NAJBRŽI KRUG MARTINA KODRIĆA

  

S europskih staza


                          Treći nastup ove sezone na europskim stazama je iza mladog hrvatskog vozača Martina Kodrića koji u planu ove godine ima nastupe na devet utrka Formule Renault 2.0. Bio je ovo nastup na  drugom ovogodišnjem natjecanju serije Formule Renault 2.0 ALPS voženom na stazi Pau u Francuskoj.

U kvalifikacijama za prvu utrku Kodrić  je osvojio petu startnu poziciju. U samoj utrci se uspio probiti do, s jedne strane odličnog, s druge nezahvalnog,  četvrtog  mjesta, tik do podija. U prvoj utrci u Pau je slavio Francuz Antoine Hubert ispred Rusa Matevosa Isaakyana i još jednog Francuza Simona Gacheta .

Za drugu utrku Kodrić je ponovio u kvalifikacijam petu startnu poziciju i odličnim startom u utrku odmah se probio za jedno mjesto naprijed. Međutim, već poslije nekoliko krugova  na stazu je ušao sigurnosni automobil. Nakon ponovnog starta utrke naš as je na kočenju blokirao kotače i izvrtio se na stazi. Budući da se radi o uličnoj utrci (2.760 metara) s uskom stazom i cestovnim rubnjacima, morao je propustiti sve vozače da prođu i zatim krenuo u lov, sa zaostatkom od devet sekundi  za vozačem ispred sebe. Loveći bolide ispred sebe odvozio je najbrži krug utrke u vremenu 1:13,812 minuta uz prosjek 134,6 km/sat, što je hvale vrijedan uspjeh, a utrku je završio ipak tek na 13. mjestu.

Drugu pobjedu dana ostvario je Francuz  Hubert, drugo mjesto Britanac Jake Hughes, a treće Francuz Matthieu Vaxiviere, vozač u seriji Formule Renault 3.5 .

Nakon nastupa na francuskoj stazi Kodrić je izjavio: „Iako sam pogreškom izgubio odličnu poziciju s početka utrke, zadovoljan sam. Bio sam brz i po kiši i po suhom. Da sam odvozio najbrži krug nisam bio svjestan, dok mi po završetku utrke dečki iz momčadi nisu pokazali vremena. Kamo sreće da sam drugi sektor u kvalifikacijama vozio kao u utrci, najvjerojatnije bih imao pole position. Ali Pau je definitivno „moja“ staza i iako smo slobodni trening vozili po jakoj kiši, nakon incidenta u Motorlandu nisam osjećao strah. Jedva čekam slijedeći nastup u Eurocupu, na kojem ću doduše morati odraditi kaznu iz Motorlanda.“

Martin Kodrić član Fortec Motorsports teama je ove sezone jedan od rijetkih hrvatskih automobilita na europskim stazama, a slijedeći  nastup je 30. i 31. svibnja u seriji Eurocup Formula Renault 2.0 u Belgiji, na stazi Spa Francorchamps.                                                (mik)