Nagrada Grada Kastva na Automotodromu Grobnik

  
DVOSTRUKA POBJEDA NEŽIĆA
 
Valter Nežić slavio u obje utrke Prvenstva Republike Hrvatske, Puliću prvi dan, Drljeviću drugi Business VIP Kupa
 
                   Prvi dan„Nagrade grada Kastva 2017.“, automobilističke utrke na kružnoj stazi Automotodroma Grobnik pobjedama su zaključili Buzećanin Valter Nežić u Prvenstvu Republike Hrvatske i Dubrovčanin Niko Pulić u Make Safe Roads Business VIP Kupu. Nastupa 26 vozača iz šest klubova u organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac čiji je partner Udruga Auto staza Grobnik.
Subotnja utrka PH, kojom je nakon nastupa u Sloveniji, nastavljeno ovogodišnje hrvatsko prvenstvo na kružnim stazama okupilo je 12 vozača. Favoritom je slovio iskusni vozač AK Buzet Autosport Valter Nežić u Seat Ibizi što je potvrdio izvrsnom taktičnom vožnjom preuzevši čelnu poziciju tek tri kruga prije kraja utrke. Do tada je vodio, u početku sa zavidnom prednošću Splićanin Ante Alduk (AK Dubrovnik racing) kojem je na žalost poslušnost otkazala njegova Honda Civic TypeR, prvo s kočnicama, a onda i drugim tehničkim problemima zbog kojih je ciljem prošao tek četvrti. Usprkos manjim problemima na drugom je mjestu utrku završio višestruki prvak Dubrovčanin Žarko Knego (Dubrovnik racing) u Honda Civicu ispred veterana i klupskog kolege Mara Franića (Škoda Octavia). Pobjednici po klasama, uz Nežića, Alduka i Knega, bili su i Sven Gorup (AKK Zanatlija), Romano Radić (AK Dubrovnik racing), Stipe Bekavac (AK Solin) i Denis Šroler (AK Delta Sport), dok su ekipnu pobjedu prvog dana očekivano ostvarili članovi AK Dubrovnik racing.
Business Vip Kup okupio je 14 sudionika a favoritom je slovio trenutno vodeći, poslije tri bodovne utrke Dubrovčanin Niko Pulić (AK Dubrovnik racing). Uz „pole position“ izvrsno je krenuo, vodio u utrci ispred sve boljeg Hrvoja Utovića, te Karla Babića, članova AKK Zanatlija. Zbog izlijetanja i „zakopavanja“ u šljunak zagrebačkog zavoja dvojice vozača Maria Lozića i Božidara Tomulića, u opasnoj zoni, prvo je intervenirao „Safety car“, a potom je utrka prekinuta. Nakon uklanjanja opasnih vozila utrka je nastavljena bez značajnijih promjena, ali ipak je uz Pulića i Utovića do postolja stigao iskusni Zoran Kotromanović. Nedjeljna utrka donosila je rotaciju startnih pozicija od 6 prema 1 pa je zasigurno time bila zanimljivija, tim više što se s posljednje pozicije uključuje i uvijek izvrsni Opatijac Rajmond Terčić koji je prvog dana samo odvezao treninge.
 
DRLJEVIĆ IZNENADIO FAVORITE
 
                    „Nagrada grada Kastva 2017.“ drugog je dana zaključena novom pobjedom Buzećanina Valtera Nežića u Prvenstvu Hrvatske, ali i iznenađujućom pobjedom Radisava Drljevića u Business VIP Kupu.
Iskusni i trofejni buzetski automobilist Valter Nežić, član AK Buzet Autosport, na najbolji je način zaključio izvrstan vikend na grobničkoj stazi. Poslije pobjede u prvoj utrci dan ranije, već od starta druge u Seat Ibizi nije dozvolio nikakvo iznenađenje. Poveo je, u početnim krugovima stekao prednost ispred konkurenta koju je bez problema održao sve do cilja u koji je ušao sa šest sekundi prednosti ispred drugoplasiranog Splićanina Ante Alduka (AK Dubrovnik racing). Alduk se svojom Hondom Civic TypeR na drugu poziciju probio tek dva kruga prije kraja prestigavši u uvijek atraktivnom „zagrebačkom“ zavoju Opatijca Rajmonda Terčića (AKK Zanatlija) kojem ovaj vikend neće baš ostati u sjećanju. Naime prvog je dana propustio start u obje konkurencije, da bi ovim trećim mjestom druge PH utrke samo djelomično bio zadovoljan. Nežić i Alduk pobjednici su svojih klasa u državnom prvenstvu, a uz njih slavili su još   Sven Gorup (AKK Zanatlija), Romano Radić (AK Dubrovnik racing), Stipe Bekavac (AK Solin), Maro Franić (AK Dubrovnik racing) i Denis Šroler (AK Delta Sport), dok su drugu ekipnu pobjedu tijekom vikenda superiorno ostvarili članovi AK Dubrovnik racing. Pomalo neočekivano znatnih je tehničkih problema imao Žarko Knego (AK Dubrovnik racing) okončavši ipak utrku svojom Hondom ali s dva kruga manje od pobjednika.
Da sudionici Business Vip Kupa „isprobavaju“, bez unaprijed zacrtanih namjera, sve verzije pravilnikom predviđenih kombinacija tijekom utrka pokazala je i druga utrka grobničkog vikenda.Na startne su se pozicije prva šestorica prve utrke posložili obrnutim redom pa se tako u prvom redu našao Bogdan Drakulić. No, trenutak starta nije mu bio uspješan. Motor njegove Seat Ibize se ugasio i jednostavno je ostao „ukopan“ tek metar dva od startne linije. Zbog toga je utrka prekinuta već u prvom krugu, start je ponovljen i sve je izvrsno iskoristio mladi Radisav Drljević (AKK Zanatlija) iza kojeg su se vodile zanimljive borbe. Prva je četiri kruga drugu poziciju držao „vip“ gost u Kupu Valter Nežić ispred sve boljeg ove sezone Hrvoja Utovića koji se do kraja uspio oduprijeti svima u svom zaleđu. Zasluženu pobjedu ostvario je Drljević uz 1,117 sekunde prednosti ispred Utovića, treći je bio Nežić, ali bodove Kupa za tu poziciju dobiva Niko Pulić koji u ovoj utrci očito nije mogao bolje od četvrtog mjesta. Vrijedi istaknuti da je kao pobjednik prve utrke i startao tek sa šeste pozicije, a u utrci je najveći napredak očekivano učinio Rajmond Terčić probivši se tijekom deset krugova s posljedne pozicije do šestog mjesta.
Poslije ove, sad već pete utrke sezone u vodstvu Business Vip Kupa ostaje Dubrovčanin Niko Pulić.
 
Prvenstvo Hrvatske nastavlja se već prvog vikenda u srpnju nastupom Zalužanima nadomak Banja Luke (BiH), dok će Vipovci na ljetni odmor do 20.kolovoza kada ih očekuje gostovanje i utrka u Slovačkoj.
Nagrada grada Kastva zasigurno će ući u povijest Automotodroma Grobnik. Bit će to posljednja automobilistička službena bodovna utrka održana na 39 godina starom sloju asfalta grobničke „ljepotice“ na čijoj rekonstrukciji radovi kreću 3.srpnja. Zlatnim će slovima ostati upisana imena posljednjih pobjednika Valtera Nežića (PH) i Radisava Drljevića (VIP Kup).
(mik)

Snimci: M.Krpan