Nagrada Konavle 2011. - Memorijal Željko Đuratović - DUBROVČANI PROTIV RIJEČANA

  

                 Na krajnjem hrvatskom jugu – u Konavlima poslije dva mjeseca odmora nastavlja se ovogodišnje domaće automobilističko prvenstvo na brdskim stazama. Autoklub „Dubrovnik racing“ u subotu, 20. kolovoza organizira  utrku „Nagrada Konavle 2011. – Memorijal Željko Đuratović“, imenom manifestacije u spomen prerano preminulom vrsnom dubrovačkom sportskom djelatniku i tajniku kluba organizatora. Već smo navikli na uspjehe dubrovačkih automobilista u Prvenstvu Hrvatske i šire, natjecateljski u vrhu su domaćeg  autosporta, ali već ovaj vikend pruža im se mogućnost dokazivanja kao organizatori. Utrkom u Konavlima na stazi Ljuta – Dubravka, najbolji hrvatski brdaši zakoračiti će u drugi dio sezone. Lista prijava je skromna, čak što više preskromna za disciplinu koja je više od desetljeća brojem sudionika dominirala domaćim oktanskim sportom na četiri kotača. Za očekivati je nastup samo 47 automobilista ( toliko barem ima imena na listi prijava !!?), među kojima su i četiri iz inozemstva – tri Crnogorca i jedan Mađar.

Među domaćim vozačima zastupljeno je 17 klubova, desetak manje od uobičajenog broja, iz Istre stižu tek četiri vozača, a nekad dominantni ekipni državni prvaci – čabarski „Zrinski“ predao se „bez ispaljenog metka“ ( u deset godina šest puta prvaci Hrvatske). Statistici im gotovo pariraju isto tako prvaci ali ipak sa po jednim časnim i vrsnim predstavnikom – boje i „Matulji racing“ i „Dubrave“ brani tek po jedan vozač.

Subotnja utrka boduje se za Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, državno prvenstvo Hrvatske, te Prvenstvo Regije Jug HAKS-a (Dalmacija), a vozi se na stazi  dugoj 3.260 metara udaljenoj svega četiri kilometra od hrvatsko – crnogorske granice, nadomak „Konavoskih dvora“.

Na jug stižu isključivo oni najbolji dosadašnjeg tijeka prvenstva. Svaki je bod važan pa tako i sa utrke koja bi u prvenstvu, koje poslije niza godina ima tek sedam utrka, mogla biti presudna.

Na stazi „Ljuta“ - ljuta konkurencija, na neki način ogled sjevera Jadrana sa Jugom, ili kraće Riječani gostuju protiv Dubrovčana. Dubrovčani s okolicom daleko najbrojniji 21 prema 7, ali tek će se vožnjom potvrditi tko je bolji. Najjači dubrovački adut „Gospar“ Niko Pulić ( AK Dubrovnik racing) brani status dvostrukog prvaka Hrvatske i trenutno dva boda uspješniji od mladog Riječanina Dine Butorca (Matulji racing) u Kategoriji II sportskih vozila. Obojica u formulama -  Niko u „Nissan Coloni“, Dino u „Renault 2000“, a uz to u međunarodnoj konkurenciji obojici je veliki izazov  četvrti ovosezonski nastup mađarskog internacionalca Laszla Szasza u formuli „Reynard Zytec C1L“ koji za sobom iz svibnja ima dvije „generalke“ u Skradinu i na Malački. U posljednjem ogledu na Učki pobijedio je Butorac.

Branitelj dvostrukog naslova državnog prvaka i najbolji automobilist sezone 2010. još jedan mladi  Riječanin Siniša Krainc (Klek Ogulin)  je na mukama. Na Učkoj je u „Ford escortu RS“ ostao bez bodova, u Kategoriji I turističkih automobila zaostaje četiri boda za uvijek brzim mladim Zagrepčaninom Dejanom Dimitrijevićem (Dubrava) koji vozi „VW Golf V6“.. Zaostarak u grupi H/E1 znatno je veći čak 23,5 boda. No, u Konavle stiže i as sezone 2009. Solinjanin Robert Bradarić (Opel Vectra). U istoj grupi ali i klasama očekuje se ogled i Maria Jurišića (RI autosport) i Dubrovčana Mara Franića i Mara Slade.

U grupi A/SP mladi Ivan Pulić (Dubrovnik racing) na domaćoj stazi čeka branitelja naslova Sebastijana Čepara iz riječkog AK „M.R.C. Sport“ koji „lovi“ propuštene bodove izostanka s otvorenja sezone. Još dva dubrovačka asa love vodeću poziciju. U grupi N Mario Barović i Žarko Knego protiv vodećeg Igora Vičevića (AK Rijeka). I kada se sve zaokruži ostaje ekipni plasman. Dubrovčani su na putu vraćanja naslova prvaka Hrvatske poslije desetak godina. Vodeći su , prednost mala (14,4 bodova) ali slatka, a za petama su im vozači AK Klek Ogulin koje predvodi Siniša Krainc. Na jug ih stiže samo četiri, ali uvjereni u puno važnih bodova.

Svaka pogreška skupo će se platiti, a poslije ovog „prvog“ Dubrovnika, potom Stubičkih Toplica i Buzeta, ponovo je na redu „finale“ upravo u Dubrovniku početkom listopada.

Prijem vozača i vozila je u petak od 16 do 19 sati, a subotnji treninzi počinju u 9 sati. Dvije bodovne utrke čija se vremena zbrajaju voze se isti dan s početkom prva u 14,45, a druga u 16,45 sati.

 

                                                                                                              Miroslav KRPAN