GORSKI KOTAR DIŠE OKTANSKI

  

Nagrada Grada Čabra 2014.

 

                        Za samo 50-tak dana zaključene su pripreme za četvrtu ovosezonsku bodovnu utrku Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama. U trenucima kada je dosadašnji organizator odustao, posla se prihvatila skupina entuzijasta u mladom goranskom Auto karting klubu „Petar Klepac“ iz Malog Luga i sa zadovoljstvom najavljuju „Nagradu Grada Čabra“ što će se u subotu 12. i nedjelju 13.srpnja pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Čabra održavati na zasigurno najzahtjevnijoj domaćoj brdskoj stazi.

Usprkos neznatnom oštećenju na jednom malom dijelu staze uslijed jake goranske zime i uobičajenog slijeganja tla, pet kilometara dionice od Smrečja do Tršća pripremljeno je vrhunski.

 

PO  49  PRIJAVLJENIH  I  2001. I 2014. GODINE

 

Prva brdska utrka na stazi Smrečje – tršće održana je 14. i 15.srpnja 2001.godine. I od tada puno se toga promijenilo, ali nije se promijenio samo jedan znakoviti podatak – te 2001.godine na listi prijava bilo je 49 vozača !

Za ovogodišnju utrku na toj istoj dionici ceste između Gerova i Tršća nastup je prijavilo -  49 vozača iz 20 hrvatskih klubova. Najbrojniji su s po šest vozača domaćini AKK Petar Klepac, trenutno vodeća ekipa državnog prvenstva, višestruki državni prvaci, trenutno drugi AK Dubrovnik racing i trećeplasirani u poretku do sada AKK Velika Gorica.

Zanimljiv je svakako i podatak da su samo tri vozača sa liste prijava za nedjelju utrku nastupila i 2001.godine: Mladen Sigurnjak, Kristijan Marinić i Mario Jurišić.

 

Izuzetan izazov za ljubitelje brzina je nastup na domaćoj stazi, nedaleko koje i živi, europskog prvaka na brdskim stazama Tomislava Muhvića u prestižnom „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ grupe N, poslije tri utrke sezone drugoplasiranog u ukupnom poretku Kategoriji I Prvenstva Hrvatske. Dva ga boda dijele od vodećeg, prošlogodišnjeg prvaka Mađara Istvana Kavecza koji u BMW-u E90 brani boje AK Dubrovnik racing. Ipak, najviše se treba očekivati od višestrukog prvaka Riječanina Siniše Krainca koji ove godine vozi za Autoklub Rijeka svoj trofejni Ford Escort RS Cosworth. Prošle je godine pauzirao, vratio se ponovo brdskim stazama i upisao dvije pobjede na otvorenju sezone. I uz odustajanje na trećoj bodovnoj utrci u Gorjancima (Slovenija) zbog tehničkih poteškoća, drži visoko treće mjesto uoči čabarskog nastupa sa tri boda iza Kavecza i samo jednim iza Muhvića.

 

SVI VODEĆI NA STARTU

 

Na jedinoj automobilističkoj manifestaciji u Gorskom kotaru ovog će vikenda nastupiti svi vodeći hrvatski vozači. U grupi N uz Muhvića to su i vodeći Filip Magdić (Velika Gorica) i trećeplasirani Žarko Knego (Dubrovnik racing), grupu A/S predvodi još jedan član domicilnog AKK Petar Klepac Željko Pavičić, a bodovno su mu „za petama“ Ivan Batalić (AK Solin) i Sven Gorup (AKK Zanatlija Zagreb). U grupi E1 uz prvog Kavecza i trećeg Krainca svoju šansu vidi i drugoplasirani Hrvoje Čikor (Dubrovnik racing).

Posebno se boduju vozači povijesnih automobila predvođeni višestrukim prvakom Mladenom Sigurnjakom (AK Učka Sport).

Dvodnevni program predviđa dva subotnja treninga i dvije nedjeljne utrke, ali i niz iznenađenja kako za vozače tako i gledatelje. U nedjelju između dvije bodovne vožnje u parku vozača odvijati će se  uvijek atraktivan „Sexy car wash“, a zasigurno pažnje vrijedna gesta - organizator je pripremio i nagradnu igru za vozače u suradnji sa sponzorima RZ Motorsport i Stolli racing. Deset najsretnijih po završetku utrke dobit će vrijedne i korisne sportske automobilističke nagrade s time da su obvezni biti na mjestu izvlačenja dobitnika. Dobici nisu zanemarivi: set trkaćih guma, trkaće sjedalo, trkaći pojas, rukavice + majica, potkapa + majica, rukavice + spužva za pojas, pedale + kopče za haubu, pedale + majica, kopča + potkapa i kopče + majica. Desetorici će i 13. (datum utrke ) biti sretan !

 

Verifikacija vozača i tehnički prijem automobila je u parku vozača u Smrečju u subotu od 8,30 do 10,35 sati,od 11 do 13 sati su slobodni treninzi, a prvi od dva službena kreće u 15 sati. U nedjelju je svečano otvaranje utrke u 10,30 sati, pola sata kasnije kreće prva bodovna vožnja. Druga je na rasporedu u 13,30 sati, a proglašenje najuspješnijih biti će u Parku vozača, predviđa se oko 16,30 sati.

U subotu i nedjelju tijekom dana za javni promet zatvorena je dionica ceste Gerovo-Tršće.

(mik)

Snimio M.Krpan