VIKEND SKIJERINGA U SKRADU I OROSLAVJU

  

OKTANCI  NA  SNIJEGU - VIKEND SKIJERINGA  U SKRADU I OROSLAVJU

                       Izuzev istarskog poluotoka i užeg riječkog područja gotovo cijela Hrvatska prekrivena je snijegom. Ponegdje je to tek simbolično po par centimetara, ali prvenstveno u Dalmaciji i zaleđu priobalja ima ga na izvoz. No, čini nam se da obilne padaline „bijelog praha – dara s neba“ nije ušao u „Plan 21“ nove nam Vlade, jer je iznenadio i njih samih. No, istinu – na stranu, vratimo se onom čemu snijeg može biti i – koristan.

Oktanski zanesenjaci, trenutno u dva kraja Hrvatske, Gorskom kotaru i Zagorju, osmišljavaju automobilistička događanja, pa je tako pred nama oktanski vikend na snijegu i ledu. Vozi se skijering, jedno natjecanje u subotu, drugo u nedjelju, pa oni najspremniji i najhrabriji stignu „odraditi“ kombinaciju, popit Kostelića.

Krenimo redom:

 

SKRAD - u subotu 11. veljače

 

                       Prije dvije godine obnovljeno je zanimljivo i krajnje atraktivno okupljanje automobilista i skijaša na – snijegu Gorskog kotara.  Poslije dugog niza godina entuzijazmom nekolicine sportskih automobilističkih zanesenjaka tada netom osnovanog   Autokluba „Ravna Gora“ organizirano je natjecanje u skijeringu, svojevremeno jednoj od disciplina redovnog državnog prvenstva rallya II kategorije.

Ove će se  subote 11. veljače, ukoliko to dozvole vremenske prilike održati prvo ovogodišnje natjecanje u skijeringu Otvorenog prvenstva Ravne Gore „GO-KO 2012.“ čiji je nositelj Autoklub „Ravna Gora“, a želja im je tijekom zime organizirati tri natjecanja.  

Skijering je sportska disciplina u kojoj sudjeluju vozač i skijaš, te iskazuju svoju umješnost savladavanja zimskih uvjeta na snijegom i ledom pokrivenoj stazi ne dužoj od 2 km. Natjecateljski par raspoređuje se u četiri klase tehnički ispravnih i za javni promet registriranih vozila i to  prema snazi i karakteristikama vozila do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm ( sve jednoosovinski pogon )  i vozila  4x4 sa pogonom na sva četiri kotača. Pored automobilističkih ove je godine raspisana i klasa motocikala četverokotača (quad) bez obzira na pogonske osovine. I vozač i skijaš opremljeni su zaštitnim kacigama, u pripadajućoj sportskoj odjeći svakog sporta, a vozilo vuče skijaša čvrstim konopom dugim od 7 do 8 metara. Na pogonskim kotačima vozila obvezne su zimske gume, a nije dozvoljeno korištenje lanaca ili „čavlerica“, kao niti upotreba lanaca ili plastika.

Za svako natjecanje preduvjet je dobro pripremljena staza prekrivena snijegom i ledom. Prvo natjecanje što je predviđeno u subotu 11. veljače odvijati će se na stazi „Hribac – Hlevci“ nadomak Skrada a ista je na dionici Ravna Gora – Skrad. Dužina je 1.360 metara s prosječnim usponom 1,5 posto.

Trenutna situacija vremenskih prilika u okolici Skrada navješćuje idealne uvjete za subotnje natjecanje. Snijega očito neće nedostajati, kao niti izuzetno niskih temperatura, a isto „u paketu“ zbog sadašnjih polarnih uvjeta na ovim našim prostorima prije može biti razlogom odgode. Administrativni i tehnički prijem sudionika sa kompletnom opremom predviđen je od 8 do 9,30 sati u Vatrogasnom domu DVD Hribac, prvi trening je u 10,15 sati, svečano otvaranje manifestacije u 12,30 sati, a prva od dvije bodovne vožnje u 12,30 sati. Druga je na rasporedu u 14,15 sati. Najuspješnijima u ukupnom poretku i pet klasa, te nekoliko posebnih nagrada i priznanja  biti će uručena u 17,45 sati u restaurantu Breza u Ravnoj Gori. Prijave se primaju do petka 10. veljače u 24 sata, a uz dvostruku kotizaciju i neposredno na verifikaciji. Obzirom na specifičnost uvjeta za održavanje manifestacije poželjan je kontakt sa predstavnicima  organizatora ( Alen Šporer 098 174 4181 ili Mladen Gecan 099 685 2812).

U zimskoj idili Gorskog kotara obnavljanje skijeringa biti će pravi zimski oktanski događaj.

 

OROSLAVJE – u nedjelju 12. veljače

 

                    Hrabri i vrijedni entuzijasti još jednog mlađahnog domaćeg Autokluba „Rally Baba“ osmislili su skijering na hipodromu u Oroslavju. Sve se odvija u nedjelju 12. veljače, pa je taku rano jutro od 8 do 9 sati vrijeme prijavljivanja na samom Hipodromu gdje će se potom pola sata odvijati i uobičajeni tehnički prijem vozila i verifikacija natjecatelja. Već od 9,30 sati slijedi kvalifikacijski trening, da bi start natjecanja uslijedio od 11 sati. Rezultati će se objaviti  u 13 sati, a potom dodjela zasluženih priznanja sat kasnije uz ručak za sve sudionike ili kako to naziva jedna informacija „punjenje infrastrukture“ – jako korisne posebno na velikoj hladnoći koja zasigurno ovog vikenda još neće jenjati. Zainteresirani mogu više informacija dobiti od organizatora pozivom 098 2280003 (Martinna Vrbanović) ili na e-mail:ak-rallybaba@net.hr . (mik)