PRAZNIK AUTOMOBILIZMA U BUZETU

  

FIA Prvenstvo Europe – 34. Buzetski dani 2015.

 

                   „34.Buzetski dani 2015.“ svojevrsni su «Praznik automobilizma», jedinstvena hrvatska oktanska manifestacija s tradicijom duljom od tri desetljeća. Ove se godine  završnica Prvenstva Europe na brdu održava od 18. do 20. rujna u organizaciji Autokluba „Buzet“ a pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U «Grad tartufa» ponovo će pohrliti svite ljubitelja brzina kojima će pregršt zadovoljstva pružiti 231 prijavljeni sudionik, europskih automobilističkih asova iz 15 zemalja starog kontinenta. I ove godine, iako je posljednja utrka kontinentalnog prvenstva impresionira podatak da su prijavljeni gotovo svi najbolji europski, ali i više od 80 hrvatskih vozača. Njima treba pridodati još 53 promo vozača koji su uvod u sportska nadmetanja.

U Buzetu, malom istarskom gradiću, prvih dana rujna prije 34 godine počela se pisati svojevrsna oktanska povijest ovih naših prostora. Prva je utrka održana  4. i 5. rujna 1982. godine u Buzetu  koji je tada„živio automobilizam“, a uspješno ga živi dan danas. Utrka je u Prvenstvo „starog kontinenta“ upisana tek 2003. godine kada Talijan Denny Zardo vozeći prototip «Osella PA 20/S 3000 BMW» ostvaruje  rekord  u vremenu  2.15,338 minuta prosjekom 133,03 km/sat koji se zadržao sve do jubilarne 30. utrke. Tada je u više navrata i taj rekord „padao“ da bi prošle godine višestruki europski prvak Simone Faggioli postavio trenutno apsolutni rekord vozeći 2:11,661 minutu prosjekom 136,742 km/sat.

Fagiolli ovog vikenda, s osiguranim novim naslovom europskog prvaka propušta Buzet kako bi branio status nacionalnog prvaka Italije. Zato će se voditi borba za druge dvije stepenice FIA postolja Kategorije II. U Kategoriji I drugi naslov prvaka Starog kontintenta za redom pred „najboljom publikom na svijetu“, kako je to kazao prošle godine, dolazi proslaviti makedonski as Igor Stefanovski. Zanimljiv će biti njegov ogled sa našim euro prvakom iz 2013. Tomislavom Muhvićem (AKK Petar Klepac Gerovo). Domaćoj publici posebno atraktivan je dvoboj za vrh prvenstvene ljestvice hrvatskog prvenstva. Riječanin Siniša Krainc (AK Rijeka) dvije utrke prije zaključenja PH sezone (Buzet i Dubrovnih) ima bodovnu prednost ispred Mađara Istvana Kavecza (AK Dubrovnik racing). Odlučivat će tisućinke  sekunde.

Uz bodovanje za FIA – Prvenstvo Europe brdskih auto utrka posebno se boduju povijesna vozila («historic») za europsko prvenstvo, Prvenstvo FIA CEZ Srednjeeuropske zone, državna prvenstva Hrvatske, Slovenije i Austrije Prvenstvo Hrvatske, te Kup AŠ 2005. Ukupno osam bodovnih konkurencija.

Među 231 prijavljenim čak je 86 hrvatskih automobilista iz 33 kluba, slijede Austrijanci sa 47, Slovenci sa 44, pa Česi sa 23 vozača. Vozi se ukupno u 36 raspisanih klasa, 31 formula i prototip juriti će izvrsno pripremljenom stazom. Zastupljeno je čak 46 svjetskih marki automobila i bolida.

Trodnevni program počeo je cjelodnevnim tehničkim prijemom i verifikacijom, a nastavljen treću godinu za redom „Paradom vozača i Buzet outdor“ na kojoj su se uz automobiliste predstavili i brojni drugi buzetski sportaši adrenalinskog naboja, a sve kao doprinos kandidaturi Buzeta za Europski grad sporta.

Dva subotnja treninga voze se od 9,30 i drugi od 13,30 sati. Bodovne utrke startaju u nedjelju u 9 sati. Proglašenje najuspješnijih predviđeno je u 18 sati u šatoru na igralištu  Most. Cijena ulaznica za dvodnevnu manifestaciju iznosi 40,00 kuna. 

(mik)