MUHVIĆ I VARLJEN JEDINI HRVATI

  

U Ilirskoj Bistrici Prvenstvo Europe na brdskim stazama

 

                     Ovog vikenda od 29. do 31. kolovoza u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) vozi se  pretposljednja utrka Prvenstva Europe na brdskim stazama na kojoj se očekuje  nastup  142 automobilista iz devet europskih zemalja raspoređenih u 30-tak  klasa sportske kategorije II ( formule i prototipovi), odnosno turističke kategorije I. Uz europsko boduje se za austrijsko i otvoreno slovensko prvenstvo, te Pokal AŠ 2005, Slovenija TriVeneto pokal, te FIA PE za povijesna vozila.

Na jubilarnoj „20. GHD Petrol Ilirska Bistrica 2014.“, najznačajnijoj automobilističkoj priredbi u Sloveniji,  što se osmu  godinu za redom boduje za Prvenstvo Europe, očekuje se nastup ove godine samo dva hrvatska  vozača. Prošlogodišnjem europskom prvaku Tomislavu Muhviću (AKK Petar Klepac Gerovo) nastup u Bistrici poslužiti će za izvrstan trening uoči naše najznačajnije utrke u Buzetu sredinom rujna na kojoj je prije godinu dana potvrdio taj laskavi naslov. Muhvić je ove godine nastupio samo na otvorenju sezone PE  u Francuskoj uz značajne tehničke probleme sa svojim Mitsubishi Lancerom EVO IX, a prvenstveno nedostatak  financija ( čitaj: nema sponzora „ni za kruh“) primorao ga je da se posveti isključivo domaćoj sceni. Uz njega u Sloveniju putuje i Matuljac Đani Varljen, član AKK Šibenik koji je poslije dulje pauze u nastupima upisao izvrstan rezultat i pobjedu klase za PH u Cazinu sa vrhunski pripremljenom „Hondom Civic 2.0 JAS Motorsport“ klase A-2000.

Najbrojniji sudionici su Austrijanci sa 47 vozača koji će i na buzetskoj stazi voziti za bodove Prvenstva Austrije, slijede ih domaćini Slovenci sa 42 sudionika. Brojni su Česi i Talijani, potom Slovaci, Poljaci, Francuzi, Hrvati i jedan Makedonac. Konkurencija formula i prototipova je izuzetna – čak 37 u više različitih skupina predvođenih nepobjedivim europskim prvakom Talijanom Simone Faggioliem (Norma M20 FC) koji je već osigurao i ovogodišnji naslov u Kategoriji II. Četvrtu godinu za redom neki od vozača s prostora bivše Jugoslavije osvaja naslov europskog prvaka u Kategoriji I turističkih vozila. Tako je poslije Slovenca Aleša Preka 2011. godine, potom Srbina Dušana Borkovića 2012., prošle godine našeg Tomislava Muhvića, ove godine vrh Europe osvojio Makedonac Igor Stefanovski. U Sloveniji mu preostaje to samo svojim „Mitsubishi Lancerom EVO IX“ i potvrditi.

Utrku organizira slovenski automobilistički savez AŠ 2005, vozi se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi dugoj 5.010 metara na dionici od Ilirske Bistrice do Šembija, izuzetno je posjećena, a među ljubiteljima brzina veliki je broj Hrvata obzirom da je staza nadomak graničnog prijelaza Rupa ( 10 km ), a ujedno je mnogima  priprema za posjet rujanskoj tradicionalnoj i najvećoj hrvatskoj utrci europskog prvenstva u Buzetu, gdje se ove godine na  „33. Buzetskim danima 2014.“ očekuje barem 170 vozača. Prijem vozača u Ilirskoj Bistrici odvijat će se od 12 do 18  sati već u petak. U subotu su na rasporedu dva treninga ( u 11 i 15 sati ), dok se bodovne vožnje održavaju u nedjelju 31.kolovoza sa startom u 9,30, odnosno 13,30 sati. (mik)