U ZNAKU PRELUČKE LEGENDE

  

U Novom Marofu otvorena nova sezona

 

                     Konačno je prvog svibanjskog vikenda krenula nova hrvatska karting sezona. Organizacijski su je otvorili Riječani isto kao i prošlogodišnju, ali ovoga puta na stazi Karting centra „ST Rauš“ u Novom Marofu. Najuspješnijim prošlogodišnjim organizatorima jednog natjecanja Prvenstva Republike Hrvatske i ove je godine povjerena organizacija upravo utrke kojom se otvara Prvenstvo. I bio je to još jedan pun pogodak. Autoklub RI autosport učinio je sve da „2.Nagrada Prelučke legende – Novi Marof 2014.“ većini sudionika ostane u sjećanju. U sportskom dijelu dobar su posao uz stazu odradili iskusni suci AMKK Cobra iz Virovitice predvođeni direktorom utrke Anđelkom Ribićem. Pokrovitelji utrke bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija, a među partnerima u organizaciji Grad Novi Marof, Turistička zajednica Varaždinske županije i Hotel LaGuz, potom gradske Zajednica sportova PGŽ, Turističke zajednice Novog Marofa i Rijeke, Autocentar Marinići, Tiskara Buldog, Karting centar Rijeka-Preluk, Rijekaprojekt Rijeka. Ove godine stepenicu više – uz državno prvenstvo bila je to i međunarodna utrka upisana u FIA CIK kalendar kojoj su se u međunarodnom dijelu usprkos većim najavama odazvali samo vozači iz Bosne i Hercegovine.

Sudjelovala su 33 vozača iz 12 klubova. Subotnja dosadna i jaka kiša tijekom cjelodnevnog slobodnog treninga nije obeshrabrila najbolje domaće vozače „mini formula“ koje je u nedjeljno jutro na dan utrka dočekao jaki vjetar i potrajao sve do proglašenja. I tada se smilovalo sunce i smiraj dana. Novi Marof, prvo od šest bodovnih natjecanja sezone je za nama. Na stazi je bilo izvrsnih vožnji, prelijepih fer duela, pobjeda unutar sekundi, poneka ljutnja, povišena riječ pratitelja, zaposleni žiri i tehnička komisija koji su sve okončali i sa sedam kazni – od opomene, do novčanih kazni i onih najtežih – isključenja. Po svemu sudeći svakome prema zasluzi.

 

JURIŠIĆU VODSTVO, SEKULIĆU  SAMO PRVA UTRKA

 

Jedan jedini „limač“ vozio se sam stazom. I tako dvije bodovne utrke medaljom pobjednika i prvim peharom za PH ovjenčao se Leon Murković iz AMKK Cobra Virovitica.

 

Već ona prva prava sportska klasa „Minikart 60“ pokazala je da će i ove godine biti zanimljiva i očito najbrojnija. Na startu 12 vozača, među kojima i jedna kartingašica Pazinjanka Stefani Mogorović. Prvi startni red pomalo očekivano pripao je nositelju Zlatne kacige HAKS-a Damianu Sekuliću (AKK Ivanić) i prošlogodišnjem državnom viceprvaku Matiji Jurišiću (RI autosport). Ravnopravna vožnja, jedan za drugim povremeno su se smjenjivali u vodstvu, ali ciljem je ipak prvi prošao u obje utrke iskusniji Sekulić. Na žalost po okončanju druge zbog nalaza tehničke komisije isključen je iz rezultata i tako ostao bez dvostruke pobjede.  Sa 45 bodova poslije prvog natjecanja i dvije bodovne utrke poveo je Jurišić ispred Jana Pokosa (AKK Zanatlija) i još jednog riječkog vozača izniklog u Karting školi „Prelučka legenda“ Adriena Meseca.

 

IZNENAĐENJE SE ZOVE - ŠUGAR

 

Iz klase KF3 ove su se godine u „klasu više“ preselili Mucak i Mavrin, te ostavili prošlogodišnjeg prvaka Juraja Kovačića (KK Koprivnica) da se sam bori s preostalom konkurencijom. Već na mjernim treninzima izvrsnom drugom startnom pozicijom oduševio je novi član virovitičkog kluba Pažanin David Šugar, prošle godine član riječke ekipe potekao također u „riječkoj“ karting školi. Prvi dvoboj Kovačića i Šugara bio je pravi „fajt“. Obojica su vozili izvrsno, kotač do kotača na pravcima usporedo u zavojima jedan pa drugi u prednosti. I poslije 11 krugova ciljem pobjednički uz skromnih 175 tisućinki prednosti prolazi David  Šugar osvajajući prvu prvenstvenu pobjedu poklonivši je samom sebi za ovotjedni rođendan. Drugu utrku ipak dobiva iskusniji Kovačić sa neznatno većom prednošću, na kraju dana ipak podižući pobjednički pokal. U obje utrke treći je bio sa konstantnim zaostatkom za vodećim dvojcem Marko Kranjčec (AMKK Cobra). Kvarovi su sa starta udaljili jedinog vozača AK Opatija Marina Radetića, ali i gosta iz Bih Nikolu Đokovića.

