ILIRSKA BISTRICA - TOMISLAV MUHVIĆ DRUGI

  

U Ilirskoj Bistrici Prvenstvo Europe na brdskim stazama

Talijan Faggioli trećom pobjedom u Bistrici novim rekordom ispod 2 minute

 

                     U susjednoj Sloveniji, na stazi Ilirska Bistrica-Šembije održana je jubilarna 20.međunarodna brdska auto utrka „GHD Petrol-Ilirska Bistrica 2014.“ na kojoj su u organizaciji AŠ2005, slovenske nacionalne automobilističke asocijacije, nastupila 124 vozača iz devet europskih zemalja. Bila je to pretposljednja ovogodišnja utrka FIA Prvenstva Europe na brdu samo tri tjedna uoči završnice sezone što se tradicionalno održava u našem Buzetu.

Višestruki europski prvak Talijan Simone Faggioli u svom trećem nastupu na ovoj stazi ostvario je i treću pobjedu, ali i popravio apsolutni rekord staze kojeg je postavio 2011. vozeći prvi puta dionicu dugu 5.010 metara ispod dvije minute – 1:59,65 minuta prosjekom 150,74 km/sat. Ostvario je to u tvorničkom prototipu „Norma M20 FC“ kojim je ove sezone osvojio još jedan naslov europskog brdskog prvaka Kategorije II (formule i prototipovi). Drugo mjesto ukupnog poretka u Bistrici je osvojio njegov sunarodnjak Federico Liber (Osella FA30) uz zaostatak od 8,80 sekundi za pobjednikom. Treći je bio ujedno najuspješniji slovenski vozač Patrik Zajelsnik (Norma) sin Josefa Zajelsnika svojevremeno rekordera kraće buzetske staze iz 80-tih godina.

Nastupila su i dvojica hrvatskih automobilista. Prošlogodišnji europski prvak Tomislav Muhvić, član AKK Petar Klepac iz Gerova ove godine nije branio naslov prvaka isključivo zbog nedostatka sponzora, nastupivši tek na otvorenju sezone u Francuskoj (odustao zbog kvara) i sada u Sloveniji gdje je polučio izvrstan rezultat. Bio je drugi u grupi N i četvrti u Kategoriji I (turistička vozila) za upravljačem trofejnog „Mitsubishi Lancera EVO IX“. Grupa N deseti puta ove sezone pripala je novom europskom prvaku Makedoncu Igoru Stefanovskom koji je tako nastavio niz prvaka Europe posljednje četiri godine s područja bivše Jugoslavije: 2011. Aleš Prek (Slovenija), 2012. Dušan Borković (Srbija), 2013. Tomislav Muhvić (Hrvatska) i 2014. Igor Stefanovski (Makedonija). Drugi naš predstavnik Matuljac Đani Varljen (AKK Šibenik) nakon prve vožnje morao je odustati zbog kvara na svojoj „Hondi Civic 2.0 JAS Motorsport“.

Na utrci u Ilirskoj Bistrici  odgovorne sudačke zadaće uspješno su odradila i dva iskusna hrvatska automobilistička suca: član Žirija je bio hrvatski predstavnik u FIA Komisiji za brdske auto utrke Arsen Ulčar, a FIA opserver za FIA PE Historic bio je predsjednik Tehničke komisije OAS-a HAKS-a i član FIA Tehničke komisije Boris Gorup.

Posljednja 12.utrka ovogodišnjeg FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama vozi se u Buzetu od 19. do 21.rujna a očekuje se više od 170 vozača iz 15-tak zemalja. (mik)

 

Snimci: M.Krpan