HRVATI NAJBROJNIJI U SLOVENIJI

  

Brdske auto utrke

 

                       Ovog vikenda, od 20. do 22.lipnja u susjednoj Sloveniji održava se međunarodna brdska auto utrka „Gorjanci 2014.“, a boduje se u osam različitih konkurencija. Najznačajnije je bodovanje u okviru FIA IHCC Europskog pokala na brdu, potom FIA HHCC Prvenstva Europe za povijesna vozila, FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, državna prvenstva Slovenije, Austrije i Hrvatske, te Slovenija Triveneto pokalu.

Organizatoru utrke ljubljanskom Avto športnom društvu SA-I pristiglo je čak 125 prijava iz deset europskih zemalja:Austrije, Češke, Italije,Slovačke, Poljske, Bugarske, Mađarske, Švicarske, Slovenije i Hrvatske. Pomalo iznenađujuće je da je nastup u Sloveniji privukao značajnu pažnju hrvatskih vozača pa se prijavilo čak 44 vozača iz 15 hrvatskih klubova, dok je Slovenaca za četiri manje. Time su upravo naši vozači najbrojniji sudionici ove značajne brdske utrke što se odvija na dionici Težka Voda – Veliki Cerovec, nadomak Novog Mesta, ukupne duljine staze 4.300 metara čiji je uspon 6,47 posto.

Hrvatsku elitu predvodi višestruki državni prvak i poslije dvije domaće utrke (Skradin i Malačka) vodeći u ukupnom poretku Kategorije I PH (turistički automobili)  Riječanin Siniša Krainc koji svojim trofejnim Ford Escortom RS nastupa za Autoklub Rijeka. Za ukupni poredak žestoku će konkurenciju imati u bodovno izjednačenima ukupnog poretka PH europskopm brdskom prvaku  Tomislavu Muhviću (AKK Petar Klepac Gerovo) i Mađaru Istvanu Kaveczu, prošlogodišnjem prvaku koji i ove godine brani broje ekipnih državnih prvaka AK Dubrovnik racing koji su sa osam vozača najbrojnija hrvatska družina na ovotjednom gostovanju u Sloveniji.

Među 15-tak formula i prototipova zanimljiv će biti i ogled tri vozača iz Hrvatske, povratnika, i poslije Malačke vodećeg Kategorije II Riječanina Dina Butorca (AK Opatija Motorsport), drugoplasiranog Branimira Radića (AK Učka Motorsport) i prošlogodišnjeg prvaka Mađara Laszla Szasza (AK Dubrovnik racing). Najbolje i ove sezone vodeće ekipe  AKK Petar Klepac, AK Dubrovnik racing i AK Rijeka u Sloveniju stižu u najjačim sastavima pa će i ta borba za svaki bod biti krajnje neizvjesna.

Uzbuđenja neće nedostajati, konkurencija je izuzetna u svih 27 klasa koliko ih se u osam konkurencija boduje. Verifikaciju i tehnički sudionici odrađuju u petak od 12 do 18 sati, dok su u subotu na rasporedu tri treninga, početak prvog u 11 sati. U nedjelju se voze tri bodovne vožnje, prva u 10, druga u 12,30, a treća u 14,30 sati, dok je za 18 sati predviđena podjela priznanja najuspješnijima. (mik)

 

Na slici: Dino Butorac (snimio M.Krpan)