Ovdje ste:   Općenito > Osnovni podaci

Osnovni podaci o automobilizmu u Hrvatskoj, odnosno HAMŠS-u i HAKS-u

   Minimize


     Prvi automobil u Hrvatsku – u Vinicu kod Varaždina, dovezao je daleke 1898. godine grof Marko Bombelles, a prvi automobil u Zagreb tek tri godine kasnije, 1901. godine, veletrgovac Ferdinand Budicki. 
     U Zagrebu je počelo organizirano djelovanje u automobilizmu 1. travnja 1906. godine kada je 14 uglednika, istovremeno zaljubljenika u vozila na 4 kotača, održalo u Hotelu Royal u Zagrebu Osnivačku skupštinu 1. hrvatskog automobilnog kluba. Za prvog predsjednika izabran je grof Rudolf Erdody.
     1912. godine održana je prva automobilistička utrka u Hrvatskoj, na dionici Zagreb - Varaždin.
     Pod različitim nazivima institucija koje su brinule o organiziranju oktanskih sportova, aktivnosti u auto, moto i karting natjecanjima neprekidno su nastavljene više od stoljeća, sve do današnjih dana. 
     Do osamostaljenja Republike Hrvatske 1991. godine, Auto Moto Savez Hrvatske (AMSH), bio je samo jedan od dijelova Auto Moto Saveza Jugoslavije (AMSJ), koji mu je bio nadređen u svakom pogledu.
     Od momenta donošenja povijesne odluke hrvatskog naroda da Hrvatska nastavi svoj put kao samostalna Država, početkom devedesetih, prestao je s radom AMSH, te je kao pravni slijednik započeo radom Hrvatski auto klub (HAK). U dogovoru s tadašnjim čelnicima AMSH, u okviru kojeg su sportaši do tog trenutka djelovali, tijekom jedne od uzbuna zbog zračnog napada na Zagreb, točnije 5. listopada 1991. godine, zastupnici 21 hrvatskih sportskih auto, moto i karting klubova, donijeli su odluku o osnivanju Hrvatskog auto i moto športskog saveza (HAMŠS), kao samostalnog športskog saveza, izdvojenog izvan AMSH. 
     Na Osnivačkoj skupštini HAMŠS-a svi zastupnici jednoglasno su za predsjednika izabrali Vilka Severa, izuzetnog sportskog djelatnika, mentora, sponzora i velikog hrvatskog rodoljuba. Sever je svojim donacijama oktanskim sportašima, ali i hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata protiv Srbije, u vremenu 1991 – 1996 praktično sam osiguravao većinu potrebnih financijskih i materijalnih sredstava za aktivnosti auto, moto i karting športova.

     Upravo zahvaljujući prijateljskom dogovoru i odobrenju od strane AMSH, do tada jedinog Saveza nadležnog za mobility i sport u Hrvatskoj, HAMŠS je 1992. godine uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, priznat i primljen u Međunarodnu automobilističku federaciju – FIA-u.
     1992. godine HAMŠS je bio jedan od šest nacionalnih sportskih saveza koji su unutar država Srednje Europe osnovali sportsku udrugu oktanskih sportova pod nazivom «Central European Zone», odnosno CEZ.

