KRONOMETAR VOŽNJE - AUTOMOBILISTI U PLOMIN LUCI

  

                         Posljednjeg vikenda kolovoza kreće automobilistička završnica državnog prvenstva, svojevrsni stampedo vikend za vikendom u gotovo svim disciplinama Prvenstva Republike Hrvatske.

Nedjelju 31.kolovoza za okupljanje su „odabrali“ sudionici najmlađe domaće prvenstvene discipline – kronometar vožnji, a organizator svog prvog natjecanja je Autoklub „Poreč Motorsport“ uz suorganizaciju bratskog AK „Skok racing“ iz Brtonigle. Mjesto odvijanja ovog natjecanja pomalo je neuobičajeno, pa će se tako prvi puta automobilisti nadmetati na improviziranoj stazi u Plomin Luci nadomak daleko poznatije plominske termoelektrane. Nastup na „1.Nagradi Kršana 2014.“ uz pokroviteljstvo Općine Kršan i pripadajuće turističke zajednice prijavilo je  samo 35 vozačica i vozača iz 12 klubova. Na žalost sve su članovi klubova s područja Istre, Kvarnera i Gorskog kotara izuzev hrabrog i odlučnog, neumornog veterana i doajena tehničkih disciplina Samoborca Antuna Laušina.

Staza je predviđena u dužini 600 metara, po posljednjoj informaciji organizatora neznatno izmijenjena u odnosu na ranije predviđenu, ali zasigurno atraktivnu čemu će doprinijeti i nesvakidašnje okruženje plominskog zaljeva.

Poslije tri natjecanja PH lidersku poziciju vodećeg u ukupnom poretku drži Marin Nežić (AK Buzet autosport) s bodom prednosti ispred Marina Čohara (AK RI autosport). Na žalost i ovo će natjecanje propustiti nekadašnji slalomaški as i s početka sezone vodeći Sanjin Prodan (Buzet autosport) koji zahvaljujući izvrsnim vožnjama u Taru još uvijek drži treću poziciju sa samo dva boda zaostatka iza vodećeg Nežića. Karakteristika dosadašnjeg dijela sezone su tri različita pobjednika ukupnog poretka – Čohar, Prodan i Nenad Damarija (Pula-Rovinj). Slijedi li četvrti vidjet će se u nedjeljno popodne.

Ekipnu borbu vode dva istarska kluba ujedno i najbrojniji sudionicima i na četvrtom natjecanju. Vodeći je AK Buzet autosport sa četiri boda više od pazinskog Istra racing teama. Neznatni zaostatak ima porečki Autoklub „D.T.“.

Plominsko natjecanje uz državno prvenstvo boduje se i za Prvenstvo Auto karting saveza Istre i Prvenstvo Istarske rivijere kojim je prije 19 godina i počelo odvijanje ove discipline upravo na istarskim prostorima.

Uz automobiliste pauze će upotpuniti svojim nastupima mladi kartingaši. Tehnički prijam vozila i verifikacija vozača odvijati će se od 8,30 do 10 sati, a trening je u 11.45 sati. Prva od tri bodovne vožnje čija se vremena zbrajaju za konačni poredak počinje u 14 sati. Proglašenje najuspješnijih  očekuje se oko 19 sati. (mik)

 

Na slici: Marin Nežić (AK Buzet autosport)

Snimio: M.Krpan