije što će se odvijati na dionici od Smrečja do Tršća ukupne duljine 5.010 metara, a utemeljena je na tradiciji desetak prethodno održanih na istoj stazi čiji je organizator odustao od organizacije za ovu godine nepuna dva mjeseca uoči njenog predviđenog termina. Tada je organizaciju preuzeo mladi goranski Auto karting klub „Petar Klepac“ iz Malog Luga nadomak same staze i ovih dana sveobuhvatni posao privodi kraju uz pomoć brojnih iskusnih sportskih entuzijasta nekoliko klubova s područja Kvarnera i Istre. Pokrovitelji manifestacije su Primorsko-goranska županija i Grad Čabar čiji su predstavnici na konferenciji za novinare zahvalili mladom organizacijskom timu na trudu i zalaganju da utrku održe.

-Ovakve manifestacije bez entuzijazma i zaljubljenika u sport ne bi se mogle provesti. Upravo je ova utrka primjer gdje imamo tradiciju koju je teško održati, kojoj je prijetilo gašenje, ali prevladao je razum, trud i volja, velika ljubav koju je Primorsko-goranska županija zdušno podržala. Ovakav projekt u Gorskom kotaru koji treba živjeti, treba imati manifestacije, put je koji treba slijediti. Stoga neka brzina kojom jure sportski automobili bude poticaj brzine promjena i poboljšanja cjelokupnog življenja u Gorskom kotaru – istakao je zamjenik Župana Marko Boras Mandić.

Da je pomoć mladim ljudima okupljenim u gerovskom autoklubu itekako potrebna prepoznao je i Grad Čabar čija je zamjenica gradonačelnika Vesna Kovač istakla da se ovdje ne radi samo o automobilizmu, sportu,  već i promociji turizma i čitavog goranskog kraja.

Sportski rezultati AKK Petar Klepac, koji djeluje nepune dvije godine, govore sve. Automobilistička ekipa predvođena europskim prvakom na brdskim stazama Tomislavom Muhvićem dočekuje svoj organizacijski prvijenac kao vodeća klupska ekipa državnog prvenstva poslije tri utrke. Očekuje se 70-tak vozača iz 20 hrvatskih klubova među kojima i Mario Jurišić, član AK  RI autosport koji je kolegama iz Gorskog kotara pružio svesrdnu podršku i zahvalnost što su podmetnuli leđa i zadržali kontinuitet organizacije auto utrke na jednoj od najzahtjevnijih hrvatskih staza pozvavši zajedno sa Muhvićem sve ljubitelja oktanskih uzbuđenja slijedeći vikend u pitoresktni Gorski kotar.

Sve organizacijske konce ovogodišnje čabarske utrke uspješno „vuče“ Jelena Muhvić, predsjednica AKK Petar Klepac, ujedno i predsjednica Organizacijskog odbora čija bilježnica zadaća ima sve manje neriješenih pitanja. No, predstoji tjedan finalizacije kao bi sve zamišljeno, uz samo sportsko nadmetanje i niz pratećih sadržaja što bolje uspjelo.

 

Istovremeno sa pressicom, u centru Rijeke, utrka je cjelodnevno prezentirana širokom broju građana kojom su prigodom mogli razgledati tri trkaća automobila među kojima i Mitsubishi Lancer EVO IX kojim je Muhvić prošle godine osvojio Europu, ali i laskavi naslov najuspješnijeg hrvatskog automobiliste, te nositelja specijalnog priznanja FIA i CEZ-a  „Talent of the year“ za najboljeg vozača Europe do 24 godine. (mik)

Snimci: M.Krpan