PRESSICA OHRABRUJUĆIH VIJESTI

  

Zagrebački Hotel „Holiday“ novi  PARTNER HAKS-a

Predstavljeno 30. izdanje najznačajnije hrvatske brdske auto utrke

 

HOTEL HOLIDAY

 

                  U zagrebačkom Hotelu „HOLIDAY“ prigodnom konferencijom za novinare obilježena su dva značajna događaja u djelovanju Hrvatskog auto i karting saveza. Predstavljen je novi PARTNER HAKS-a zagrebačka tvrtka „Sunčana staza Zagreb“ u čijem sastavu djeluje i Hotel „Holiday“ čija će se obilježja od sada pa narednih pet godina naći uz svaku oktansku manifestaciju što se održava pod okriljem nacionalnog sportskog automobilističkog saveza. U ime novog partnera susretu s novinarima prisustvovali su  Duško Stić, predsjednik Uprave „Sunčana staza Zagreb“ i Mišo Obranović, a gospodin Stić kratko je predstavio tvrtku koja uz zagrebačke hotelijerske kapacitete ima objekte i u Puli, a sve u vlasništvu povratnika iz Kanade gospodina Mile Rudana.

Tajnik HAKS-a Zrinko Gregurek tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što je ta tvrtka prije svega  prepoznala  projekt buduće staze u Bistri  za koju je FIA već unaprijed izdala homologaciju za Formulu 1. Upravo je izdavanje dozvole još prije njenog samog početka gradnje, a na temelju projektne dokumentacije, prvi takav slučaj u svijetu. Početak realizacije projekta očekuje se već u prvoj polovici 2012. godine.

 

30. BUZETSKI DANI

 

Rekordan broj formula i prototipova, njih 24, ukupno 185  prijava iz 11 europskih zemalja (Austrija, BiH, Švicarska, Češka, Francuska, Mađarska, Italija, Luksemburg, Srbija, Slovenija i Hrvatska) rezime je predstojećih, jubilarnih 30. Buzetskih dana – brdske auto utrke za Europsko prvenstvo koja će se od 16. do 18. rujna održati na stazi Most - Peničići, dužine 5001 metar.

 

-Ono što nas posebno veseli jest rekordan broj formula i dolazak svih najboljih europskih automobilista koje predvodi aktualni europski prvak među formulama Talijan Simone Faggioli, koji u Buzet dolazi prolsaviti svoju novu krunu najboljeg vozača Starog kontinenta. Raduje nas i da je uz najbolje europske vozače svoj dolazak najavio i akualni rekorder, Talijan Denny Zardo, koji je 2003. godine u Buzetu postavio rekod  (2.15,338). Isto tako vrlo će neizvjesno biti i u konkurenciji državnog prvenstva gdje naš najveći automobilistički as Niko Pulić pokušava zadržati prednost pred mlađom konkurencijom za svoj novi državni naslov. Siguran sam da je to garancija još jednog pravog automobilističkog spektakla koji u Buzet svake godine privlači 15-ak tisuća posjetitelja, kazao je na konferenciji u Hotelu Holiday  Siniša Žulić, dogradonačelnik Grada Buzeta i član organizacijskog odbora Buzetskih dana.

 

Damir Rupena, predsjenik AMK Buzet istaknuo je kako je i ove godine počasni pokrovitelj utrke predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, dok su pokrovitelji Grad Buzet, Savez sportova Istarske županije, te mnogobrojni sponzori poput Istarske piovare, Bina Istre, IKB banke i drugih.

 

-Još 1982. godine grupa entuzijasta pokušala je u Buzetu kopirati utrku viđenu u Pohorju. Već se te godine u Buzetu prvi puta upalila žaruljica na semaforu, odnosno starter je prvi puta zamahao zastavicom jer semafora nije još ni bilo. Nakon prve uspiješno odrađene utrke vidjeli smo da možemo organizirati nešto veliko, a to je 2003. godine prepoznala Svjetska automobilistička organizacija FIA koja je buzetsku utrku uvrstila u svoj kalendar kao posljednju utrku PE. FIA kao krovna organizacija i AMK Buzet kao organizator, posebnu pažnju pridaju sigurnosti staze pa je tako i ove godine pstavljeno novih 120 metara zaštitnih branika te su zamijenjeni manji dijelovi asfalta, kazao je Rupena.

 

Valmer Brenko, član organizacijskog odbora utrke, podsjetio je kako buzetski oktanski spektakl započinje već u petak prijemom vozača, tehničkim pregledom vozila te zabavom u šatoru na parkiralištu Mašimova škuja. U subotu ujutro u 10 sati starta prvi od predviđena dva treninga, dok je start prve vožnje je u nedjelju u 9, a druge u 13,30 sati. Također, apelirao je na gledatelje da se pridržavaju uputa redara te postavljene signalizacije.

Ulaznica za Buzetske dane košta 40 kuna i vrijedi za oba dva dana. ( mik, ap, dh )