     Nacionalni športski savez (ASN) je pod imenom HAMŠS, uz značajnu pomoć najznačajnije gospodarske tvrtke u Hrvatskoj, INA-e, "odradio" sve ratne godine vodeći brigu o vozačima, športskim djelatnicima i klubovima.
     Rezultat kvalitetnog rada HAMŠS-a bila je činjenica da je do 1996. godine broj vozača, klubova i natjecanja unutar auto, moto i karting športova, porastao u tolikoj mjeri da je bilo gotovo nemoguće jednom nacionalnom športskom savezu jednako kvalitetno "servisirati" sve tri navedene grane oktanskih športova.
     14.12.1996. godine je održana tematska Skupština Hrvatskog auto i moto športskog saveza (HAMŠS-a).
     Tom prilikom, velikom većinom glasova prisutnih zastupnika punopravnih članova HAMŠS-a, odlučeno je da se HAMŠS, do tog trenutka jedinstven nacionalni športski savez auto, moto i karting športova u Hrvatskoj, po ugledu na većinu ostalih svjetskih nacionalnih saveza oktanskih sportova, razdvoji na dva nacionalna sportska saveza. Temeljem te odluke, osnovani su Hrvatski auto i karting savez (HAKS kao članica FIA-e) i Hrvatski motociklistički savez (HMS kao članica FIM-e).
     U skladu sa željom zastupnika članova auto i karting klubova Hrvatske, 15.2.1997. godine, također u Zagrebu, održana je Osnivačka skupština novog auto i karting saveza. Tog dana je i formalno osnovan HAKS, a 1. lipanj proglašen je danom HAKS-a.
     Temeljem odredbi Statuta usvojenog na toj, 1. osnivačkoj Izbornoj Skupštini HAKS-a, izabrani su i čelnici HAKS-a.
     Na čelu HAKS-a, u mandatnom razdoblju 1997 - 2001 godina bio je Branko Jordanić, Glavni državni inspektor Hrvatske, dok su ostali dužnosnici, članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te predstavnici HAKS-a u međunarodnim organizacijama, bili također poznati i priznati djelatnici u različitim sportsko-gospodarskim aktivnostima unutar Republike Hrvatske. 
     Rješenjima Ministarstva uprave RH, Hrvatskog olimpijskog odbora, te naposljetku i FIA-e kao krovne svjetske organizacije automobilista i karting vozača, prvo HAMŠS, a zatim kao pravni slijednik i HAKS, službeno su priznati kao vrhovno i jedino nadležno tijelo za organizaciju, provođenje i nadzor svih auto i karting natjecanja u Hrvatskoj.

     Za Glavnog tajnika HAKS-a, Upravni odbor imenovao je Borisa Janušku. Međutim, nakon nepunih godinu dana rada na toj dužnosti, Januška se zahvalio i nastavio rad izvan HAKS-a.
Do kraja tog, prvog mandatnog razdoblja, dakle preostale tri godine, na mjesto Glavnog tajnika HAKS-a imenovan je Zrinko Gregurek.

     Početkom 2001. godine, nakon isteka prvog mandata članovima Upravnog i Nadzornog odbora HAKS-a, na 2. izbornoj skupštini, zastupnici svih članova HAKS-a, ponovno su za predsjednika HAKS-a jednoglasno izabrali dotadašnjeg predsjednika Skupštine i Upravnog odbora, Branka Jordanića. Na čelu HAKS-a bio je i u mandatu 2001-2005. godine. Jordanić je na samoj Skupštini predložio svoje suradnike koji su također svi jednoglasno izabrani.
     Početkom 2005. godine, Branko Jordanić izabran je na 3. izbornoj skupštini od osnutka HAKS-a za njegovog predsjednika i u trećem uzastopnom mandatu, u vremenu 2005 – 2009. godine. Usuglašavanjem zastupnika, izabrano je i preostalih četrnaest članova Upravnog odbora HAKS-a, kao i trojica članova Nadzornog odbora HAKS-a.
     Na sjednici Upravnog i Nadzornog odbora održanoj poslije Izborne skupštine, članovi Upravnog i Nadzornog odbora HAKS-a potvrdili su ponovno Zrinka Gregurek kao Glavnog tajnika HAKS-a mandatnom razdoblju 2005 - 2009.

     07.03.2009. godine, održana je 4. izborna skupština od osnutka HAKS-a. Na istoj se Branko Jordanić nakon „odrađena“ tri mandata, dakle nakon punih 12 godina tijekom kojih je obnašao dužnost predsjednika, zahvalio zastupnicima članova HAKS-a na višegodišnjem povjerenju. Odstupio je s mjesta predsjednika HAKS-a, a zastupnici članova jednoglasno su ga na istoj sjednici Skupštine izabrali za doživotnog počasnog predsjednika HAKS-a.

     Na čelno mjesto HAKS-a, na mjesto predsjednika Skupštine i Upravnog odbora, 07.03.2009. godine jednoglasno je izabran uspješan gospodarstvenik, poznati lobista u Hrvatskoj i izvan nje, Marijan Kostrenčić. Na održanoj Izbornoj skupštini on je predložio sastav Upravnog odbora u kojem su bili mnogi također uspješni gospodarstvenici, poznate javne osobe, ali također i bivši sportaši. Mandat ovih članova Upravnog odbora, jednako kao i članova Nadzornog odbora izabranih na istoj Skupštini, trajao je do 2013. godine.
     Na 1. konstituirajućoj sjednici Upravnog i Nadzornog odbora, na mjesto Glavnog tajnika HAKS-a u mandatu 2009 – 2013 imenovan je Zrinko Gregurek.

