Prvim Memorijalom Roberto Rauš u Novom Marofu

  
OTVORENJE SEZONE POKVARILA KIŠA
 
                           Otvorenje karting sezone u Hrvatskoj na stazi „ST Rauš“ u Novom Marofu pokvarilo je hladno i kišovito vrijeme koje se tijekom natjecateljskog dana u nekoliko navrata izmjenjivalo s kraćim sunčanim periodima. Prva ovosezonska međunarodna utrka „1.Memorijal Roberto Rauš“ okupila je 78 vozača iz šest europskih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Italija, Crna Gora, Srbija i Austrija), a bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, međunarodni slovenski SportStil Cup, te Prvenstvo Republike Hrvatske. Iza uspješne organizacije stoji zagrebački AKK Zanatlija,uz tehnički suport sudačke ekipe AMKK Cobra Virovitica i AK Ina Delta Zagreb.
Memorijalnu utrku posvećenu nekadašnjem kartingašu i automobilisti Robertu Raušu otvorenom je proglasio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Dan uoči utrke na grobu Roberta Rauša cvijeće je položila delegacija organizatora Auto karting kluba „Zanatlija“.
 
BABY BOOM – BABY KART
 
Klasa najmanjih vozača, uzrasta svega 5 do 8 godina okupila je 16 sudionika među kojima je u dvije vožnje najviše pokazao Maksim Kralj iz KK Rijeka, dok su ga s po jednim pobjedničkim prolaskom ciljem u stopu pratiti Slovenci David Planko i Jaka Dovjak. U sustavu PH nastupilo je pet vozača, a svi su sudionici klase „Baby kart“ nagrađeni medaljama i prigodnim plakatama SSC kao pobjednici. Vrijedi stoga uz Kralja spomenuti i ostale „hrvatske pobjednike“ ove klase koja je dobra najava nekih boljih dana domaćeg karting sporta: Ricardo kočevar (KK Rijaka), Fabijan Vidaković (AK Ina Delta), te Jan sekula i Lovro Karanović (AKK Zanatlija).
 
ČETIRI „POLE POSITION“ VOZAČA RI AUTOSPORTA
 
Leon Zelenko iz Karting kluba Koprivnica ostvario je dvije pobjede klase Rotax Micro u konkurenciji 16 vozača. Ujedno je imao i najbolje vrijeme kvalifikacijskih treninga 1:15,014 minuta na stazi dugoj 1.600 metara uz prosjek 62,14 km/sat. Zelenku je pripala pobjeda u PH, ali i međunarodna ispred Slovenaca Marka Kastelica i Nika Sculaca. U domaćoj konkurenciji drugo je mjesto dana s dvije druge pozicije zauzeo Fran Kranjac (AKK Podravina Koprivnica), a trećim se morao zadovoljiti Sven sekula (AKK Zanatlija).
U odnosu na ranije sezone od ove godine u svim se klasama u drugu utrku dana ulazi osnovom ostvarenih rezultata prve bodovne vožnje što daje dodatnu draž i zanimljivost utrkama. Tako je pobjedom u prvoj, a drugim mjestom druge vožnje najuspješniji sudionik klase Rotax Junior bio državni prvak Jan Pokos (AKK Zanatlija). Na postolju CEZ-a i SportStil Cupa pratili su ga Slovenci Nik Prunk i Mark Mramor, dok je još jedan Slovenac Nik Štefančić usprkos najboljem vremenu treninga na kraju dana ostao bez postolja osvojivši bodovima zasluženo četvrto mjesto. U PH bodovanju iza Pokosa najboljima su se pokazali mlada istarska vozačica Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin) i Luka Raspor (AK Opatija). Dvostruki državni prvak klase Minikart Adrien Mesec (AK RI autosport) s dvije je pobjede otvorio novu sezonu PH na putu obrane naslova i željene Zlatne kacige HAKS-a,ispred Davida Ricova (KK Rijeka) i Noe Kodžaga (AK Dubrovnik racing). Iako je na mjerenju vremena ostvario čelnu startnu poziciju za prvu utrku Marko Turk iz KK Koprivnice u klasi Rotax Mini okončao je pobjedom samo tu utrku, u drugoj odustao,a u domaćem prvenstvu zbog nedovoljnog broja sudionika ostao i bez bodova. Ukupni pobjednik međunarodnog dijela bio je Slovenac Mai Sadar.
 
U dvije su klase dominirali Slovenci, pa je tako pobjednik klase Rotax Senior bio je Anže Dovjak, a Klemenu Prešernu pripala je pobjeda klase Rotax DD2. Dvostrukom pobjedom klase Rotax DD2 hrvatskog prvenstva sezonu je otvorio Dorijan Čargonja, a uz njega su na postolju stajali klupski kolege iz AKK Podravina Koprivnica Ivo Matić i Konrad Mulvaj. U klupskom dvoboju KK Rijeka državni prvak Dario Ćućić bio je bolji od Lorisa Blaževića, ali njihova klasa Rotax Senior zbog „nedostatka“ trećeg vozača nije bodovana za PH.
Zanimljiv je podatak da su čak četiri vozača AK RI autosport u četiri različite klase polučili „pole position“ i to: Adrien Mesec (1:14,191 minut), Matija Jurišić (1:06,928), Damian Sekulić (1:02,835) i Radko Kovačič (1:04,672) i tako upisali ostvarenom bodovima dodatni jedan što je novost u ovogodišnjem bodovanju PH.
 
FABIJANČIĆ UGODNO IZNENAĐENJE
 
Zajedniči nastup obilježio je dvije najjače klase domaćeg prvenstva KZ2 i KZ2 Master. Dvostruko slavlje uz izvrsnu vožnju po jakoj kiši i pobjednički duh pokazao je Luka Fabijančić (AK Ina Delta Zagreb) iako je najvećeg rivala imao u višestrukom hrvatskom prvaku Damianu Sekuliću (AK RI autosport) koji je na mjernim treninzima ostvario najbolje vrijeme i prvu poziciju starta prve bodovne utrke. Treći u klasi KZ 2 bio je Marko Kranjčec (AMKK Cobra Virovitica). Iza njihovih leđa odvijala se prava drama za svaki milimetar na stazi među najstarijima i iskusnim vozačima „Mastera“. Pobjeda prve vožnje pripala je viceprvaku Hrvatske Nikoli Samaržiji (AMKK Cobra) ispred Slovenca Radka Kovačiča koji brani boje riječkog RI autosporta, dok je u drugoj izvrsnim startom značajnu prednost za kasniju dnevnu bodovnu pobjedu stekao Branimir Rojko (KK Koprivnica). Na kraju dana pobjedničko su postolje zauzeli Samaržija, Rojko i Kovačič.
S dva boda prednosti ekipnu pobjedu dana PH ostvario je AKK Podravina Koprivnica ispred AK RI autosport, dok su s neznatnim zaostatkom na trećoj poziciji bili članovi aktualnih prvaka KK Koprivnica.
(mik)
Snimci: M.Krpan