Ovdje ste:   RIJEČKI AUTOSLALOM

RIJEČKI AUTOSLALOM

  

                  Na dijelu legendarne staze Preluk u subotu 1. listopada vozi se 14. Riječki autoslalom, šesto ovogodišnje natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu. Organizatoru Autoklubu  „Rijeka“ prijavilo se samo  55 vozačica i vozača iz 15 klubova. Najmanji je to broj otkako se proteklih devet godina vozi ova disciplina na legendarnoj Preluci. Vozit će se na dionici dugoj 1.130 metara sa 42 slalom vrata. Start je na nekadašnjoj startnoj liniji GP moto utrka, ali vozi se u smjeru Rijeke. Prijem sudionika je od 7 do 8,30 sati, trening u 9, a prva od tri bodovne vožnje starta u 11,30 sati. Ulaz za gledatelje je besplatan, a povoljnija mogućnost prilaza je sa opatijske strane do samog centra Preluk. Pokrovitelj manifestacije je Grad Rijeka.

Uoči Mokošice pretposljednje natjecanje sezone  možda naznači ovogodišnje prvake. U grupi I serijskih automobila skromna prednost od šest bodova  na strani  je Marka Mirosavljevića (SAK Samobor) ispred branitelja naslova prvaka Hrvatske Sandija Jugovca (IRT Pazin). Pobjedom na posljednjem natjecanju u Prigorju Bistričkom u sam krug favorita uključio se još jedan Pazinjan Dorijano Milanović.

Buzećanin Nino Andrejević već je sigurni prvak HAKS-a u konkurenciji juniora, a sa znakovitom prednošću 19 bodova u grupi II sprint automobila ispred Marina Milokanovića (Skok racing Brtonigla) očekuje  nastup na Preluci koju je pobjednički prošao već dvije posljednje sezone. Pobjedničko postolje sezone rezervirano je i za trećeplasiranoga Darka Jelaču (AK Mihovil Šibenik) koji još uvijek može i do titule viceprvaka.

Adut domaćina i organizatora je najtrofejniji hrvatski autoslalomaš Dejan Kopajtić. Njegova prednost od 22 boda u grupi III sportskih automobila i više je nego prestižna, a u stopu ga prati Zoran Vidmar (Buzet autosport). Zanimljivo je da voze isti automobil. No od borbe za vrh još uvijek nisu odustala dvojica istarskih vozača Donald Milokanović (Skok racing) i Sanjin Prodan (Buzet autosport). Puljanka Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)  nizom pobjeda cijele sezone već je osigurala naslov prvakinje u konkurenciji vozačica. Svaki će bod biti važan u poretku ekipa. Na pragu naslova su Buzećani. Imaju 14 bodova prednosti ispred AK Skok racing iz Brtonigle, ali „tijesno“ je u vrhu. Teorijskih izgleda još uvijek imaju i AK Pula-Rovinj, SAK Samobor, AK Istra racing team Pazin, ali i zagrebački AK Dubrava.

Preluka je uvijek bila zanimljiva, nimalo laka, ali kao staza cijenjena među vozačima.(mik)