NA SVE STRANE HRVATSKE - TJEDAN ŠKOLE

  

                  Godina 2016. zakoračila je u treći mjesec, a u oktanskom, natjecateljskom svijetu vrijeme je „zimskog“ školovanja. Naime, gotovo već tradicionalno, ali i obvezujuće, Hrvatski auto i karting savez kroz svoje komisije i klubove, odnosno županijske saveze, provodi redovne seminare obnove znanja, poznatije imenom „refrešing“ kojima su, a piše tako u pravilnicima, obvezni prisustvovati svi licencirani suci i vozači, ma koliko bili velikani trijumfa na stazama ili vrsni poznavatelji pravilnika. Preduvjet je to, gotovo jedini vrijedan „fizičkog“ napora, da bi se produljila valjanost vozačkih i sudačkih licenci za tekuću natjecateljsku sezonu.

I upravo smo u tjednu intenziteta održavanja seminara, pa će tako u srednjoj Dalmaciji, u Šibeniku prvo 12.ožujka u prostorima AK Mihovil s početkom u 16 sati održati prvi, a tjedan kasnije 20.ožujka u 12 sati u Rogoznici ( AS ŠKŽ) drugi seminar na kojem će se okupljati članovi tamošnjih klubova. Nešto južnije svoju su obvezu već odradili u Splitu, nedavno i u Zagrebu, prvo u čak tri zasebna okupljanja, a početkom ovog tjedna i ono u realizaciji Zagrebačkog automobilističkog saveza koji je kraj tjedna rezervirao i za seminar za nove suce klupskog i nacionalnog ranga, te specijaliste u području službi mjerenja i obrade rezultata. Ispiti za 30-tak polaznika održavaju se u subotu, 12.ožujka od 10 sati u sjedištu ZAS-a (Rakovčeva 10).

Članovi istarskih klubova u nedjelju 13.ožujka imaju dva skupa u organizaciji Auto i karting saveza Istre, prvi u Puli od 10 sati, a potom u Buzetu od 15 sati. Uz „refrešing“ po okončanju informacija o novostima u ovogodišnjim pravilnicima auto sporta nekolicina će iskoristiti za polaganje kao novi suci klupskog ranga ili napredovanje do nacionalne licence.

Kraj idućeg vikenda, u subotu 19.ožujka u sjedištu HAKS-a ( 10,30 sati ) okupiti će se struka tehničara u redovnoj godišnjoj analizi rada i upoznavanju s novim tehnikalijama na četiri kotača.

Dan kasnije, u nedjelju 20.ožujka radna grupa klubova s područja Primorsko-goranske županije okuplja licencirane suce i vozače na obnovi znanja u Domu kulture Čavle s početkom u 10 sati. Seminar za nove K suce ili viši N rang planira se naknadno, krajem ožujka-početkom travnja.

I tako sve do kraja ožujka, do drugog natjecanja automobilističke sezone upisanog u Kalendar HAKS-a  u 2016.godini vozači i suci postaju školarci, na kratko, ali obvezujuće, što na žalost neki ne poštuju čime se ogleda i njihov odnos prema bavljenju auto sportom. Spoznati kratke informacije o novostima nove sezone ne smije biti i konačno „druženje s knjigom“. Vrijedi svakom nositelju licence pročitati i proučiti pravila koja su već dugo objelodanjena na web stranici www.haks.hr, pa tako dostupna svima. I za sve ista !

 

Ni kartingaši, čija će sezona na domaćim stazama prema trenutnom Kalendaru početi s prvim danom svibnja, idući tjedan nastavljuju s „obrazovanjem“. U Virovitici će se 16.ožujka u 18 sati održati drugi seminar sudaca specijalističkog ranga. „Refrešing“ za one nižih licenci, kao i vozače slijedit će u naredim tjednima po područjima u kojima djeluju.

 

Znanja nikad dosta. Pa tako i u oktanskom sportu. Stoga svakom tko se ponosi licencom u auto ili karting sportu vrijedi rezervirati sat,dva,tri za druženje bez kacige i kombinezona, tek s lapom ili olovkom i blokom u ruci. A nakon toga, prva, druga,....pun gas u novu sezonu !.

(mik)