RUJAN PUN OKTANSKIH UZBUĐENJA

  

                   Ljetni masovni dolasci i odlasci turista u i iz Hrvatske jenjavanju ovih dana, a uz temperature „toplotnog udara“ što traju već 20-tak dana dočekali smo i mjesec rujan 2011.  U svijetu domaćeg automobilističkog, ali i karting sporta tijekom protekla dva udarna ljetna mjeseca imali smo tek tu i tamo poneko natjecanje. Uglavnom vladalo je zatišje – kazalo bi se – pred predstojeću – buru. A hoće li biti burno ili ne tek će se vidjeti, no da će biti gusto – to zasigurno. Prije svega rujan je bogat oktanskim manifestacijama većeg broja disciplina i na raznim krajevima Hrvatske, ali i izvan nje uzmemo li u obzir i poneko natjecanje što se boduje za PH, a održava izvan Lijepe naše.

Prvog vikenda 3. i 4. rujna na rasporedu su tri natjecanja:
18. NAGRADA STUBIČKIH TOPLICA 2011. ( brdo)

Tradicionalna je i jedna u nizu kultnih domaćih međunarodnih brdskih auto utrka. Organizator je zagrebački Autoklub „Delta“ a nakon subotnjeg administrativnog dijela treninzi i bodovne utrke voze se u nedjelju 4. rujna na dionici zagorske sljemenske ceste „Pila – Hunjka“. Očekivani nastup 70-vozača uglavnom iz Hrvatske u tri bodovne konkurencije – Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske sportkih, turističkih i povijesnih vozila, Državnog prvenstva i Prvenstva Regije Sjever HAKS-a.


 

NAGRADA GRADA KASTVA 2011. – MEMORIJAL JOSIP PILAT (autocross)

Na autocross stazi „Glavica“ u Ribniku nadomak Ozlja održava se druga ovogodišnja autocross utrka Prvenstva Republike Hrvatske, ali i Prvenstva Regije Zapad HAKS-a. Organizator je Auto sportski klub „Kastavac“ iz Kastva uz suorganizaciju Autokluba „Ozalj“. Ako se ispune očekivanja po listi prijava na stazi se može očekivati čak 25 vozača što je za autocross posljednjih sezona zavidan broj. Natjecateljski program je u nedjelju 4. rujna.


 

 

KUP SIGURNOST NA CESTI – NAGRADA PODGORICE 2011. (krug)

Na kružnoj stazi „Zalužani“ nadomak Banja Luke  3. i 4. rujna vozi se posljednja četvrta bodovna utrka na kružnim stazama ove sezone uvedenog međunarodnog Kupa „Sigurnost na cesti“. Uz ovo 80-tak prijavljenih vozača boriti će se za bodove i trofeje ukupno sedam prvenstava ili kupova, među kojima je i za hrvatske vozače značajno Prvenstvo Republike Hrvatske. Organizator utrke čiji je nositelj Automobilistički savez Crne Gore je banjalučki AKK „Brkić Servis“. Subota je rezervirana za treninge, a nedjelja je natjecateljski dan za bodove.

 

Drugi tjedan rujna od 9. do 11.  zaključiti će također tri  manifestacije:


 

20. RALLY RIVIERA OPATIJA 2011. ( rally)

Na domaćim prostorima od sredine svibnja nije bilo rallya. Na žalost jedan ljetni je otkazan, a sada slijedi „stampedo“ završnica. Do sada je za MRPH i DPH bodovano pet natjecanja, a očekuju nas još četiri. Prvo od njih 9. i 10. rujna je jubilarno – „20. Rally riviera Opatija 2011.“ čiji je organizator riječki Autoklub „M.R.C. Sport“, a suorganizator Autoklub „Opatija“ koji je prije 30 godina (1981.) i začetnik ovog renomiranog natjecanja. Objavljena je i lista prijava – 48 posada iz šest zemalja sa zanimljivim voznim parkom. Zanimljivi će biti i brzinci – Preluk, Učka i Lupoglav.

 

 

5. NAGRADA VIROVITICE 2011. (karting)

Virovitica je postala pravi karting centar. Dokaz tome je i ovogodišnja situacija na domaćim karting stazama obzirom da će poslije lipanjske Auto karting klub „Cobra“ biti organizatorom i domaćinom i drugog bodovnog natjecanja  Nacionalnog otvorenog prvenstva, ali i Državnog prvenstva 10. i 11. rujna. Za nadati se je da će na stazi biti više od 30 kartingaša koji će u dvije nedjeljne vožnje skupljati nove bodove.

 


 

5. ŠIBENSKI AUTOSLALOM 2011. (autoslalom)

Još jedno jubilarno i peto natjecanje – ovog puta u autoslalomu u Šibeniku. Domaćin i organizator Prvenstva Republike Hrvatske, ali i Prvenstva Regije Jug HAKS-a Autoklub „Mihovil“ Šibenik očekuje dobar odaziv vozača na četvrto ovogodišnje natjecanje. Ovog se vikenda zaključuju prijave. Natjecanje je u nedjelju 11. rujna na dionici ceste Podsolarje – Mandalina.

 

Sredina mjeseca rezervirana za najveći hrvatski automobilistički događaj (16. – 18. rujna):

 


 

30. BUZETSKI DANI 2011. (brdo)

Najveće i najznačajnije hrvatsko automobilističko natjecanje na brdskim stazama slavi svoj rijedak jubilej – 30 godina od održavanja prve utrke na stazi u Buzetu. Od 16. do 18. rujna u Buzetu na „30. Buzetskim danima 2011.“ Očekuje se više od 150 vozača iz desetak europskih zemalja na posljednjoj ovosezonskoj utrci Prvenstva Europe na brdskim stazama. Jubilej je to i vrijednih sportskih sudaca Auto moto kluba „Buzet“ i ljubitelja auto sporta grada koji se odlikuje TOP gradom – T – tartufa, O – oktana i P – piva, a uz to je i Grad tartufa. Delicije za stolom – uzbuđenja na stazi. S nestrpljenjem se očekuje svojevrsni hrvatski Praznik automobilizma !

 

Posljednji rujanski vikend - 24. rujna

 


 

AUTOSLALOM „INA NAGRADA 2011.“ ( autoslalom)

Zagrebački Autoklub „INA“ organizira u subotu 24. rujna peto ovosezonsko bodovno natjecanje PH u autoslalomu koje se ujedno boduje i za Prvenstvo Regije Sjever HAKS-a, ali i Prvenstvo Zagreba. Specifičnost je da se poslije nekoliko godina gostovanja na karting stazi u Novom Marofu i ovaj zagrebački klub odlučio za „brdsku“ stazu u Prigorju Bistričkom. Prijave se primaju do 10. rujna.

 

 

Početkom kolovoza zaključeno je samo jedno državno prvenstvo – ono bazne i tehničke discipline – ocjenskog auto rallya. U ostalim disciplinama predstoji borba za svaki bod. Sve su opcije otvorene, a poslije rujna slijedi zgusnuta satnica – vikend za vikendom u listopadu, pa sve tako do sredine studenoga i završnice  još jedne oktanske sezone rallyem u Poreču.

Svemu treba dodati još niz natjecanja sve masovnijih i popularnijih natjecanja u okviru prvenstava tri regije Hrvatskog auto i karting saveza.

O svakom natjecanju posebno, o novostima na oktanskim stazama pratite nove priloge na haks.hr-PRESS.

 

                                                                                                              Miroslav KRPAN