NAZIRU SE FAVORITI SEZONE

  

Završio prvi dio sezone

 

                  Gotovo kalendarski i prvim punim ljetnim danom zaključena je prva polovica ovogodišnje natjecateljske sezone Prvenstva Republike Hrvatske u kartingu. Za nama su u nepunih 50-tak dana tri natjecanja – utrke na tri različite staze – u Novom Marofu, Zagrebu i Belici na kojima je sudjelovalo 39 vozača, među kojima tek jedna mlada dama. Svi su oni iz nekog od 15 hrvatskih klubova koji su se ove godine do sada uključili u karting prvenstvo.

 

Treća utrka sezone „gostovala“ je nenadano, ali u konačnici uspješno na stazi Karting centra Belica nadomak Čakovca koji bilježi 20 godina svog djelovanja. Organizator „3.Nagrade OKS-a 2014“ bio je Odbor za karting sport Hrvatskog auto i karting saveza koji se posla prihvatio tek koja tri tjedna uoči kalendarom predviđenog termina utrke čiji su domaćin trebali biti susjedi Slovenci na stazi u Vranskom. No, otkazom iste pripremljena je ova utrka u kojoj je sudjelovalo 29 vozača iz 12 klubova.

Ovogodišnja konkurencija limača je skromna. Ipak, nakon Leona Murkovića (Cobra Virovitica) koji je upisao i nastup na otvorenju sezone u Novom Marofu, konkurenciju mu je u svom prvom nastupu radio još jedan u nizu dojučerašnjih polaznika riječke škole kartinga „Prelučka legenda“. I tako se Mauro Štiglić kao član novog kluba u porodici mini formula Autokluba Grobnik upisao u ljestvice sudionika klase za najmlađe „Limač 50“.

 

JURIŠIĆ NIŽE POBJEDE

 

Klasa Mini kart već je dulje vremena najbrojnija klasa u PH. Bilo je tako i u Belici gdje je startalo 11 vozača. Najboljim i najuspješnijim se pokazao nižući petu ovogodišnju pobjedu za redom Riječanin Matija Jurišić (AK RI autosport). U prvoj utrci bio je tek 37 tisućinki sekunde brži od klupskog rivala Adriena Meseca, kojeg je tehnički peh u drugoj utrci dana spriječio da ponovi još jednu izvrsnu vožnju i bori se za sam vrh. Nepune dvije sekunde zaostatka za pobjednikom u prvoj vožnji Zagrepčanina Jana Pokosa (Zanatlija) dovele su do trećeg mjesta, a ni njemu nedjelja nije baš bio neki sretan dan. U drugoj je vožnji očito nesmotrenošću, usprkos iskustvu i znanju osobni raniji „finale“ onemogućio pobjedničko postolje. Upravo ta druga bodovna utrka iznjedrila je, ali i potvrdila kvalitete nekolicine vozača. Drugim mjestom  Sandro Budiselić (RI autosport) dan je zaključio na istoj toj poziciji pobjedničkog postolja, ali se i bodovno izjednačio s Pokosom dijeleći drugo i treće mjesto iza Jurišića koji je uoči drugog dijela sezone stekao zavidnu bodovnu prednost na čelu ljestvice. U drugoj vožnji treća je bila mlada istarska vozačica, Pazinjanka Stefani Mogorović (Istra racing team), dok se do četvrte pozicije probio Luka Raspor, Klanjac u bojama riječkog kluba.

 

KOVAČIĆU PREDNOST

 

Prava je šteta što svih šest dosadašnjih utrka nisu vozili svi koji su ove sezone i startali na pojedinim utrkama klase KF3. Upravo u toj se klasi stvorila neka „kritična masa“ hrvatske karting mladosti u kojoj je lijepa perspektiva. Iznenađenje ipak nije dozvolio za sada najbrži i najbolji, vodeći u Prvenstvu Juraj Kovačić (KK Koprivnica) pobijedivši u obje vožnje. Na preostale dvije pozicije smjenjivali su se timski kolege „Lenzokart Croatia Teama“, u prvoj utrci drugoplasirani Marko Kranjčec (Cobra Virovitica) i trećeplasirani Damian Sekulić (AKK Ivanić). Utrku kasnije poredak je bio obrnut. Iako tek sa dva četvrta mjesta drugu poziciju u Prvenstvu zadržao je pobjednik prve ovogodišnje utrke KF3 Pažanin David Šugar (Cobra Virovitica).

