OTKAZAN RALLY OLYMPIA VODICE 2011.

  

                      Nije prvo, ali za nadati se da je posljednje ove godine – otkazano natjecanje hrvatskog automobilističkog sporta.

U danima završnih priprema, intenzivnog rada na terenu u pripremi dionica brzinskih ispita, ali i bazne postaje međunarodnog „1. Rallya Olympia Vodice 2011.“ što se u organizaciji riječkog Autokluba „M.R.C. Sport“ trebao održavati na širem području Vodica, odnosno Šibensko-kninske županije, kada se u sjedištu organizatora sređivala sva potrebna i postojeća dokumentacija, posebno ona koju su trebale koristiti posade prilikom upoznavanja dionica rallya stigla je nimalo očekivana niti ugodna pisana obavijest o – otkazivanju rallya.

Iz dopisa upućenog svima zainteresiranima, a posebno prijavljenim posadama, na Listi prijava izdanoj u predviđenom roku 26. rujna bilo ih je čak 40 iz pet zemalja, izdvajamo samo dvije rečenice:

Nažalost, u trenucima kada je praktično sve bilo riješeno, upravitelj Nacionalnog parka Krka donio je odluku da ne dozvoli odvijanje dijela rally-a u dužini od svega nekoliko kilometara na području javne prometnice županijskog ranga koji prolazi teritorijem Nacionalnog parka Krka. Takav tijek događanja do današnjeg dana bio je gotovo nezamisliv, obzirom da se posljednjih godina na teritoriju Nacionalnog parka Krka odvijaju brdske utrke bez ikakvih zapreka.“

 

I tako – Rally što se trebao održati 7. i 8. listopada 2011. godine po prvi puta na tom srednjedalmatinskom prostoru doživio je svoj debakl zahvaljujući po svemu sudeći svojevoljnom stavu, ne baš i promišljenom ili u cijelosti opravdanom – jednog ravnatelja.

Ne želeći ulaziti u razmišljanje koliko običnih automobila, ili bilo kakvih prometala prođe dnevno prometnicama Nacionalnog parka zagađujući okoliš, a s druge strane ne donoseći značaj istoga u širim okvirima, smatramo odluku ravnatelja – u najmanju ruku neprimjerenom.

 

Na pit automobilističkog sporta eto tako još je jednom stao netko treći.

Ove su godine već otkazana dva rallya – Novi Vinodolski i Istra, svaki zbog svojstvenih razloga, ovo je treći. Predstoje u sezoni MRPH i DPH ipak - još dva. Po svemu sudeći predstojeći uskrsli Martinski rally prerasti će iz sprint koeficijenta 0,5 u koeficijent 1 – odnosno s punim bodovima. Pravilnik za posljednji u sezoni – tradicionalni Poreč upravo je objelodanjen.

Rally ipak usprkos prepreka na koje nailazi ide dalje. Biti će ovo brojem natjecanja, po svemu sudeći ipak najbogatija sezona posljednjeg desetljeća.

I neka će. Recesiji usprkos. A riješiti ćemo se i tog bauka samo ako svi zavrnemo rukave  !!

Znamo, samo treba i malo volje.

 

                                                                                                        Miroslav KRPAN