PRVE NAJAVE BOLJE KARTING SEZONE

  

Trening mladih  kartingaša u Puli i Rijeci

 

Mladi kartingaši riječkog bazena i Istre „uoči ledenog doba“  zaposjeli Green Garden i Preluku

                 Samo prije koju sedmicu vremenske su prilike dozvoljavale  šetnju, ali i treninge pa čak i onih najmlađih ljubitelja oktana. Upravo je tako bilo subotu za subotom nadomak Pule, potom i nadomak Rijeke na tamošnjim karting stazama. Na jednom mjestu okupili su se uglavnom oni najmlađi kartingaši, dobrim dijelom izdanak prve karting škole na Kvarneru „Prelučka legenda“ i nekolicina onih koji već neko vrijeme uče voziti brzo i dobro u malenim „jurilicama“. Naznaka je to nekih boljih vremena za domaću karting scenu, tim više jer se od proljeća očekuje uključenje barem desetak novih sudionika utrka na hrvatskim, a moguće i ino stazama.

 

Pula - GREEN GARDEN

 

Lijepo, gotovo proljetno vrijeme omogućilo je mladim kartingašima uspješni trening na stazi „Green garden“ u Puli. Desetak kartingaša sa riječkog i istarskog područja, od kojih najviše s kartinzima klase „mini 60“, u potpunosti je iskoristilo kilometar dugu i konfiguracijski jednu od najzahtjevnijih staza u Europi. Bio je to vrhunski trening kako za vozače tako i za prateće ekipe koje su se dobro morale potruditi za pronalazak idealnih postavki kartinga budući da je staza postavljena na brežuljku, a samim time izmjenjuju se usponi i padovi asfaltne podloge staze.

Od velike pomoći djeci bio je i njihov mentor, prof. Vanja Vešligaj, inače i voditelj Karting škole „Prelučka legenda“,  koji je s njima  radio na upoznavanju staze te kroz dan na korekciji i poboljšanju putanja, a podršku su mali  kartingaši dobili i od jednog od svojih uzora – Luke Grobenskog, vozača „Red Bull racing teama“.

Važno je napomenuti da većina kartingaša sa ovog  treninga do sada nije nastupala na utrkama i ovakvi treninzi i druženja najbolji su način da ih se polako uvede u svijet natjecanja.

  

Rijeka – PRELUK

 

Nakon Pule i karting staza Preluk bila je domaćin „druženja“ kartingaša. Mladim vozačima Karting kluba „Rijeka“ i Autokluba „RI autosport“ pridružili su se brojni gosti, pretežito vozači Karting kluba „Koprivnica“ pristiglih iz raznih dijelova Hrvatske. Usprkos prohladnom vremenu i temperaturi od svega 5 stupnjeva petnaestak vozača klase 50ccm, 60ccm i 125ccm odradilo je vrlo zahtjevni trening i može se reći da uzbuđenja nije nedostajalo.

Iskusnim gostima prelučke staze trebalo je malo vremena za podešavanje kartinga konfiguraciji staze, te su vrlo brzo počeli nizati odlična prolazna vremena, kao i konkurirati domaćim vozačima. Naravno, prateće ekipe su svoje slobodno vrijeme u pauzama vožnji koristile za ugodno druženje sa domaćinima, a boks je u pojedinim trenucima bio pun kao „košnica“.

Adrenalina nije nedostajalo, a vrhunac dana definitivno je bio zajednički start dvanaest kartinga klase 50 i 60 kubika. Nažalost taj broj se već nakon pet krugova gotovo prepolovio, što zbog manjih izlijetanja, što zbog tehničkih kvarova, tako da su prateće ekipe u tim trenucima imale pune ruke posla. Kartinzi su u brzom roku bili popravljeni, a osim što su klase 50 i 60 odvojene i vozači  su podigli koncentarciju na veći nivo izbjegavajući kontakte, tako da je ostatak dana protekao u znaku pravih treninga. Vrijedi napomenuti i da su vremena i brzine koje su postizali vozači klase 125 ccm na tehnički zahtjevnoj stazi bila respektabilna.

Treninzi su protekli  u prijateljskom ozračju i svi sudionici s nestrpljenjem očekuju poboljšanje vremena i idući zajednički trening.

Komplimenti idu i na račun organizatora – Karting centra Rijeka-Preluk i ne sumnjamo da će se zahvaljujući ovakvoj organizaciji i broj kartingaša koji se pripremaju na ovaj način nastaviti povećavati.

 

Promjena odnosa prema karting sportu u Primorsko-goranskoj županiji, kao i pokretanje karting škole počelo je donositi prve značajnije pomake i ukoliko se iz idućih karting škola izdvoji još pokoji talent, sa željom i mogućnostima za vožnju, mogla bi to biti prekretnica brojnosti prvenstva Hrvatske. Naime, do sada kartingaši sa riječkog područja nisu u značajnijem broju nastupali na prvenstvima, što je s obzirom na činjenicu da donedavno nije postojala ni karting staza u Rijeci i logično. (mik, M.Jurišić)

 

Snimio: M. Jurišić, G.Petrović