SPOMEN DOM U RODNOJ KUĆI

  

U sjećanje na Đanija Šverka

SPOMEN DOM U RODNOJ KUĆI

                   Istarska automobilistička prijestolnica, Buzet, drugu će godinu za redom na svojstven način obilježiti godišnjicu smrti legendarnog hrvatskog automobiliste, rođenog Buzećana Ivana Đanija Šverka. Preminuo je 15.studenog 2014.godine, ali sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede.

U subotu 12.studenog ispred buzetskog Narodnog sveučilišta Augustin Vivoda okupljat će se od 9 do 10 sati štovatelji, prijatelji i svi koji čuvjaju sjećanje na Đanija Šverka, a zasigurno najviše će biti onih za upravljačima legendarnog „fićeka“ kojim se na stazama nekadašnje države, ali i širom Europe proslavio Đani Šverko, davnih 60-tih i europski prvak sa Fiat Abarthom.

Kruna ovogodišnjeg susreta u Buzetu uslijedit će u 10,30 sati  kada će se u rodnoj kući Đanija Šverka u samom centru Buzeta otvoriti Spomen dom s brojnim povijesnim izlošcima koji su sjećanje na život i sportsko djelo ovog vrhunskog sportaša. Fotografije, pehari, priznanja, sportska oprema i osobni predmeti samo su dio izložaka koji će se od sada moći razgledati u gradu koji se ponosi prijestolnicom automobilizma, ne samo Istre već i Hrvatske. Vrijedi podsjetiti da je prvu počasnu vožnju na prvoj, danas legendarnoj utrci Buzetski dani, davne 1982. 5.rujna u Formuli upriličio upravo Đani Šverko koji se za života u svoj rodni Buzet uvijek rado vraćao, a od žitelja prihvaćan s oduševljenjem.

U 12,30 sati na buzetskom gradskom groblju uslijedit će  polaganje cvijeća i vijenaca uz paljenje svijeća na Đanijuevom vječnom počivalištu, a sat kasnije nezaobilazna vožnja svih sudionika skupa s povijesnim vozilima stazom od Mosta do Peničići uz nezaobilazno zaustavljanje na kultnom zavoju Komušćica, jednom od najživljih europskih brdskih zavoja u vrijeme utrke starog kontinenta što traje već gotovo četiri desetljeća.

Susret starih i novih prijatelja i štovatelja Đanija Šverka zaključit će se prigodnim druženjem od 14,30 sati uz i u Narodnom sveučilištu Buzeta.

(mik)