     23.10.2009. godine, na sjednici Generalne Skupštine FIA-e u Parizu, Zrinko Gregurek, Glavni tajnik HAKS-a, izabran je za člana Svjetskog motorsportskog vijeća (WMSC). Na taj način Hrvatska je po prvi puta u povijesti svjetskih oktanskih sportova dobila punopravnog člana najvišeg svjetskog tijela koje upravlja svim auto i karting sportovima koji se održavaju pod ingerencijom FIA-e.

     Kao jedan od vrlo bitnih datuma u povijesti djelovanja HAKS-a, potrebno je istaknuti 1. lipanj 2011. godine. Tog su dana predsjednik RH, Ivo Josipović, predsjednik HAKS-a Marijan Kostrenčić i predsjednik HAK-a Ivo Bikić, potpisali Deklaraciju o povećanju sigurnosti prometa na cestama Hrvatske. To je dio svjetske desetgodišnje kampanje Ujedinjenih naroda «MAKE ROADS SAFE», za koju su uz potporu FIA-e pod nazivom FIA ACTION FOR ROADS SAFETY u Hrvatskoj nadležni HAKS i HAK.

     17.12.2011. godine, u Sarajevu na sjednici CEZ-a koji je tada već brojio 12 članica, u prisutnosti predsjednika FIA-e Jeana Todta,, Zrinko Gregurek je izabran za predsjednika CEZ-a.

     26.02.2012. godine, na redovitoj godišnjoj sjednici Skupštine HAKS-a, zastupnici članova HAKS-a prihvatili su ostavku dotadašnjeg predsjednika HAKS-a Marijana Kostrenčića, te je za novog predsjednika HAKS-a do okončanja mandata 2013 jednoglasno izabran Matko Bolanča, tadašnji predsjednik Uprave PLIVA D.D.

     10.3.2013. na 5. izbornoj Skupštini od osnutka HAKS-a, Matko Bolanča na čelu liste kandidata za članove Upravnog odbora HAKS-a, ponovno je izabran za predsjednika HAKS-a u mandatu 2013 – 2017. godine.
     Upravni odbor HAKS-a produžio je Zrinku Gregureku mandat Glavnog tajnika HAKS-a za vrijeme trajanja njihovog mandata, do 2017. godine.

     6.12.2013. godine na Izbornoj skupštini FIA-e u Parizu, Glavni tajnik HAKS-a, Zrinko Gregurek, ponovno je izabran na dužnost člana WMSC-a u sljedećem četverogodišnjem mandatu, do kraja 2017. godine.

     Nakon što je HAKS bio organizator svečanog proglašenja najuspješnijih sudionika CEZ natjecanja 1996 i 2002. godine, u prosincu 2015. godine HAKS je bio u Zagrebu po treći puta organizator CEZ svečanog proglašenja najuspješnijih sudionika Prvenstva CEZ-a tijekom 2015. godine. 
     Istovremeno sa svečanošću CEZ-a, HAKS je bio domaćin i organizator FIA sportskog kongresa cijele regije srednje i istočne Europe. Uz prisutnost preko 300 sportaša CEZ-a i 100-tinjak delegata iz 24 Europske države, na istoj trodnevnoj manifestaciji posebno treba istaknuti dolazak predsjednika FIA-e, g. Jeana Todta.
     Početkom lipnja 2016. godine HAKS je bio još jednom organizator i domaćin prilikom proglašenja Jeana Todta počasnim građaninom Zagreba, uz dodijeljeno mu priznanje uručeno od gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića.

     5.10.2016. navršeno je punih 25 godina od kako je inicijativom nekolicine klubova, članova tadašnjeg AMSH, došlo do odvajanja od AMSJ. Povodom te 25. obljetnice, u 1. hrvatskom moto klubu Zagreb održana je svečana sjednica na koju su bili pozvani predstavnici svih klubova osnivača HAMŠS-a, te su im tom prilikom uručena priznanja.

     6.10.2016. na Izbornoj Skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora, Zrinko Gregurek, Glavni tajnik HAKS-a, izabran je za člana Vijeća HOO-a i predsjednika svih neolimpijskih sportova u Hrvatskoj. Obzirom na činjenicu da po prvi puta u povijesti HOO-a u Vijeću koje je najviše izvršno tijelo u HOO-u sjedi i jedan predstavnik neolimpijskih sportova, za očekivati je da će komunikacija između nacionalnih sportskih saveza neolimpijskih sportova i HOO-a biti daleko kvalitetnija.

