U TARU PRVI NA STARTU KRONOMETRISTI

  

KRONOMETAR

Konačno starta nova automobilistička sezona

 

                    Konačno počinje nova domaća automobilistička sezona. Domaćin i organizator prvog natjecanja ujedno najmlađe domaće prvenstvene discipline – kronometar vožnji je Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle pod čijim je okriljem prije punih 20 godina i nastala ova disciplina koje traje dan danas. Prije osam godina uvrštena je u tadašnje Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a, da bi se potom  dvije godine vozio  Kup HAKS-a odnosno Kup Hrvatske, a od 2012. godine je državno prvenstvo.

Sezona se otvara u nedjelju 29.ožujka u Taru na stazi „Motodrom Poreč“. Lista prijava za nedjeljnu  manifestaciju „Hyundai Autokuća Košara – 11. Nagrada Tar-Vabriga 2015.“ Objedinila je 26 vozačica i vozača iz  11 hrvatskih klubova, gotovo svih s područja Istre i Kvarnera (čast izuzetku jednog vozača iz HBT racinga). Pored državnog natjecanje se boduje i za Prvenstvo Auto i karting saveza Istre, te Prvenstvo Istarske rivijere.

Prvenstvo Hrvatske vozi se u šest klasa – tri u grupi automobila „serija“ i to do 1200, do 1600 i preko 1600 ccm, potom dvije u grupi „sport“ do 1400 i preko 1400 ccm i zasebno klasa „diesel“. Vozila dvije sportske klase je više od polovice, a među sudionicima je i sedam mladih juniorske kategorije. Unutar klubova brojčano prednjači sa 16 članova Autoklub „Buzet autosport“.

Elitu predvodi prošlogodišnji državni prvak i pobjednik ukupnog poretka Marin Čohar  iz Autokluba „RI autosport“, a od prvih deset prvoplasiranih prošlogodišnjeg prvenstva uz prvaka na startu sezone naći će se još Zoran Vidmar i Nenad Damarija (Pula-Rovinj), Marino Milokanović (Skok racing), Vjekoslav Čičko (Buzet autosport) i Dean Jurasić (IRT Pazin).

Staza u Taru duga je 600 metara, a gledateljima uz dobre uvjete boravka uz stazu pruža pregršt uzbuđenja.  Pokrovitelji manifestacije su  Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica Tar-Vabriga, dok su generalni sponzori Hyundai-Autokuća Košara, Istarska kreditna banka Umag i Allianz osiguranje.

Ranojutarnje okupljanje sudionika počinje verifikacijom i tehničkim prijemom vozila od 8,30 sati. Službeni trening je u 11 sati, a Svečano otvaranje natjecanja je u 13,15 sati. prva bodovna vožnja kreće u 13,30 sati. U pauzama vožnje nastupiti će kartingaši u okviru višegodišnjeg programa FIA akcije „Desetljeće sigurnosti u prometu 2010.-2020.“.Proglašenje najuspješnijih planirano je oko 19 sati.

(mik)

Snimak:

Marin Čohar (AK RI autosport), snimio M.Krpan