START I CILJ IZ CENTRA OPATIJE

  

23. Rally Opatija 2014.

 

                      Nastavlja se tradicija duga više od dva desetljeća. U organizaciji Autokluba Opatija u petak,24. i subotu 25. listopada vozi se tradicionalni „23. Rally Opatija 2014.“, međunarodno automobilističko natjecanje, šesto u ovogodišnjoj rally sezoni Prvenstva Republike Hrvatske. O višemjesečnim pripremama i novostima u organizaciji novinare su na Preluci upoznali predstavnici organizatora i glavnog pokrovitelja.

-Rally Opatija začet je davne 1981.godine i uz nekoliko prekida ovog tjedna priređujemo 23.izdanje ćime spada u jednu od najstarijih domaćih automobilističkih manifestacija. Vratili smo se na dvodnevni natjecateljski program, upotpunili bodovnu konkurenciju sudionicima Prvenstva Bosne i Hercegovine i Alpe Adria Rally Cupa koji okuplja vozače tri zemlje – Italije, Austrije i Slovenije. U novosti spadaju i dva suorganizatora autoklubovi Rijeka i Ina Millennium, kao i mjesto ceremonijalnog starta i cilja koje će se po prvi puta održati na glavnoj opatijskoj prometnici Ulici Maršala Tita ispred Tržnice – kazao je uvodno Igor Puž, predsjednik Autokluba Opatija.

-Grad Opatija zdušno pomaže oktanske manifestacije, s posebnim ponosom na najstariju rally manifestacija ovog područja – istakao je Zamjenik opatijskog gradonačelnika i predsjednik Sportskog saveza Fernando Kirigin. Ovogodišnji rally jedna je od manifestacija kojom se bilježi 170 godina organiziranog turizma u Opatiji, a drago nam je da će sudionicima biti posade iz pet europpskih zemalja – dodao je Kirigin.

Prijavljeno je 35 posada koje očekuje zanimljiv i krajnje neizvjestan itinerer  duljine 354,70 km, dijelom poznatim automobilističkim stazama opatijskog zaleđa, ali i Ćićarije sve do središta Istre. Vozi se osam brzinskih ispita na četiri različite dionice, na što otpada 110,54 km. Uoči večernjeg starta od 14 so 16 sati vozi se „Shakedown“ na dijelu brzinca Breza (Ružići).

-U petak poslije ceremonijalnog starta uslijedit će dva noćna brzinca na dionici od Permana prema Klani pod imenom Breza. Prvi kreće u 18,23 sati, a drugi u 19,26 sati.Po zaključenju prvog dana automobili će prenoćiti na opatijskom mulu. Subotnje jutro vozači će nakratko do Preluka gdje je u sjevernom ex.autokampu Servisno parkiralište, a potom na tri dopodnevna brzinca Brest, Račja Vas i Mune. Slijediti će jošp jedan povratak do Opatije i Preluke, a u 14,27 brzincem Brest starta zaključni krug posebnih ispita sve do dolaska na cilj gdje se u 17,40 očekuje pobjedničko vozilo i najuspješnija posada 23.Rallya Opatija 2014. – kazao je Dražen Puž, direktor Rallya.

Među sudionicima favoritima se ističu Mađari Janos Szilagyi i Botond Csanyi, članovi zagrebačkog AK Delta Sport, dok će konkurente imati u porečkom asu Danielu Šaškinu (AK D.T.) kojem će suvozač ovog puta biti najtrofejniji hrvatski kopilot Toni Klinc (AKK Sveta Nedelja) poznatiji kao višegodišnji suvozač Juraja Šebalja. Klinc naime juri najveće priznanja HAKS-a Dijamantnu kacigu, a Šebalj će odmarati uz stazu sa već sigurnim naslovom državnog prvaka. Na startu će se naći i pet posada AK Opatija Motorsport i jedna domaćina AK Opatija.

Uz Grad Opatiju kao generalnog pokrovitelja ove su se godine uključili i gradovi Buzet i Rijeka, te općine Klana, Lanišće i Matulji kao pokrovitelji. Kroz centar Opatije u petak i subotu od 16 do 19,30 sati Ulicom Maršala Tita od raskršća za hotel Ambasador do skretanja za opatijsku luku biti će zabranjen javni promet. Od 16,45 do 18 sati moći će se razgledati i natjecateljski automobili. (mik)

Snimio: M.Krpan