     15.02.2017. godine navršeno je 20 godina od kako je osnovan HAKS.

     25.02.2017. godine održana je u hotelu International u Zagrebu 6. izborna skupština od osnutka HAKS-a. Na istoj je Matko Bolanča po treći puta izabran za predsjednika HAKS-a. Dobio je povjerenje zastupnika članova HAKS-a da u mandatu 2017 – 2021. godine predsjedava jednoglasno izabranim članovima Upravnog odbora HAKS-a.

     Predmetna Izborna skupština imala je dodatnu svečanu vrijednost:
     - Upravni odbor HAKS-a podijelio je povodom 20. obljetnice osnutka HAKS-a priznanja predstavnicima 19 klubova čiji su zastupnici bili na Osnivačkoj Skupštini HAKS-a 1997. godine, te je nagradio i šestero fizičkih i pravnih osoba koje su u kontinuitetu aktivno surađivale s HAKS-om proteklih 20 godina.
     Na ovoj sjednici Skupštine usklađen je Statut HAKS-a s važećim Zakonom o sportu, te je u isti konačno uvršten i točan podatak da je 1. hrvatski automobilni klub osnovan 1. travnja 1906. godine. Iz tog razloga 1. travanj usvojen je ubuduće kao «Dan HAKS-a».

     3.3.2017. na 1. konstituirajućoj sjednici novog Upravnog odbora HAKS-a, imenovani su zamjenici i pomoćnici predsjednika HAKS-a, članovi stručnih odbora, međunarodnih delegata i općih komisija Upravnog odbora, a Zrinku Gregureku produljen je na mjestu Glavnog tajnika HAKS-a mandat za iduće četiri godine, do 2021.

     Jasno je da je Hrvatska, dakle i HAKS, svojim geopolitičkim položajem, u međunarodnim natjecanjima uglavnom vezan uz srednjoeuropske zemlje, odnosno uz još 13 nacionalnih sportskih saveza auto i karting sportova - ASN-a. Uz HAKS su u CEZ-u: Albanija, Austrija, BiH, Crna Gora, Češka, Kosovo, Italija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija i Srbija.
     Očito je dakle da HAKS i nadalje može i mora biti kao predstavnik svih svojih članova nositelj ukupnih događanja auto i karting sportova ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u široj regiji. Zahvaljujući zalaganju čelnika, odnosno dužnosnika HAKS-a, te uspjesima oktanskih sportaša, za Hrvatsku, a time i za HAKS, čuje se i izvan granica «lijepe naše».
     To je također vidljivo kroz realizaciju sportskih edukativnih programa koje HAKS organizira posljednjih pet godina. Zahvaljujući uglavnom samo jednoj osobi koja je završila FIA Business School u Barceloni, HAKS osigurava putem FIA Instituta financijska sredstva za realizaciju edukacije sportskih sudaca u suradnji sa stručnim komisijama HAKS-a. Na taj način HAKS brine ne samo o vlastitom sportsko – sudačkom kadru, nego dapače kroz razvojne programe educira veliki broj sportskih djelatnika također i iz ostalih 13 ASN-ova u CEZ-u.

     Tijekom 2017. godine trojica predstavnika HAKS-a (Zrinko Gregurek kao član World Motor Sport Council-a, najvišeg izvršnog tijela Međunarodne automobilske federacije - FIA-e, Slaven Dedić kao član FIA Off Road komisije, te Sanjin Paro kao član FIA Hill Climb komisije), imaju priliku surađivati tijekom odvijanja seminara i FIA natjecanja s mnogim osobama. Na taj način usmenim lobiranjem će za HAKS i sportaše odnosno sportske djelatnike HAKS-a, učiniti mnogo više nego li eventualno samo elektroničkim ili drugačijim oblicima pisanih poruka koje nemaju istovjetnu «težinu» kao direktni kontakti s kolegama.

     Kontinuitet stručnog rada u HAKS-u osiguravaju mnoge kolegice i kolege u stručnim odborima i komisijama HAKS-a, ali i profesionalno zaposlena sportska tajnica Nevena Skočić, koja je u Tajništvu HAKS-a od samog njegovog osnutka, dakle već dvadesetak godina.

Glavni tajnik HAKS-a
Zrinko Gregurek