41.Croatia rally 2014. HOK

  

POREČ PONOVO DOMAĆIN OKTANSKOG SPEKTAKLA

 

                     Porečka Villa Polesini bila je mjestom prve prezentacije ovogodišnjeg „41.Croatia rallya 2014. HOK“ čiji će domaćin drugu godinu za redom biti Grad Poreč. Tom prigodom gradonačelnik Edi Štifanić u ime domaćina i glavnog pokrovitelja i glavni tajnik Hrvatskog auto i karting saveza Zrinko Gregurek u ime organizatora potpisali su ugovor o suradnju za ovu i slijedeću godinu. Ujedno su potpisani i ugovori sa suorganizatorima autoklubovima „D.T.“ iz Poreča i „Opatija Motorsport“ koji će biti nosioci tehničke realizacije bogatog sportskog i pratećeg sadržaja u Poreču i Opatiji.

Ovogodišnji Croatia rally odvijati će se na prostoru Istre i Kvarnera od 2. do 4. listopada, a boduje se za FIA Euro Rally Trophy (koeficijent 4), Prvenstvo CEZ-a (Srednjeeuropska zona) i Prvenstvo Republike Hrvatske.

-Poreč je prepoznatljiv kao grad sporta, a već se više puta potvrdio kao oktanski centar. Prošlogodišnja višednevna događanja uz jubilarni Croatia rally pokazala su se punim pogotkom, stoga smo odlučili i dalje biti uspješni partneri HAKS-a, destinacija automobilističkih natjecanja i domaćin najboljih europskih vozača i brojnih njihovih fanova – istakao je gradonačelnik Štifanić.

-Rally će uobičajeno biti zahtjevan ukupne duljine 555 km sa 16 brzinskih ispita na osam različitih dionica tijekom tri dana. Uvod u cjelokupno natjecanje biti će noćni brzinski ispit u centru Poreča koji će se ponoviti i na kraju drugog dana. Koncepcija je slična prošlogodišnjoj pa će se u petak voziti dvije poznate dionice Borut u kontra smjeru i Učka, a potom dvije nove kombinacije oko Buzeta i Butonige. Trećeg dana brzinci su bliže Poreča i u novim izdanjima dijela znanih dionica. Stranići, Lovreč i Antonci radni su nazivi brzinaca kojima će se zaključiti ovogodišnje natjecanje u rano subotnje poslijepodne – prezentirao je sportski koncept odgovorni koordinator Mato Šebalj.

 

NOVI  POREČKI KONCEPT NA VIDIKU

 

Poznati i trofejni porečki reli as Daniel Šaškin naznačio je niz novosti koje se već ove godine žele uvesti na trodnevnu manifestaciju čiji se novi koncept upravo „gradi“ s ciljem da se iz godine u godinu usavršava. Pregovara se sa poznatim svjetskim rally asovima, uklopiti uz sportske automobile sadašnjice i Prvenstvo Europe za oldtimere koje službeno kreće od slijedeće godine, a posebnost je koncentracija događanja uz porečku rivu i sami centar. Sjedište organizatora predviđeno je u Villi Polesini, press centar u porečkom kazalištu, a servisni park duž porečke rive od carinskog pristaništa do zgrade suda.

Brzinac na Učku kojim se iz Istarske prelazi i u Primorsko-goransku županiju povod je cjelodnevnog oktanskog spektakla koji će se reprizno,poslije uspješnog prošlogodišnjeg, provesti na opatijskoj Slatini, a kojeg je predstavio Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport.

O značaju i programima rallya, koncepciji i pripremama novinarima su govorili i Loris Peršurić, zamjenik porečkog gradonačelnika, Damjan Novak,predsjednik Autokluba „D.T.“ i Goran Vujsić,voditelj sigurnosti rallya.

Prošle godine „probijen“ je led porečkim izdanjem najstarije i najznačajnije hrvatske automobilističke manifestacije. Ove je godine po svemu sudeći želja svih koji su uključeni u organizaciju sve dignuti na jedan viši pravi europski, što više svjetski nivo. Predstoje tri mjeseca znoja i rada do prvog listopadskog vikenda. (mik)

Snimci: M.Krpan