STARTA AUTOMOBILISTIČKA SEZONA

  

                    Nova  automobilistička sezona Prvenstva Republike Hrvatske kreće ovog vikenda u Taru nadomak Poreča.

Usprkos sveprisutnoj recesiji koja se u uvijek zahtjevnom i skupom sportu – automobilizmu i te kako osjeća, barem na ovim našim prostorima, kalendar Hrvatskog auto i karting saveza nije ništa skromniji brojem predviđenih manifestacija u odnosu na prethodne godine. Raspisano je prvenstvo sedam disciplina – kružne i brdske auto utrke, rally, autocross, autoslalom, kronometar vožnje i ocjensko-spretnosne vožnje.  Od 35 manifestacija i prije samog početka sezone već su dva natjecanja predviđena u Sloveniji, a bodovna za hrvatsko prvenstvo otkazana. Riječ je o najstarijem slovenskom Saturnus rallyu (svibanj) i kronometar vožnji na karting stazi u Krškom (travanj). Ipak, nekoliko će se natjecanja i ove sezone odvijati u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj.

Prvo značajnije natjecanje vrhunskih disciplina je Rally Kumrovec 10. i 11. travnja u organizaciji zagrerbačkog Autokluba Delta Sport. Slijedi u proljetnom terminu i blagdanskom vikensu 1. i 2. svibnja tradicionalni Rally Opatija (Autoklub Opatija), a potom gostovanje u Mađarskoj 12.-14.lipnja (Szekesfehervar). Nakon ljetne pauze jesenja završnica kreće Delta rallyem u Zagrebu 12. i 13. rujna (AK Ina Delta), potom najznačajnijim domaćim europskim Croatia rallyem u Istri od 1. do 3. Listopada (HAKS), te tradicionalno završnim Rallyem Poreč od 6. do 8. studenog u organizaciji AK Poreč Motorsport.

U prvenstvu na kružnim stazama planirana su tri natjecanja, svako po dvije bodovne utrke: 6.-7.lipnja Banja Luka (BiH), 27.-28.lipnja Beograd (Srbija) i 22.-23.kolovoza Grobnik ( HAKS) za koji se još očekuje mogući novi termin zbog preklapanja istog sa jednim CEZ natjecanjem u Poljskoj.

 

BUZET – EUROPSKA PERJANICA

 

Osam je brdskih utrka u kalendaru. Kreće se u Stubičkim Toplicama 26.travnja (AK INA Delta Zagreb), potom u Dalmaciji svije svibanjske utrke 9.-10. Skradin (AK Mihovil Šibenik) i 23.-24. Malačka (Splitski autoklub). Na stazi nadomak Čabra treba se voziti od 17.-19.srpnja (AKK Petar Klepac Gerovo), a onda slijede dva inozemna gostovanja u kolovozu:  15.kolovoza Cazin (BiH) i 29.-30. U Ilirskoj Bistrici (Slovenija). I ove se godine rekordan broj sudionika očekuje u Buzetu na završnici FIA Europskog prvenstva 19. i 20. rujna (AK Buzet), dok će zadnje natjecanje PH biti u Dubrovniku 10. i 11. listopada (AK Dubrovnik racing).

Staza u Rupi nadomak slovenske granice na otvorenju domaće autocross sezone 13. i 14. lipnja ugostit će i asove Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ), a slijede još natjecanja u Ribniku kod Ozlja  26. i 27. rujna (ASK Kastavac), te u Mašarskoj 3. i 4. listopada na stazi Nyrad.

Autoslalom će u 2015. Godini biti objedinjen kroz četiri natjecanja: 14.6. Zagreb (AK Dubrava), 4.7. Generalski stol (AK Ina Delta), 5.9. Banići-Slano (AK Ragusa racing) i 25.listopada Zagreb (AK Ina Delta).

Nakon nastupa na karting stazi u Taru kronometriste očekuje još šest natjecanja: 16.-17.travnja Pula i 21.6  Novi Marof ( oba organizator AK D.T. Poreč), 26.7. Kanfanar (AMK Skok racing), 30.8. Plomin Luka (AK Poreč Motorsport),6.9. Banići-Slano (AK Ragusa racing) i završnica na dijelu Automotodroma Grobnik 18.listopada u organizaciji Autokluba RI autosport.

Tijekom studenog održat će se i dvodnevno finalno natjecanje ocjensko-spretnosnih vožnji za koje će termin i organizator biti određen uskoro nakon provedenog natječaja u raspisu HAKS-a.

Manifestacija očito ne nedostaje, koliko će biti snage i moći (čitaj:sredstava) kod vozača za nastupe tek će se vidjeti. Ali automobilizam je ljubav – a ljubav nema cijene.

(mik)