U KUMROVCU - DVA U JEDAN

  

Ocjensko spretnosne vožnje

 

                       Zakoračili smo u drugu polovicu 2012. godine i pred otvorenjem smo državnog prvenstva bazne, tehničke discipline hrvatskog automobilističkog sporta. Tek sada, ali i jedvo i sada. Kalendar Prvenstva Republike Hrvatske u tehničkim disciplinama predviđa tri natjecanja i to u samo dva datuma, dva dana. Ove će godine, poslije niza posvećenih ocjenskom auto rallyu i natjecanju posada, to biti ocjensko-spretnosne vožnje. Disciplina vožnji među čunjevima, „spoja spretnosti i umješnosti, uma i koncentracije, preciznosti i volje“ na domaćim je terenima – na izisaju. Spašava se na razne načine već nekoliko sezona. Prošlu su spasili sportski radnici autokluba „RI autosport“ organizirajući ( pored AK Delta sport)  jedno samostalno i drugo  pruživši tehnički suport čabarskom AK Quickly za zaključno i potrebito treće u sezoni.

Ova je godina još teža – besprijekorni antuzijasti iz zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ osmislili su dva natjecanja u istom danu – moglo bi se reći podnevno i popodnevno. Treće i odlučujuće ima se odigrati u okolici Rijeke 25. kolovoza u organizaciji AK RI autosport  – i to će biti to, ako bude. Organizatora dva, natjecanja tri, uvjeti zadovoljeni, a natjecatelja – jedva iznad crte. Za Kumrovec se sakupilo 18 !  I po prvi puta u dva desetljeća bez Riječana, sada već tri godine uzastopnih državnih prvaka iz AK „RI autosport“ u svim konkurencijama. Jednostavno – nema ih. Ponestalo motivacije smanjenjem broja klasa, sveopćom besparicom, jednostavno svega pomalo. No, ipak možda startaju krajem kolovoza – simbolično !

 

DEDA LAUŠIN  I MLADI LAVOVI

 

Što nas očekuje u Kumrovcu ?

Poznavajući trud i zalaganje, te dosadašnje organizacijske uspjehe mlade sudačke ekipe zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ biti će to još jedno vrhunsko automobilističko događanje. Imenom „2 u 1 OSV Kumrovec 2012.“ sve su kazali. Svoju su bazu pronašli u najpoznatijem selu svijeta – Kumrovcu, u Krapinsko-zagorskoj županiji, a uz svesrdnu pomoć i domaćinstvo Općine Kumrovec  suorganizatora manifestacije. U prelijepom kutku Hrvatskog zagorja, uz samu rijeku Sutlu, vozači će uživati u vožnjama, a posjetitelji, namjerni ili i nenamjerni bodrit će vještine za volanom 18 vozača među kojima i jedne ( !!) vozačice iz čak deset hrvatskih klubova. Pored Prvenstva Hrvatske boduje se i Prvenstvo Sjeverne lige u koju ulazi čak 17 sudionika. U državnom se prvenstvu sudionici prema duljini automobila dijele na samo dvije klase ( do 3900 mm i preko 3900 mm ukupne duljine ), dok će u Sjevernoj ligi i dalje biti tri klase ( do 3500, do 4000 i preko 4000 mm).

Među sudionicima neizbježno je spomenuti jedno ime – najtrofejnijeg „tehničara“ Hrvatske, ali i najuspješnijeg „letećeg Dedu“ Samoborca Antuna Laušina. Sve su predispozicije da je pred još jednom uspješnom sezonom. Ove godine izostaje (sezonski ) duel sa dugogodišnjim rivalom Riječaninom Vladom Božičevićem. Suprotstaviti će mu se isključivo mlađi, dijelom i neafirmirani vozači, upravo oni, ali nažalost malobrojni, koji bi i trebali biti osnov broja sudionika upravo ove temeljne oktanske discipline na četiri kotača domaćih staza.

Sudionici će se u Kumrovcu, na parkiralištu pored sjedišta Općine, okupiti od 8 do 9 sati na uobičajenom tehničko – administrativnom pregledu. Prvo bodovno natjecanje starta u 10,30 sati, a drugo u 15,30 sati. U svakom sudionike očekuje po pet specifičnih ispita spretnosti. Objedinjeno proglašenje najuspješnijih očekuje se u sumrak ljetne noći oko 21 sat. (mik)