Slovenija – brdska utrka „Lučine 2011.“ - SVOBODI POBJEDA, MUHVIĆ DRUGI U GRUPI

  

                    Češki automobilistički as Milan Svoboda ukupni je pobjednik slovenske međunarodne brdske auto utrke „Lučine 2011.“ što je uz nastup 80 vozača i vozačica iz deset europskih zemalja vožena na stazi Gorenja Vas – Lučine u Poljanskoj dolini nadomak Škofje Loke.

Svoboda je u formuli 3000 „Lola T96/50“ u tri bodovne vožnje na stazi dugoj 3.950 metara imao tri najbrža vremena, a u prvoj ostvario i novi rekord staze vozeći 2:05,34 minuta uz prosjek 114,89 km/sat što je četiri sekunde brže od dosadašnjeg rekorda Slovaka Krajčia. Superiornost pobjednika Svoboda je dokazao ukupnom prednošću od 13,03 sekunde ispred drugoplasiranog Talijana Marietta Nalona koji je nastupio u formuli Lola F3000, dok je treće mjesto ukupnog poretka zauzeo Austrijanac Waldy Harmann senior u formuli „Lola B06/51“ uz zaostatak od 16,85 sekundi.

Najuspješniji domaći natjecatelj  bio je Marijan Smrdelj u formuli „Lola F3000“ na četvrtoj poziciji, dok je Austrijanac Marko Andreas vozeći „Audi A4 STW Quattro“ šestim mjestom bio najuspješniji u kategoriji turističkih automobila.

Na slovenskoj stazi u natjecanju višestrukog bodovanja nastupila su i dva hrvatska automobilista, članovi riječkih klubova. Tomislav Muhvić iz AK „M.R.C. Sport“ u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ 27. mjestom generalke ostvario je zapažene rezultate grupe N i klase N+2000 osvojivši druga mjesta u konkurenciji FIA IHCC – International Hill Climb Challenge i Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ). Ujedno je u brojnoj Kategoriji 1 ostvojio ukupno 15. mjesto. S nešto manje uspjeha nastupio je član AK „RI autosport“ Mario Jurišić vozeći prvi puta  novo pripremljen „Citroen AX“. Bio je deseti klase E1-2000 i 20. grupe E1, najbrojnije na natjecanju, a u kategoriji 1 turističkih automobila osvojio je 34. mjesto Prvenstva CEZ-a. Natjecanje je uspješno okončalo 68 vozača, a među osam odustalih uglavnom zbog kvara bilo je i nekoliko favorita, među kojima Mađar Laszlo Szasz koji je ove sezone stalni sudionik hrvatskih brdskih utrka sa već dvije „generalke“ ostvarene u Dalmaciji i Slovenac Vladimir Stankovič kojem je ovo trebao biti prvi ovogodišnji nastup na domaćim stazama. Druga i treća vožnja često su  prekidane zbog tehničkih kvarova i lakših izlijetanja, srećom bez posljedica.

Kroz deset dana u Sloveniji ( Ilirska Bistrica, 26. – 28. kolovoza ) vozi se najznačajnija slovenska brdska auto utrka, pretposljednja u bodovanju za Prvenstvo Europe, samo tri vikenda prije hrvatske perjanice – Buzeta. (mik)