ZA 17. RALLY POREČ PRIJAVLJENO 70 POSADA

  

Ususret završnici rally prvenstva

 

                      Sezona Prvenstva Republike Hrvatske u rallyu završava već tradicionalno u Istri. Gotovo 80 posada iz osam zemalja najavilo je svoj natup na „Hyundai Autokuća Košara - 17. Rallyu Poreč 2016.“ što se održava u petak 4. i subotu 5. studenog. Premijeru u Hrvatskoj upravo na tom natjecanji imat će Hyundai i20 R5, automobil koji je prvi nastup na rallyu imao prije tek nešto više od 4 mjeseca u Belgiji na 52. Ypres Rallyu. Dolazak s Hyundaiem najavila je talijanska posada Claudio De Cecco – Jean Campeis.

Na Rallyu Poreč po prvi će se put jedna hrvatska posada naći u automobilu R5 specifikacije. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport/AKK Zanatlija) koji su ove sezone nastupali u Prvenstvu Italije s Peugeotom 208 R2 za porečki su rally odlučili iznajmiti Ford Fiestu R5 s kojom su već obavili prva testiranja. U Fiesti R5 nastupit će i mađarska posada Antal Kovacs - Gergo Istovics, koja je prije osam dana ostvarila prvu ukupnu pobjedu karijere na 10. Rallyu Jahorina u Sarajevu.

 

Od hrvatskih posada neizostavan je nastup Juraja Šebalja i Maje Sabol (AKK Sveta Nedelja) koji su prije mjesec dana upravo u Poreču, na Croatia Rallyu osigurali titulu prvaka Hrvatske za sezonu 2016. Bez pritiska na rezultat, opušteno i s ciljem prestiža nastupaju svojim provjerenim  Mitsubishi Lancerom Evo IX. Ljubitelje brzina, posebno relija – kraljice autosporta na istarskim stazama brzinaca očekuje još  nekoliko izuzetno atraktivnih automobila poput Ford Fieste S2000 Mađara Sandora Ollea i Janeka Czake, te Peugeota 207 S2000 Talijana Bernda Zanona i Denisa Picena. Prijavio se i pobjednik Rallya Poreč iz 2010. godine Janos Szilagyi (AK Delta Sport) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, s naravno i ovog puta novom suvozačicom Alexandrom Varadi, a u Lanceru Evo X nastupa prvi pobjednik porečkog relija iz 1999.godine slovenski as Darko Peljhan sa sadašnjom suvozačicom Tinom Lazar.

Na 17. Rallyu Poreč  70 automobila nastupa u službenoj konkurenciji, a još  desetak vozit će takozvane promotivne vožnje. Itinerer  (277,13 km) se sastoji od 12 brzinskih ispita duljine 90,79 km. Prvog dana natjecanja, u petak voze se brzinci Tar i dva puta Poreč. Preostalih devet ispita na rasporedu je u subotu u okolici Tinjana, Kanfanara, Mugebe i Žbandaja. Ciljna rampa na Centralnom gradskom parkiralištu zakazana je u 19 sati.

(mik)