NA SLJEME,… NA SLJEME,… NA SLJEME,…

  

Brdsko prvenstvo Hrvatske

 

                         Auto utrkom  „21. Nagrada Stubičkih Toplica 2014.“ u nedjelju 7.rujna  nastavlja se brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „INA Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice, autoklubove  „Stubaki“ i „Delta Team“, te  počasno pokroviteljstvo Željka Kolara,župana Krapinsko-zagorske županije  pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“  od  Pila do pola dionice prema  Hunjki u duljini 5.510 metara. Za bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila), PH povijesnih vozila i Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a, sudjelovanje je prijavilo 57  vozača iz čak 19 domaćih  autoklubova.

 

KRAINC ILI KAVESZ ??

 

Favoriti za pobjednika su trenutno dva najuspješnija vozača hrvatskog prvenstva bodovno poslije pet utrka izjednačeni na ljestvici. Riječanin Siniša Krainc koji ove sezone „nosi dres“ Autokluba „Rijeka“ za upravljačem vrhunskog i trofejnog „Ford Escorta RS Coswortha“ tri je puta ove sezone slavio pobjedom, dok jednu manje ima Mađar Istvan Kavecz, član AK Dubrovnik racing u BMW E90 V8 4.0. Obojica dobro poznaju sljemensku stazu, Krainc je bio dvostrukim pobjednikom 2009. i 2012. Godine, čak i rekorderom 2009.godine (3:17,075 minuta), dok je Kavecz bio pobjednik prošle godine kada je Krainc pauzirao. Zanimljivo će biti nadmetanje čak desetorice vozača u njihovoj klasi E123 jer su najavljeni još Bradarić, Slade, Dimitrijević,Šekoranja, Pereković,Belohradski, Šimunović i Sikirica.

Za ukupni poredak dobri su izgledi i trenutno trećeplasiranog Tomislava Muhvića (AKK Petar Klepac“ u Mitsubishi Lanceru EVO IX grupe N kojim je prije pet dana bio drugi u Ilirskoj Bistrici na utrci PE odmah iza svog nasljednika na tronu prvaka Europe Makedonca Stefanovskog. Muhvić je vodeći u PH grupe N ispred Magdića (Velika Gorica) i Knega (Dubrovnik racing). U grupi A najviše je bodova do Sljemena sakupio Željko Pavičić (PetaR Klepac), a slijede ga Vičević (Rijeka) i Černeka (P.Klepac). Ekipno još uvijek čelnu poziciju drće vozači „Petra Klepca“, Dubrovčani su  stigli na samo tri boda zaostatka. Biti će gusto. Boje višestrukih prvaka AK Dubrovnik racing brani osam vozača dok će „gorane“ zastupati njih šest.

Formule ove godine ne nastupaju na Sljemenu pa je teško očekivati  „skidanje“ aktualnog i apsolutnog rekorda sljemenske staze od Pila do Hunjke u vremenu 2:46,949 minuta kojeg od 2011. Drži Dino Butorac. Butorac je ujedno uz Pulića, Krainca i Krstulovića dobitnik posebnog priznanja „Memorijal Slobodan Pavlović“ što se  od 2008. godine dodjeljuje za rekord staze, a u sjećanje prerano preminulog do tada jednog od utemeljitelja i direktora utrke.

 

ROBIĆEV MEMORIJAL

 

Uz to voziti će se još jedan memorijal u znak sjećanja prošle godine preminulom istaknutom automobilistu Miroslavu Robiću. Uoči starta službenog dijela održati će se „2.Robićev oldtimer memorijal“ kao ispit točnosti.

Dan uoči utrke u subotu od 15 do 18 sati u  Vatrogasnom domu Pila odvijat će se verifikacija vozača i tehnički prijam vozila. U nedjelju 7. rujna od 9 sati voze se prvo dva službena treninga,  u 12,45 sati je svečano otvaranje utrke, u 13 Robićev memorijal, a prva od dvije bodovne utrke starta u 13,30 sati. Svečana podjela nagrada predviđa se oko 17 sati  sati u Parku vozača Pila. U nedjelju tijekom dana za  javni promet biti će zatvorena Sljemenska dionica županijske cesta 2019 od Pila do Hunjke. (mik)

Snimci: M.Krpan