Ovdje ste:   NAGRADA HRVATSKE 2012.

NAGRADA HRVATSKE 2012. – KUP „FIA AKCIJA ZA SIGURNOST NA CESTAMA

  

Automotodrom Grobnik - MEĐUNARODNA KRUŽNA AUTO UTRKA

 

                      Na Automotodrom „Grobnik“ vraćaju se automobilisti i ovoga puta, drugu godinu za redom - u velikom stilu. U subotu 23. i nedjelju 24. lipnja Hrvatski auto i karting savez u suradnji sa domicilnom tvrtkom „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. , svojevrsnim domaćinom, organizira kružnu auto utrku na jedinoj hrvatskoj oktanskoj stazi. Partner HAKS-u  je „Hotel Holiday“ Zagreb, jedan od sponzora natjecanja.

Prije prošlogodišnje „Nagrade Hrvatske“ posljednja službena auto utrka vožena je  8. rujna 2009. godine, bila je to tadašnja „Nagrada Hrvatske“ - međunarodna utrka bodovana i za Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ-a) sa svega 40-tak sudionika iz četiri zemlje, a njome je zaključeno i tadašnje Prvenstvo Hrvatske.

Ovogodišnja „Nagrada Hrvatske 2012. – Kup „FIA Akcija za sigurnost na cestama“ međunarodna je regionalna utrka na kružnim stazama u kojoj će se odvijati niz bodovnih sustavnih natjecanja automobilista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ukratko sada samostalnih država  bivše zajedničke državne zajednice.

Prijavljeno je 75 vozača, od kojih najveći broj stiže iz Srbije (38), potom Hrvatske 15, te Slovenije 14 vozača među kojima su i dva Austrijanca, te osam iz BiH.

Hrvatski auto i karting savez nositelj je globalne svjetske akcije FIA podržane od Ujedinjenih naroda – „Make Roads Safe“ za područje svih zemalja bivše Jugoslavije, pa tim povodom i organizira međunarodnu utrku prošle godine ustanovljenog  Kupa „FIA Akcija za  sigurnost na cestama“. Sudjeluju vozači pet nacionalnih saveza, a grobnička je utrka druga kružna u ovogodišnjem kalendaru Kupa  poslije Banja Luke.  Uz to vozi se Prvenstvo Republike Hrvatske, Šampionat Srbije, Šampionat Bosne i Hercegovine i Međunarodno otvoreno Prvenstvo Slovenije.

 

U dva dana na automotodromu Grobnik održati će se 17 treninga i sedam  bodovnih utrka pojaviti 75  vozača u 15 različitih svjetskih marki automobila, a među sudionicima je niz državnih i međunarodnih prvaka u različitim konkurencijama.

Neposredni organizator manifestacije je Hrvatski auto i karting savez, a u realizaciju je uključen veliki broj sudačkog i tehničkog osoblja brojnih klubova članica HAKS-a predvođenih članovima Odbora za auto športove i direktorom utrke Marinom Ferlanom.

 

OD PETKA DO NEDJELJE

 

Fakultativni tehnički prijam i verifikacija već je u petak 22. Lipnja  od 18 do 20 sati, a glavni dio prijema sudionika odvijati će se u subotu 23. lipnja od 7,30 do 9,30 sati. Od 11 sati uslijediti će službeni  treninzi što će potrajati do 17,10 sati.  U 18 sati uslijediti će svečano otvaranje utrke, a potom odmah i prva bodovna utrka – zajednički za svoja državna prvenstva startaju vozači Hrvatske i BiH.  Sat kasnije slijedi prva utrka Međunarodnog otvorenog prvenstva Slovenije.

Nedjeljni program 24. lipnja  počinje slobodnim treninzima (warm up) u  9  sati sve do 11 sati. U 12,15 sati starta prva utrka Kupa FIA ( grupa N9, slijedi utrka grupa A, SP, H i E1, potom druga slovenskog otvorenog prvenstva, te dvije utrke Šampionata Srbije.

 

Automobilisti su rijetko gosti Grobnika. Stoga će biti zanimljiv vozni park, ogled vrhunskih automobilista, želja za pobjedama, a  mamac je to  brojnim ljubiteljima automobilizma da ovog produženog blagdanskog vikenda pohode hrvatski oktanski hram – automotodrom Grobnik.

Gledatelji će u utrkama moći uživati uz simboličnu ulaznicu od svega 30 kuna. (mik)