Ovdje ste:   SEZONA STARTA U KUMROVCU

SEZONA STARTA U KUMROVCU

  

Prvi  tjedan ožujka u znaku oktana

Počasna pokroviteljica Predsjednica RH

                          Proljeću još niti traga, a na domaćim će se oktanskim stazama voziti prvo natjecanje nove automobilističke sezone. U Kalendar Hrvatskog auto i karting saveza u terminu 4. i 5. ožujka 2016. uvršteno je prvo od 30-tak natjecanja i to ono iz ranga „kraljice“ oktanskog sporta.

Zagrebački Autoklub „Delta Sport“ odlučio se za ovako rani termin na već znanoj lokaciji u i nadomak najpoznatijeg „sela“ na svijetu kako mu se zna tepati. Kumrovec je i ovog puta centar „svijeta“ za sprint rally koji već u nazivu nazire konture podrške jopš uvijek vodećeg i glavnog domaćeg naftnog giganta. Imenom „5.INA rally Kumrovec 2016.“ vjeruju u redovima organizatora da su otvorili novu stranicu višegodišnje buduće suradnje.

Malo se toga mijenjalo u odnosu na proteklo izdanje, jer po onoj staroj“što je dobro ne treba mijenjati“ zaključuju se višemjesečne pripreme manifestacije za koju se vjeruje da bi mogla okupiti čak do 70 posada iz Hrvatske i okruženja. Razlog više je tako rani termin, mogućnost da neki vozači neobvezno  testiraju svoje vozilo i umijeća uoči njima domaćih sezona, da možda voze i po snijegu kojeg bi krajem prvog tjedna ožujka na proplancima okolice Kumrovca moglo i biti.

Dva „revijalna“ brzinca koja ne ulaze u bodovni skor i tako kratkog rallyja vozit će se u sumrak prvog dana (petak) na parkiralištu Termi tuhelj, jednog od najznačajnijih partnera organizatora. Sve će to popratiti i internet prijenos Kreator TV.

A za bodove vozi se subotnji program (5.ožujka) i to četiri BI na „kružnoj“ stazi do koje se iz samog srca Kumrovca, od startno-siljne rampe u Muzeju Staro Selo stiže pješice za samo nekoliko minuta. Itinerer je dug 51,40 km od čega čak 42,54 km otpada na brzince.

Posebnost kumrovečkih brzinaca leži u uskoj stazi s mnoštvom vezanih zavoja i prijevoja, ističu organizatori. Nerijetko se na asfaltu nađe i poprilična količina šljunka kojeg odabirom idealne putanje automobili izbace na cestu. Ako bude snijega.... Već godinama publika prepoznaje Rally Kumrovec kao događaj koji donosi atraktivne vožnje s mnoštvom skokova.

 

Iako se prijave zaključuju 26.veljače organizator je „zatrpan“ interesom ali i konkretnim prijavama. Domaći za sada prevladavaju jer se boduje za PH, ali stižu posade Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije i Austrije. Za sada ! Elitu predvodi trostruki pobjednik Kumrovca udomaćeni Mađar Janos Szilagyi u „Peugeotu 207 S2000“. Ni ostali vozni park nije loš. Vrhunske „pile“ kojima će se voziti diljem Europe ove sezone stižu u Kumrovec. Zanimljivo će biti, nema sumnje....

 

Autoklub Delta Sport s ponosom je prenio vijest kojom se potvrđuje da je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prihvatila biti počasna pokroviteljica nad 5.Rallyjem Kumrovec 2016. Pozvana je i da osobno označi start prvog vozila na startu nadomak Titove muzej rodne kuće.

(mik)