U Istri nova disciplina

  

PO UZORU NA TALIJANE

 

                        Poznata brdska staza buzetske utrke europskog prvenstva, a svom prvom dijelu od Mosta do Marinci, u duljini 2.600 metara, biti će u nedjelju 18.svibnja poprište prvog natjecanja nove automobilističke discipline osmišljene po uzoru na talijanski autoslalom.

Organizator „Erste Formula driver“ je Autoklub Buzet autosport, a službeno se održava kao prvo ovosezonsko natjecanje Prvenstva Auto i karting saveza Istre.

Riječ je o automobilističkom događanju koje se po prvi puta organizira na prostorima Hrvatske, piše na službenoj web stranici organizatora. Kaže se da je utrka  tehnički slična autoslalomu, međutim vozači postižu znatno veće brzine pa je samim time gledateljima interesantnija.

Na listi prijava bodovnog natjecanja Prvenstva AKSI-ja je 22 vozača i vozačica iz tri istarska kluba razvrstanih u pet klasa od kojih su i tri čista „serija“. Međutim, više od 110 vozača iz raznih krajeva nastupiti će, prema navodima organizatora u „promocijskom“ dijelu iza čega se među ostalim krije i Trofeo Europa, tako često spominjan u dijelu napisanog na stranicama Formule Driver,  gdje se sudionici razvrstavaju u osam skupina. Tko će se promovirati, a tko bodovati ostaje tek za vidjeti.

Ova je utrka dio trotjednog buzetskog  vikend programa ekstremnih i adrenalinskih sportova jedinstvena imena „Xtreme Sport – Fest Buzet 2014.“. Prvi vikend svoje su već odradili motoristi, ovog su vikenda na redu automobilisti, a slijedećeg biciklisti.

Program predviđa tehnički prijem i verifikaciju u subotu 17.svibnja od 15 do 18 sati, a nedjelja je natjecateljski ( i promocijski ) dan. Od 9 sati vozi se službeni trening, a u 11,10 sati, neposredno po svečanom otvorenju kreće prva od tri bodovne utrke čiji se rezultati zbrajaju.

Subotnje večer iza 22 sata ( i noć )  rezervirano je za zabavni program.

Pušu li u srcu Istre neki novi oktanski vjetrovi, vrijeme će pokazati. (mik)