NAJUSPJEŠNIJI OKTANCI FEŠTALI DO ZORE

  

Vodice petu godinu za redom bile domaćin završne oktanske svečanosti

NAJUSPJEŠNIJI OKTANCI FEŠTALI DO ZORE

                         Hrvatski auto i karting savez svečanošću dodjele priznanja u hotelu Olympia u Vodicama zaključio je uspješnu i izuzetno bogatu prošlogodišnju natjecateljsku sezonu u automobilizmu i kartingu. Sudionike svečanosti čiji je domaćin bio Josip Stojanović Jolly, vlasnik Hotela i član UO HAKS-a pozdravio je Matko Bolanča, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, a kratkim osvrtima na uspješne sezone svima su se obratili i Dragan Serden predsjednik Odbora za auto sportove i Ivan Majdak, predsjednik Odbora za karting HAKS-a. Tijekom ugodne večeri u izvrsnoj atmosferi pauze među dodjelama priznanja izvrsnom su svirkom upotpunjavali vrhunski glazbenici „Gašo Benda“ iz Virovitice.

 

Dodijeljena su 352 različita priznanja što za neposredne rezultate ostvarene na stazama što kao posebna priznanja proistekla po pravilnicima domaćeg auto i karting sporta. U pojedinačnoj konkurenciji za prvo, drugo ili treće mjesto brojnih klasa ili grupa, odnosno ukupnog poretka nagrađeno je 186 pojedinaca iz 43 kluba.

Najuspješnijim automobilistom sezone 2013. proglašen je Tomislav Muhvić ( AKK Petar Klepac Gerovo), prvak Europe na brdskim stazama. Puljanka Iva Damarija (AK Pula-Rovinj) najuspješnija je vozačica, a Nino Andrejević (AK Opatija) najuspješniji junior u auto sportu. U kartingu su dijeljena tri priznanja – Filip Romić (AMKK Cobra Virovitica) najbolji je senior, Max Herendić (KK 1 Zagreb)  junior, a Adrien Mesec (AK RI autosport ) početnik – „rookie sezone“.

Najviše priznanje HAKS-a „Zlatni trofej“ dodjeljuje se u dva oblika za tri uzastopna ili pet sa prekidima naslova prvaka Hrvatske. Tako su Zlatne kacige zaslužili su  Marino Čargonja (AK Svigo) u autocrossu i Filip Romić u kartingu. Zlatni volan pripao je u autoslalomu Jurici Ružiću (AK Opatija). Za trostruki uzastopni naslov pobjednika Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske na brdskim stazama Inter trofej HAKS-a pripao je Mađaru Laszlu Szasu koji brani boje Autokluba „Dubrovnik racing“. Za trostruki  naslov prvaka Zlatna plaketa HAKS-a dodijeljena je Autoklubu „Dubrovnik racing“ (brdske utrke) i AK Ozalj (autocross).

Odlukom Odbora za auto sportove proglašeni su i najuspješniji organizatori - na brdskim stazama AK Delta iz Zagreba, u rallyu zagrebački AK Delta Sport, u autocrosu ASK Kastavac i AK Ozalj, u autoslalomu AK Ina Zagreb, a jedini dvostruki dobitnik za prošlogodišnju sezonu je riječki Autoklub „RI autosport“ kao najuspješniji u kronometar vožnjama, ali i kartingu.

Na završnoj svečanosti dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja: Karting klubu „1“ Zagreb za deseti uzastopni naslov klupskog prvaka u kartingu, AK „FM Team“ Zagreb za osobit doprinos u realizaciji karting sezone, te AMKK Cobra za 50.obljetnicu karting sporta u Virovitici. Vozačima kartinga Marijanu Luki Grobenskom ( AMK Buzet), Kristijanu Habulinu i Martinu Kodriću (KK 1) odato je priznanje za rezultate na međunarodnim natjecanjima tijekom prošlogodišnje sezone, Siniši Mišiću (Cobra) za upornost u sudjelovanju, te sucima Mihaelu Kinu, Vjekoslavu Kozarcu i Žarku Majdaku. Za doprinos karting sportu nagrađeni su i Karting škola Prelučka legenda iz Rijeke, Autotransporti Turk, OPG Vranović i Romić Promet.

U auto sportu nagrađeni su Janos Szilagyi (Delta Sport) za desetljeće kontinuiteta nastupanja u MRPH, Auto moto klubu Buzet za vrhunsku organizaciju brdske utrke Prvenstva Europe, dok su za postignute rezultate na međunarodnim natjecanjima posebnim priznanjem nagrađeni Viliam Prodan i Zdravko Draženović (AK Opatija Motorsport), Tomislav Muhvić, Damir Mašić i Ivan Pulić (Zagreb racing team), Zlatko Brozović (Belson nostalgija Zagreb), te Laszlo Szasz i Istvan Kavecz (AK Dubrovnik racing). Najboljem hrvatskom automobilistu Tomislavu Muhviću uručena je i plaketa za prvaka grupe N u Prvenstvu CEZ-a (Srednjeeuropska zona) i „Talent oft he year“ – posebno priznanje FIA i CEZ-a najboljem vozaču Euiope do 24 godine. Načelniku Općine Stubičke Toplice Vladimiru Bosnaru dodijeljeno je priznanje za dugogodišnji  izniman doprinos brdske utrke, a zagrebačkom „Porsche Zagreb-Slavonska“ za doprinos u organizaciji 40.Croatia rallya.

Vikend boravak u Vodicama članovi više radnih tijela HAKS-a iskoristili su za sastanke i dogovore, kao i završne pripreme što slijede uoči nove natjecateljske sezone. Nova automobilistička sezona objediniti će 39 natjecanja u sedam disciplina, a otvara se 28. ožujka 4. Rallyem Kumrovec. Prva od šest karting utrka je 4.svibnja. Konačni kalendari priredbi ugledat će kroz dan-dva „svjetlo dana“. (mik)

 

Snimci: Diana Dragišić, arhiv HAKS-a