STUDENI NA KOTAČIMA - UZBUDLJIV ZAVRŠETAK SEZONE

  

                    Rijetke su godine kada je jesen, točnije mjesec studeni bio tako bogat oktanskim manifestacijama na četiri kotača. Upravo se to događa ove godine kada nas očekuju ne baš bilo kakve manifestacije. Svaka od njih s određenim „pedigreom“, svaka priča za sebe sve od Poreča, preko Grobnika do Svete Nedelje. A ima i – nastavak....

Ukratko ćemo samo najaviti bogat i raznovrstan studeni 2015. na četiri kotača – punim gasom.

 

POREČ

 

Tradicionalni 16.Rally Poreč, ove godine uz novog organizatora  ( čitaj starog pod novim klupskim okriljem ) Autoklub „Poreč Motorsport“ održava se 6. i 7.studenog. Sudionike, a najavljuje se 40-tak posada prvenstveno za završno bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske, ali i goste iz Slovenije, Mađarske, Italije i Austrije očekuje nešto izmjenjeniji itinerer u odnosu na ranija izdanja. Koncentracija je bliže Poreču i zapadnoj Istri uz itinerer blizu 290 km s 12 brzinskih ispita u dva dana s malo više od 100 kilometara. Vozi se na šest različitih dionica od kojih su i dva noćna u centru Poreča, na „starom“ Gradskom parkiralištu gdje će sve i početi u petak 7.sudenog od  15,15 sati. Pobjednici će pjenušac ispijati sutradan u 19 sati.

 

GROBNIČKO POLJE – DVOSTRUKI PROGRAM

 

Dva tjedna kasnije od 20. do 22.studenog na Automotodromu Grobnik očekuje nas tri dana uzbuđenja. Organizaciju dvije različite manifestacije na grobničkoj stazi potpisuje već prethodno spominjani i sve češće „sveprisutni“ AK Poreč Motorsport.

Prvo su dva dana rezervirana, nakon dvije godine, za kružnu auto utrku. „Nagrada Allianza 2015.“ bit će treće i zaključno bodovno natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske na kružnim stazama s dvije bodovne utrke. Krug koji se već spominje u povijesnim pričama tako se na „mala“ vrata vraća u hrvatske okvire, a program će se međunarodno obogatiti  „Twingo Germanol Adria Cupom“ i posebnom utrkom „Nagrada Allianza“ u kojoj se očekuju vozači više zemalja iz okruženja. Prvi dan, petak, uz administrativne poslove rezerviran je za treninge, a subota za prijepodnevnu i poslijepodnevnu utrku.

 

I tako dok još na stazi u subotu 21.studenog budu vozili sudionici kružnih utrka, u zaleđu - parku vozača već će se odvijati prijem sudionika nedjeljne  manifestacije – sve popularnije (za sada samo u Istri i na Kverneru) najmlađe domaće discipline „Formula Driver“. Pod nazivom „Ford Grand auto FD 2015.“ očekuje se 40-tak vozača u bodovanju Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a, Prvenstvu Auto i karting saveza Istre, te Prvenstva Istarske rivijere. Međutim, iskustvom prošlogodišnjeg okupljanja najava  se još stotinjak sudionika u takozvanim „promo“ vožnjama koje su sve samo ne promo – vozi se punim gasom i na rezultat. Nedjeljni će program početi u 8 sati treningom, a prva od tri vožnje na stazi automotodroma ograničenoj duljnom od 4.000 metara i s deset sektora usporenja počet će u 10,15 sati.

 

SVETA NEDELJA

 

Događaj je proteklih godina stekao status „kultnog“ okupljanja relijaša, mehaničara i svih vezanih za autosport na ovaj ili onaj način. Pogađate, riječ je o sad već tradiciji pod nazivom „Husqvarna 6.Rally Show Santa Domenica“ što će se u organizaciji Auto karting kluba Sveta Nedelja održavati 28. i 29.strudenog. Natjecanje je to, bolje rečeno showu, na kraju oktanske sezone, u kojem se ravnopravno ogledaju licencirani (što bi neki kazali profesionalci) i  oni kojima je to izazov i gušt. Bit će raspoređeni u četiri klase, a posebno će se nagrađivati nekoliko specifičnih kategorija. Uz klasično mjerenje vremena i ocjenjivanje najatraktivnijeg prolaska i posebno najduljeg skoka vozi se u oba smjera na brzincu ukupne duljine nešto više od 30 km. Očekivanja su da će broj sudionika biti između 120 i 150 iz više europskih zemalja. Za završetak sezone nema boljeg ma kakvo god vrijeme bilo, a proteklih je pet godina bilo svega, od minusa i vijavice, do snijega i kaljuže, pa i sunčanih zraka koje griju srca na i uz stazu.

 

I na kraju – ipak to neće biti kraj sezone na četiri kotača. Prvog vikenda prosinca u Trogiru će se voziti dvodnevno Finale Republike Hrvatske u ocjensko-spretnosnim vožnjama, službeno posljednje 40.natjecanje iz ovogodišnjeg automobilističkog kalendara Hrvatskog auto i karting saveza. Domaćin i organizator je Automobilistički savez Splitsko-dalmatinske županije i Autoklub Trogir.

(mik)

Snimci: M.Krpan