BRDO - TREĆI ISPIT SEZONE – UČKA ili „Čabar na Učki“

  

                     Međunarodnom brdskom auto utrkom „Učka 2011.“ automobilisti će radno obilježiti ovogodišnji Dan državnosti. Jedna je to  od kultnih hrvatskih brdskih auto utrka. Poslije prošlogodišnjeg „povratka“ na nekadašnju stazu sa kvarnerske strane Učke, sa startom i ciljem u Veprincu vozi se na dionici od 3.790 metara, ove godine u zajedničkoj organizaciji čabarskog Autokluba „Zrinski“ i „Opatija Motorsport“, a suorganizatori su i AK Matulji racing“, te Automobilistički savez Primorsko-goranske županije.

Utrka na Učku treća je ovosezonska utrka poslije Skradina i Malačke, a uz Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske boduje se i za državno Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a, te Prvenstvo Primorsko-goranske županije. Treba napomenuti da je Učka ove sezone slučajno kao staza u prvenstvenim ogledima. Naime, prvotno u kalendaru HAKS-a nije bilo utrke na Učku, a kao zamjena je poslužila za utrku što se ovog vikenda trebala voziti u Gorskom kotaru. No, dionica prometnice SmrečjeTršće na kojoj se deset godina vozio “Čabarnije za utrke, zima je još jednom rekla svoje, a rececija nije dozvolila trenutnu novu obnovu. I tako Čabra nema, Učke ima. Stoga bi se i utrka mogla nazvati “Čabar na Učki” ! Upravo zato u organizaciju se uključio i veći broj klubova, te i sam PGŽ savez.

- Primili smo 73 prijave. Posebna atrakcija zasigurno će biti prvi nastup Formule 3000 na stazi Učka, a za upravljačem prestižne formule „Reynard Zytec C1L“ naći će se mađarski as Laszlo Szasz koji je ove sezone na našim stazama već upisao dvije „generalke“. Zanimljiv će biti i ogled mladih i malo starijih hrvatskih asova kako u formulama, tako i konkurenciji turističkih automobile – istakao je Igor Puž, predsjednik AK „Opatija Motorsport“, ali i predsjednik Mjesnog odbora Veprinac-Učka iz kojeg utrka i starta.

Uz Mađara favoriti za najviši plasman su domaći asovi u formulama – iskusni i trofejni Niko Pulić (Dubrovnik racing) i mladi Riječanin Dino Butorac (Matulji racing), te u kategoriji turističkih automobila još jedan Riječanin, ove godine već dva puta pobjednik i aktualni državni prvak Siniša Krainc (Klek Ogulin) kojem će se suprotstaviti Solinjanin Robert Bradarić, prvak 2009. godine.

Otvorenje sezone u Dalmaciji naslutilo je niz novih imena u samom vrhu poretka po grupama. Tako u grupi N iz dva nastupa identičan skor imaju Igor Vičević (Rijeka) i Mario Barović (Dubrovnik racing) na čelu sap o 49 bodova, dok 11,5 bodova zaostaje još jedan Dubrovčanin Žarko Knego. Juo jedan Dobrovčanin, “oktanske loze sin” Ivan Pulić svojim je izvrsnim rezultatima zasjenio mnoge. Vodeći je u grupi A/SP, dva boda uspješniji od na neki način “povratnika” na staze Splićanina Ante Alduka koji ove sezone brani boje AKK Šibenik, dok je treći Buzećanin Saša Černeka. U najbrojnijoj hrvatskoj grupi H/E1 neprikosnoven sa maksimalnim učinkom je Siniša Krainc, a za vratom mu “puše” i prošle sezone najveći rival Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (Dubrava). Treće mjesto prije Učke drži stasiti Maro Franić, još jedan iz ove sezone vodećeg kluba “Dubrovnik racing”. Niz dobrih pojedinačnih rezultata usidrili su AK Dubrovnik racing na samo čelo ljestvice za sada 19 klubova koji su skupljali bodove. Dvadesetak bodova zaostaju Ogulinci čija je perjanica Siniša Krainc, a brojni i osnaženi ove godine vozači AKK Šibenik za sada su treći.

Očito je da će ovogodišnja Učka obilovati zanimljivim dvobojima. Predstoje brojni dvoboji hrvatskih vozača iz 26 klubova, a uz favorita iz Mađarske sudjeluje i jedan vozač iz Bosne i Hercegovine. Vozačima s područja Istre, Kvarneraa i  Gorskog kotara uztrka se boduje i  za Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a, te Prvenstvo Primorsko-goranske županije. Ulaznice su po 20 kuna, a organizatorima su značajnu pomoć pružili  gradovi Opatija i Čabar, Primorsko-goranska županija i sponzor „Texaco“.

U središtu Matulja, kod ex. Restorana Turist u petak od 16 do 19 sati odvija se prijam vozača i vozila, a natjecateljski dan u subotu 25. lipnja počinje prvim od dva treninga u 9 sati. Prva od dvije bodovne vožnje  starta u 13,45 sati.

Očekujući veliki broj ljubitelja automobilizma organizator preporuča prilaz između Zatke i Veprinca iz smjera Matulja, odnosno Poljana i Veprinca iz smjera Ičića, te s istarske strane  sve do nekadašnjeg odmarališta Ine. Od 7,30 do 19 sati prometnica od Veprinca do Vrha Učke ( ex. Odmaralište Ina) biti će zatvorena za javni promet. (mik)