Svečano zaključenje sezone 2012.

  

360 PRIZNANJA DOBILO VLASNIKE

 

Višestruko nagrađivan Siniša Krainc, a uz njega  laskavu titulu među automobilistima zaslužili su i Helena Božičević, Tomislav Muhvić i Bojan Tomić, a kartingašima Filip Romić, Damian Sekulić i Max Herendić

 

                    Hotel Olympia četvrti puta zaredom bio je domaćin svečanosti. Prošlogodišnju natjecateljsku sezonu u automobilizmu i kartingu Hrvatski auto i karting savez zaključio je  svečanošću dodjelom priznanj u Vodicama. Zaslužnima je pripalo čak 360 različitih priznanja, što za neposredne rezultate ostvarene na stazama, što kao posebna priznanja proistekla po pravilnicima domaćeg auto i karting sporta. U pojedinačnoj konkurenciji za prvo, drugo ili treće mjesto brojnih klasa ili grupa, odnosno ukupnog poretka nagrađeno je 169 pojedinaca iz 47 klubova.

 

NAJ – NAJ : SINIŠA KRAINC

 

Riječanin Siniša Krainc, član AKK Šibenik proglašen je  najuspješnijim automobilistom sezone 2012., dok je istom titulom za uspjehe na međunarodnoj sceni nagrađen Tomislav Muhvić ( AKK Petar Klepac Gerovo). Riječanka Helena Božičević (AK RI autosport) najuspješnija je vozačica, a Bojan Tomić (AK Klek Ogulin) najuspješniji junior. U kartingu su dijeljena tri priznanja – Filip Romić (AMKK Cobra Virovitica) najbolji je senior, Damian Sekulić (Cobra) junior, a Max Herendić (KK 1 Zagreb) početnik – „rookie“.

„Zlatni trofej“, najviše priznanje HAKS-a  dodjeljuje se u dva oblika za tri uzastopna ili pet sa prekidima naslova prvaka Hrvatske. Tako su Zlatne kacige  dobili Siniša Krainc  prvak na brdskim stazama, Juraj Šebalj (AK Sveta Nedjelja) prvak u rallyu i Mladen Sigurnjak ( AK Matulji racing) kao prvak na brdu u kategoriji povijesnih vozila. Zlatni volan pripao je u autoslalomu Dejanu Kopajtiću ( AK Rijeka), a u ocjenskim vožnjama Antunu Laušinu (SAK Samobor ). Trojica hrvatskih automobilista istakli su se i u međunarodnom prvenstvu pa je tako Inter trofej HAKS-a dodijeljen Siniši Kraincu, Juraju Šebalju i njegovu suvozaču Toniju Klincu za trogodišnju uzastopnu vladavinu stazama u okviru MRPH. Zagrebački Karting klub „1“ trostruki je ekipni prvak Hrvatske u kartingu za što mu je pripala Zlatna plaketa HAKS-a.

Odlukom Odbora za auto športove proglašeni su i najuspješniji organizatori  u 2012. Na brdskim stazama to je AK Rijeka, u rallyu i ocjensko-spretnosnim vožnjama zagrebački AK Delta Sport, u autocrosu matuljski AK Svigo, u autoslalomu AK Delta Zagreb i u kronometar vožnjama AK Skok racing iz Brtonigle.

 

DUBROVČANI - EKIPNI PRVACI  KRUGA I BRDA

 

Dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja i to Mati Rimcu (Zanatlija) za postignute i priznate svjetske rekorde od strane FIA, Sanjinu Paro (Buzet) za osobito zalaganje u sudačkim zadacima, vozačima Tomislavu Muhviću (P.Klepac), Mariu Jurišiću (RI autosport), Zlatku Brozoviću (Zanatlija) i Laszlu Szasu (Dubrovnik racing) za postignute rezultate na međunarodnim natjecanjima, a za uspješne nastupe u europskim kupovima nagrađeni su mladi hrvatski automobilisti Kristijan Habulin (KK 1), Nikola Belohradski (Zanatlija) i Ivan Pulić (Dubrovnik racing). Za organizaciju europskih prvenstva u Hrvatskoj nagrađeni su AMK Buzet (brdo) i AK MRC Sport Rijeka (rally), dok su Fair play za 2012. zaslužila posada Juraj Šebalj i Toni Klinc za pothvat pomoći zapaljenom automobilu Slovenca Turka na Croatia rallyu. Za doprinos u razvoju auto sporta i postignutim uspjesima tijekom dva desetljeća usješnog djelovanja priznanjem je nagrađen Autoklub Dubrovnik racing koji je i ove godine u Vodicama bio najnagrađivaniji klub sa čak 29 predstavnika i jedini sa dva ekipna naslova prvaka na kružnim i brdskim stazama.

U kartingu su troje nagrađenih posebnim priznanjima OKŠ-a i to suci Anđelko Ribić (Cobra Virovitica) i Anita Lacković (Chrono Sport Zagreb), te mladi vozač Martin Kodrić (KK 1) za rezultate na međunarodnoj karting sceni.

