SVI SAVEZI SLOŽNI DA SE KUP FIA ARS NASTAVI

  

Kup  FIA Action for Road Safety                                        

 

                          Međunarodna brdska auto utrka u Cazinu proteklog vikenda iskorištena je i za radni sastanak nacionalnih sportskih automobilističkih saveza regije koji su proteklih godina uključeni u automobilistički Kup FIA ARS. Tom je prigodom Predsjednik Odbora za auto sportove Hrvatskog auto i karting saveza, nositelja i koordinatora projekta, Dragan Serden pripremio  informaciju o postignutim i usuglašenim stavovima budućnosti Kupa FIA ARS.                                                       

Dragan Serden:

-Kao inicijator radnog dogovora vezanog uz Kup FIAARS zadovoljstvo mi je istaknuti kako su sastanku u Cazinu 30. lipnja bili nazočni predstavnici svih pet  ASN-ova koji su do sada sudjelovali u zajedničkim natjecanjima u ovoj regiji.

U vrlo otvorenoj i konstuktivnoj raspravi koja je potrajala više od dva sata postignut je visok stupanj suglasnosti o načinu i formi provođenja ovakvog Kupa u 2014. godini kroz tri discipline s tri do šest utrka u svakoj od njih.  Analizirani su učinci istog u protekle dvije godine, te dogovoren način prevladavanja problema nastalih u prošloj sezoni, ali i potvrđeno kako činjenica da kup nije raspisan u ovoj neće bitno utjecati na budućnost zajedničkih utrka u ovoj regiji.

Zajednički dogovor počiva na poštovanju FIA standarda kada su u pitanju tehničke performanse natjecateljskih automobila s mogućim aneksima u pojedinim disciplinama ili grupama. Uz to ustrajati će se na osnivanju zajedničkog tijela nadležnog za provođenje sportskog dijela kupa, te tehničke komisije koja će brinuti o tehničkim detaljima. Utvrđen je i prijedlog nacrta financijskih obveza vezanih uz sportska odličja i program svečanog završetka kupa u narednim godinama, te određena forma na koju će se takvo što provoditi.

Prevladava stav da Tajništvo – ured kupa i dalje ostane u Hrvatskom auto i karting savezu.

Svi ASN-ovi biti će obaviješteni o poduzetom kroz promemoriju radnog dogovora, a skup je primio na znanje kako će razgovori inicijatora biti nastavljeni kroz posjetu rally-u na Zlatiboru sredinom mjeseca i ponovnom sastanku nakon čega bi trebalo uslijediti osnivanje zajedničkih tijela, normativna regulativa, a za parafiranje i ovjeru dogovora u formi dosadašnjih Standardnih pravila ili sličnog akta predviđena je sredina listopada i utrke u Dubrovniku i Crnoj Gori. Potom bi se nastavilo s usklađivanjem kalendara kupa u 2014. Godine – zaključuje Serden u priopćenju.

 

Na kraju još jedan zajednički zaključak kako je do  izražaja došla i volja sudionika da se u zajednička natjecanja pozovu i susjedni savezi koji do sada nisu bili uključeni u kup. Pripreme nove sezone 2014. očito su počele na vrijeme, za sada s dobrom voljom, a za vjerovati je uskoro i konkretnim prijedlozima svih potrebnih akata.(mik)