Ovdje ste:   Uoči 26.Rallya Opatija

Uoči 26.Rallya Opatija

  
OČEKUJE SE 100 POSADA
 
                        Tradicionalnim 26.Rallyjem Opatija nastavlja se ovogodišnja domaća rally sezona. Nositelji organizacije sportski radnici Autokluba Opatija očekuju da će se prvog svibanjskog vikenda, 5. i 6., naći najmanje stotinu posada iz desetak europskih zemalja. Temelje to na iskustvu prošlogodišnjeg koji je okupio čak 109 automobila, tim više jer se i ove godine nastup uz Prvenstvo Republike Hrvatske boduje za prestižni Mitropa rally Cup, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.
Po svemu sudeći i vozni park će biti vrhunski, predvođen sa čak šest posada  u automobilima klase R5, trenutačno najjačim bolidima s kojima je dopušteno natjecanje u nacionalnim prvenstvima. Opatija je drugo domaće, a treće ovosezonsko bodovanje Mitropa Cupa.
Itinerer je ove godine doživio neznatne promjene, vraćeni su nekadašnji, gotovo zaboravljeni, ali uvijek atraktivni i publici privlačni brzinci zaleđa Učke na istarskoj strani. Prvog dana zadržani su brzinski ispiti Breza koji su na rasporedu u petak, 5. svibnja u večernjim satima, no koncept drugog dana sasvim je izmijenjen. Vozit će se tri kruga dionicama Šušnjevica, Boljun i Učka. Posade će prije povratka u Opatiju na ciljnu rampu prijeći ukupno 392,58  kilometra, od čega 102,47 km brzinskih ispita. Staze su brze, asfalt sklizak, cesta na mnogim dijelovima izuzetno uska, a jaka koncentracija bit će potrebna za uspješno svladavanje brojnih prijevoja, skokova i zavoja pod šljunkom.
Najuspješni hrvatski rally vozač Juraj Šebalj, ove sezone u tandemu s mladim Karlom Golubom kao posada AKK Sveta Nedelja, pobjedom u Kumrovcu početkom ožujka poveo je u domaćem prvenstvu  ispred članova AK Delta Sport Mađara Krisztiana Hidega i Istvana Kereka. Na trećoj su poziciji Tomas Hrvatin i Marko Stiperski iz AK Opatija Motorsport. Dvije hrvatske posade nalaze se i u samom vrhu poretka Mitropa rally Cupa. Hideg i Kerek su u vodstvu s dva boda više od Hermanna Gässnera i Karin Thannhäuser iz Njemačke, dok su na trećoj poziciji Hrvatin i Stiperski.
Uz Autoklub Opatija u organizaciji sudjeluju i zagrebački AK Delta Sport, te riječki AK Ina Millennium i AK Rijeka. Domaćin i generalni pokrovitelj je Grad Opatija, a središnje događanje, start i cilj bit će u glavnoj gradskoj prometnici nadomak Težnice. Servisno parkiralište svih sudionika je u sjevernom dijelu nekadašnjeg Autokampa Preluk koji će zaživjeti već od četvrtka 4.svibnja u poslijepodnevnim satima.
     (mik)
     Snimci: M.Krpan