 

HABILIN U ŠAMPIONSKOM STILU

 

Šećer za kraj. Svaki natjecateljski dio dana zaključivali su „veliki“ dečki. U klasi KZ2 na startu ih je bilo 14, ravnopravno podijeljenih na onu „klasiku“ KZ2 i one malo starije i „teže“. Prva pozicija startne rešetke bila je naznaka da će naš internacionalac Kristijan Habulin (KK 1 Zagreb) željeti nadmašiti sve konkurente. I od prvih sekundi to mu je uspjelo držeći konstantu odmaka od pratnje na desetak sekundi. Izvrsnima su se pokazali novopridošli vozači o najjaču domaću klasu William Mucak (AKK Ivanić) i Luka Mavrin (KK 1 Zagreb) zamijenivši u drugoj utrci pozicije pobjedničkog postolja, ali bodovno izjednačeni pred nastavak prvenstva.

 

Najstariji član najbrojnije ekipe prvenstva Autokluba „RI autosport“ Renato Dujmović doprinio je slavlju Riječana pobjedom u prvoj utrci KZ2 „Master“ iskoristivši i prednost što Ivan Žovan (KK 1 Zagreb) zbog tehničkih problema nije krenuo u utrku usprkos pokušajima na startnom pravcu. No, Žovan je to nadoknadio  u drugoj vožnji pobijedivši ispred dvostrukog vicepobjednika Nikole Samaržije (KK Koprivnica) i u drugoj utrci trećeg Dujmovića.

 

PRVA DNEVNA POBJEDA RIJEČANA

 

Svi su izgledi da će ovogodišnje klupsko nadmetanje biti zanimljivo i krajnje neizvjesno. Prvo natjecanje, poslije dvije bodovne utrke pripalo je Autoklubu „RI autosport“ ispred najtrofejnijeg hrvatskog kluba KK 1 Zagreb i najvećih im rivala AMKK Cobra Virovitica. U konkurenciji timova samo su dva „riječka“ – ovog puta uspješniji „Lenzokart Croatia“ ispred  Karting teama „Prelučka legenda“.

Otvaranje sezone bilo je zanimljivo, sa vrhunskim vožnjama usprkos otežanim uvjetima na stazi. Organizacijski Riječanima su pripale sve pohvale, a za nadati se da će već na slijedećoj utrci 25. svibnja biti i poneki vozač više. U Novom Marofu među gledateljima su se našli i prošlogodišnji državni prvaci Max Herendić i Filip Romić kojima su oktanske misli ovogodišnje sezone malo dalje od kartinga.

Rezultati:

1.utrka „Limač“ 1. Murković (AMKK Cobra Virovitica); „Minikart“ 1.Sekulić (AKK Ivanić), 2. Jurišić (AK RI autosport), 3.Pokos (AKK Zanatlija Zagreb); KF3 1.Šugar (Cobra), 2.J.Kovačić (KK Koprivnica), 3. Kranjčec (Cobra); KZ2 1. Habulin (KK1 Zagreb), 2.Mucak (Ivanić), 3. Mavrin (KK1); KZ2 (Heavy/Master) 1. Dujmović (RI autosport), 2. Samaržija (Koprivnica), 3. Posavec (Cobra); ekipe 1. AK RI autosport 58 bodova, 2. AMKK Cobra Virovitica 57, 3. AKK Ivanić 55; timovi 1. Lenzokart Croatia 61, 2. Karting team Prelučka legenda 49;

2.utrka „Limač“ 1. Murković; „Minikart“ 1. Jurišić, 3.Pokos, 3.Mesec (RI autosport); KF3 1.J.Kovačić, 2. Šugar, 3. Kranjčec; KZ2 1. Habulin, 2.Mavrin,3. Mucak; KZ2 (Heavy/Master) 1.Žovan (KK1), 2. Samaržija, 3.Dujmović; ekipe 1. KK 1 Zagreb 70, 2. KK Koprivnica 58, 3. AK RI autosport 58; timovi 1. Karting team Prelučka legenda 43, 2. Lenzokart Croatia 41 bod. (mik)

Snimci: M.Krpan