 

KLASE ASOVA

 

Izostankom do sada četverostrukog ovosezonskog pobjednika klase KF2 Kristijana Habulina na svoje su došli „novaci“ ove klase za velike dečke. A da bude sve pomirljivo, svakom po jedna, prva ove sezone pobjeda klase u kojoj će do kraja sezone biti izuzetno gusto. Luka Mavrin (KK1 Zagreb) u prvoj je utrci bio bolji i brži od Martina Ravenščaka (AKK Sveta Nedjelja) i Williama Mucaka (AKK Ivanić). No, u drugoj Mucak za malo više od četiri sekunde ostavlja za sobom Mavrina i Luku Fabijančića (KK GB Zagreb), te tako sigurnije zasjeda na čelo ljestvice uz 12 bodova prednosti ispred Mavrina. Habulin se sigurno do kraja neće miriti tek sa četiri pobjede ili trećim mjestom. Stoga, Virovitica za desetak dana biti će prava utrka uz još poneko veliko ime klase.

 

Uz Matiju Jurišića još je samo jedan vozač nanizao pet pobjeda za redom. Očekivano, to je u klasi KZ2 Master učinio Ivan Žovan (KK 1 Zagreb). I u Belici je slavio sa dvije zlatne medalje vozeći počasne krugove. U leđa su mu gledali iskusni „veterani“ Nikola Samaržija (KK Koprivnica) i Renato Dujmović (RI autosport) s time da je u drugoj utrci međusobni razmak bio „žilet i pol“ odnosno tek 79 tisućinki sekunde. U klasi se pojavio još jedan novi vozač, član najbrojnije hrvatske karting ekipe Autokluba „RI autosport“ Krčanin Lovro Badurina koji se nakon automobilističkih nastupa oprobava i „dva kata niže – asfaltu bliže“ – u kartingu.

 

RIJEČANI  KOLO  VODE

 

Prvo natjecanje sezone bilo je iznenađenje, drugo to potvrdilo, a treće dokazalo. I nije samo da su drugu sezonu zaredom samo najbrojniji, već ove, za sada, najbolji. Ekipni vrh drže Riječani. Malo je to tko očekivao, ali očito je da u Autoklubu RI autosport rezultati dolaze na vidjelo. Potvrđuju se napori i trud oko Karting škole Prelučka legenda koja je rasadnik kartingaša, brojem, ali očito i kvalitetom kakve na ovim našim prostorima već dugo nije bilo. Treću „dnevnu“ pobjedu u Belici su ostvarili članovi Autokluba RI autosport, čak sa deset bodova prednosti ispred KK Koprivnica, a izostankom perjanice kluba zagrebački KK 1 morao se zadovoljiti trećim mjestom.

I tako – polusezonu su sa 33 boda prednosti dobili Riječani ispred Zagrepčana, a treći su članovi kartingaških doajena KK Koprivnica.

 

Za koji dan novi je mjesec. Starta druga polovica godine, a prvog vikenda potom i nastavak sezone PH. Putuje se u Viroviticu. Biti će uzbudljivo i zasigurno lijepo u gradu koji je prošle godine obilježio 50 godina kartinga. Isto tako – tek prvo poluvrijeme. Jubilej – pažnje vrijedan, kao i domaćini.

 

Rezultati natjecanja „3.Nagrada OKS-a 2014.“:

Prva utrka: Limač 50 - 1.Murković (AMKK Cobra Virovitica), 2.Štiglić (AK Grobnik); Mini kart – 1.Jurišić, 2.Mesec (oba AK RI autosport), 3.Pokos (AKK Zanatlija); KF3 – 1.J.Kovačić (KK Koprivnica), 2.Kranjčec (Cobra), 3.Sekulić (AKK Ivanić); KZ2 – 1.Mavrin (KK 1 Zagreb), 2.Ravenščak (AKK Sveta Nedjelja), 3.Mucak (Ivanić); KZ2 Master – 1.Žovan (KK 1), 2.Samaržija (Koprivnica), 3. Dujmović (RI autosport); ekipe 1. AK RI autosport 61 bod, 2. KK Koprivnica 56, 3. KK 1 Zagreb 50; timovi – 1. Lenzokart Croatia Team 61 bod, 2. Karting team Prelučka legenda 49.

Druga utrka: Limač 50 1. Mursković, 2. Štiglić; Mini kart – 1. Jurišić, 2. Budiselić (RI autosport), 3. Mogotović AK IRT Pazin); KF3 – 1.J.Kovačić, 2. Sekulić, 3. Kranjčec; KZ2 – 1. Mucak, 2.Mavrin, 3. Fabijančić (KK GB Zagreb); KZ2 Master 1.Žovan, 2. Samaržija, 3. Dujmović; ekipe 1. AK RI autosport 61 bod, 2. KK Koprivnica 56, 3. AKK Ivanić 54; timovi – 1. Lenzokart Croatia Team 61 bod, 2. Karting team Prelučka legenda 36. (mik)

Snimci: M.Krpan