 

Prvenstvo na kružnim stazama prošle se godine vozilo na Grobniku, ali i u Banja Luci. Državnim prvacima u tri grupe postali su Valter Nežić (Buzet autosport), Antonio Gavranović (Dubrovnik racing) i Filip Magdić (FM Team Zagreb), dok je ekipnu titulu drugu sezonu zaredom odnio AK Dubrovnik racing.

Dugi niz godina najbrojnije sudionicima su brdske utrke što dokazuje i zastupljenost 23 kluba među završnim nagradama sezone. Dvostruki naslov državnog prvaka, ujedno i pobjednika Međunarodnog prvenstva u kategoriji I i grupi H/E1 pripao je Siniši Kraincu, hrvatski prvak grupe N je Tomislav Muhvić, a grupe A/SP Hrvoje Čikor (Dubrovnik racing). Muhvić je pobjednik i MRPH, a u grupi A to je Saša Černeka (Petar Klepac). Mađar Laszlo Szasz kao član dubrovačkog kluba postao je prvakom kategorije II (formule) i u PH i MRPH, doprinijevši tako i ekipnom naslovu svog kluba. U konkurenciji povijesnih vozila na brdskim su stazama prvacima postali Renzo Jurić (Buzet), Leo Černi (Opatija) i treću godinu zaredom Mladen Sigurnjak.

 

FAIR PLAY POSADE ŠEBALJ – KLINC VRIJEDAN TITULA

 

Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc najtrofejnija su posada hrvatskog rallya već dugi niz godina. I u 2012. To im je pošlo za rukom u ukupnom poretku, ali i klasi 1 (N4). Prvaci klase 2 su Goran Sertić i Marko Stiperski (Fridge racing), klase 3 Viliam Prodan (Buzet autosport) i Zdravko Draženović (Opatija motorsport), klase 5 Nenad Lončarić i Tomislav Pazman (Sveta Nedjelja). U klasi 5 dvostruki je prvak PH i MRPH Paulo Petretić (Matulji racing), a među suvozačima u hrvatskom prvenstvu Denis Rubinić (Matulji racing), a međunarodnom Lorena Nosić (Stubaki). Ekipno su slavili članovi AKK Sveta Nedjelja, timski GTM Kastav rally team, a prvi se puta u rallyu proglašavalo proizvođače. Mitsubishi je prvi pobjednik, Citroen je drugi, a Honda treći u hrvatskom prvenstvu.

Malobrojni ali konstantni na hrvatskim stazama, jedini na zemlji su autocrossisti. U pet divizija prvacima su postali Ivo Čizmić (Ozalj), Daniel Bezjak (Rijeka), Marino Čargonja (Svigo), Robert Čulina (RI autosport) i Loris Krbavac (Buzet autosport). Sven Katić je najbolji junior, a njegov Autoklub Ozalj najuspješnija autocross ekipa.

Veteran Antun Laušin (Samobor) dvostruki je prvak u ocjenskom auto rallyu – ukupno i klasi 1, dok je klasa 2 pripala Marku Palijanu (Dubrava). Ekipnim naslovom okitili su se vozači AK Stubaki.

 

PRVA SEZONA KRONOMETRA – ZORANU VIDMARU

 

Autoslalom je ostao masovna disciplina usprkos recesije. U 2012. Godini u tri grupe prvacima su postali – serija Goran Laušin (Samobor), sprint Marino Milokanović (Skok racing) i sport Nino Andrejević (Opatija) ujedno najuspješniji junior. Amera Agić (Sesvete) prvakinja je među vozačicama, a ekipni i timski naslov ide u Brtoniglu Autoklubu Skok racing i Motodrom Poreč racing teamu. Istarski automobilist Zoran Vidmar iz gerovskog AKK Petar Klepac prvi je državni prvak najmlađe domaće prvenstvene automobilističke discipline – kronometar vožnji. U posebnim konkurencijama pobjedama su slavili vozačica Helena Božičević i veteran Vlado Božičević iz RI autosporta, te Marko Gebauer (Opatija) među juniorima. Ekipni prvaci su Istra racing team iz Pazina, a timski www.riautosport.hr iz Rijeke.

 

„LIMAČI“  RAVNOPRAVNI ŠAMPIONIMA

 

Karting je sve življi i na stazama brojniji. Pokazala je to i prošlogodišnja sezona u kojoj su naslove prvaka osvojili: Damian Sekulić (Cobra Virovitica), William Mucak (KK 1) i Filip Romić (Cobra), ekipa KK 1 Zagreb i Kreator racing team. Pobjednik Rotax kupa je Tomislav Lovrenc (Podravina Koprivnica).  Svih devet „limača“, najmlađih kartingaša na hrvatskim stazama PH biti će posebno nagrađeno.

 

Predsjednik HAKS-a Matko Bolanča na kraju svečanosti zahvalio se plaketama i Hrvatskom olimpijskom odboru, HOK osiguranju i RedBullu. Boravak u Vodicama dva stručna odbora za auto sport i karting iskoristili su za radne sastanke definirajući i kalendar za 2013. U kojem će se naći 45 natjecanja na području Hrvatske, ali i izvan granica. Novu automobilističku sezonu  22. ožujka otvara Rally Kumrovec, a prva karting utrka je 28. travnja. (mik)

 

Snimci: Diana D., riautosport.hr, GEC